Sehpa Nedir?

Sehpa isim (sehpa: ) Farsça se + pÂ¥ 1 . üzerine bir şey koymaya yarayan ayaklı destek, çatkı. 2 . Minik masa. 3 . Darağacı....

Sehpa

isim (sehpa: ) Farsça se + pÂ¥





1 . üzerine bir şey koymaya yarayan ayaklı destek, çatkı.

2 .
Minik masa.


3 .
Darağacı.


4 .
Ressamın üstünde çalmış olduğu tablosunu yerleştirdiği çoğu zaman tahtadan yapılmış destek.



Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
  • sehpaya çekmek
Birleşik Sözler

  • zigon sehpa
  • fiskos sehpası
  • idam sehpası









  • Rüyada Sehpa Görmek




SEHPA a. (fars. se, üç ve pa, ayak; se -pa'dan).

1. Esk. üç ayaklı masa ya da sandalye

2. üstüne sigara tablası, fincan vb. koymaya yarayan ufak masa.




3. Ayaklı desteklere verilen genel ad; çatkı.

4. Bir ya da birçok ayak üstüne oturtulmuş, bir ya da birkaç eğik düzlemden oluşan ve okuma, yazmayı vb. kolaylığı sağlayacak yükseklikteki ufak mobilya: Orkestra sehpası.

5. Bir masanın ya da yazı masasının vb. üstüne oturtulan eğik düzlemli bir tabladan ya da kapağı eğik bir çekmeceden oluşan ufak mobilya.

6. Bir müzik aletinin üstünde yer edinen ve üstüne notaların konduğu tahta ya da metalden, açılır kapanır destek.

7. Bir kimseyi idam etmek için düzenlenen yer; darağacı.

8. (Bir kimseyi) sehpaya çekmek, onu asmak, darağacına çekmek.


*Al. tak. üstünde çalışılan iş parçasını taşımaya yarayan, birleştirilmiş tahta parçalarından oluşmuş aygıt.


*Bayınd. Geçici bir köprünün tahliyesine dayanak işlevi gören çoğu zaman ahşap parçalardan oluşmuş yapı.


*Bine. Atların atlaması için kurulan engellerde sırıkların dayandığı parça.


*Camc. Cam levhalarını dik konumda tutmaya yarayan metal destek. Kesilen camlan nakletmek için hareketli, depolamak içinse durağan(durgun) olanları kullanılır.


*Deric. - AYAKLIK.


*Foto. STATİF'in eşanlamlısı.


*Foto, ve Sine. üzerine çekim makinesinin yerleştirildiği çoğu zaman üç ayaklı aksesuar; çekim makinesini sabitleştirmek ya da kameranın bir hareketi (panoramik) sallanmadan yapabilmesi için kullanılır.


*Sonbahar. sant. Ressamın üstünde çalmış olduğu tablosunu yerleştirdiği, yüksekliği ayarlanabilir ahşap destek. || Bir tablonun sergilenmesinde kullanılan, daha ağır yapıda, aynı tip düzenek. || Sehpa resmi, ufak boyutlu tablo.


*Heykc. Fleykelcinin işlediği kil, balmumu ya da alçı kütlesini oturttuğu, üstünde döner bir tabla olan destek.


*inş. Onarım işlemlerinde kullanılan bir tür bağın. || Yatay bir levha koymak, bir iskele oluşturmak için çatı yüzüne yerleştirilen üç ayaklı bir tür masa.


*Marangl. Bir tablaya, plançeteye, iş parçasına vb.'ye altlık görevi icra eden ve uçlarından iki eğik ayakla taşınan dar ve uzun bir parçadan oluşan düzenek. (Sehpalar ağaç ya da metal olabilir; durağan(durgun) ya da katlanabilir tipleri vardır.)


*Nalbantl. Nallama sehpası, ön ayak tırnaklarının nallanmasından sonrasında perçinleme ve törpüleme işlemlerinde kullanılan (biri düz, diğeri yerden 50 santimetre kadar yüksekte) birleştirilmiş iki ağaç parçasından oluşan sehpa.


*Sil. Bir tabanca (makineli tüfek, bilhassa havan) namlusunun altına takılan ve ters V biçiminde iki ayakla toprağa bastıran destek. || Makineli tüfek benzer biçimde kimi silahlarda destek görevi icra eden, sökülüp takılabilir düzenek. (Dipçiğe tutturulan sehpa silaha iyi bir kararlılık verir ve nişan alarak atış yapmayı sağlar.)


*Sine, ve TV. Deveboynu sehpa, ucuna bir mikrofon yerleştirilen devingen uzun dayanak. Bunun yardımıyla mikrofon kameranın çekim alanına girmeden oyuncuların üstünde tutulabilir.


*Teknol. Kuyucu sehpası, üstüne bir makara asılan sacayak türü.


Kaynak: Büyük Larousse








 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Sehpa Nedir?
Sehpa Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/sehpa-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/sehpa-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content