Şehir Nedir? Şehir Hakkında Bilgi

Kent nedir? İnsanlar nasıl şehirleşmişlerdir? Kent ile ilgili olarak ansiklopedik bilgilerin yer almış olduğu yazımız. İnsanların oturmuş ...

Kent nedir? İnsanlar nasıl şehirleşmişlerdir? Kent ile ilgili olarak ansiklopedik bilgilerin yer almış olduğu yazımız.



Şehir



İnsanların oturmuş olduğu, pek çok evli, pek çok sokaklı yerlerin en büyüğüdür. Devamlı ve köklü oturulan daha ufak bölgelere «köy», «kasaba» ismi verilir.



Kent yaşamı, uygarlığın gelişmesinde mühim rol oynadı. İnsan toplulukları, göçebe yaşamı koyup, toprağa bağlandıktan, köy, kasaba, şehirler kurduktan sonrasında, uygarlıkta ileri gittiler, toplumsal yaşayışta yenilikler elde edebildiler.



İlk şehirler, şimdiki köylerden farksızdı. Şehirlerin büyümesi devlet yaşamının gelişmesiyle başladı. Eski Mısır’da, Mezopotamya’da bu şekilde «kral şehirleri» meydana geldi. Eski Yunanlılar’da kent bununla beraber devletti. Her şehrin bağımsız bir idaresi vardı. Yunanistan’daki şehirler (siteler) içinde müdafa amacıyla birlikler de kurulurdu. Bazan da bu şehirlerden ya Atina, ya Sparta, diğeri ufak, kuvvetsiz şehirleri kendi idareleri altına alırdı.



Roma İmparatorluğu da bir kent devletinden kurulmuştu. Bu imparatorluk yıkıldıktan sonrasında Avrupa şehirleri, devletlerin, baronların, papazların eline geçti. Bu tür şeyler şehirleri kendi çiftlikleri şeklinde kullandılar. Bu da, derebeyliği doğurdu. Derebeyi ile Şehirli içinde, tüm Ortaçağ’ı kaplıyan kavgalar, Avrupa tarihinin olmasıyla birlikte, insanlık tarihinin en mühim kısımı sayılır.



XI.-XIII. yüzyıllar içinde Avrupa’nın pek çok şehirleri bağımsızlıklarını kazandılar. Venedik, Cenova, Floransa, Hamburg, Bremen şeklinde şehirler, Eskiçağ’ın «kent devletleri» haline geldi. Yeniçağ’da «devlet» kuvvetlenince, bu bağımsız şehirler, yavaş yavaş ortadan kayboldu, devletin bir parçası haline geldi.



Şimdiki Şehirler ve Şehircilik



Bugünün büyük, ufak tüm şehirleri bir plân içinde büyüyüp, gelişirler. Bugün bütün ülkelerde plânsız kent kalmamş gibidir. Plânın gayesi, şehrin sağlığını, rahatlığını, güzelliğini birleştirmektir.



Kent plânında, şehrin aydınlatılması, kanalizasyonu, ulaştırma araçları, yolları, trafik akımı, yollarının açılması, evlerinin şekli düşünülür. Bununla birlikte, ileride şehrin büyümesi ihtimali de göz önüne alınarak, plân da buna gore ayarlanır. Çağdaş şehircilik, bundan sonra şehirleri gelişi güzel büyütmenin karşısındadır, çünkü böyle gelişip, büyüyen bir şehirde insanları rahat yaşatmak güçleşir.



Plânlı şehirlerde mühim bir mevzu da şehrin bölgelerini ayırmaktır. Bu bölgelerin başlangıcında sanayi, tecim bölgeleriyle oturulacak bölgeler gelir.



Bugün bütün ülkelerde nüfusu 1 milyonu aşan oldukça fazla kent vardır. Nüfusu 1 milyonu aşan şehirler en fazla Birleşik ABD, Çin, İngiltere, Hindistan ve Almanya’dadır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Şehir Nedir? Şehir Hakkında Bilgi
Şehir Nedir? Şehir Hakkında Bilgi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/sehir-3.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/sehir-nedir-sehir-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/sehir-nedir-sehir-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content