İstanbul’da yer edinen Mimar Sinan’ın Kanuni Sultan Süleyman’ın şehzadesi Mehmet adına yaptırmış olduğu Şehzade Camii hakkında bilgiler. İ...
İstanbul’da yer edinen Mimar Sinan’ın Kanuni Sultan Süleyman’ın şehzadesi Mehmet adına yaptırmış olduğu Şehzade Camii hakkında bilgiler.
İstanbul’da Beyazıt’la Fatih içinde Şehzadebaşı denilen semtte büyük bir camidir. Bu camiyi Kanuni Sultan Süleyman, genç yaşta ölen Şehzade Mehmet adına Mimar Sinan’a yaptırmıştır.
Şehzade Mehmet Saruhan (Manisa)da sancakbeyiyken yakalandığı hastalıktan kurtulamamış, 22 yaşlarında ölmüştü. Kanunî Süleyman onu çok severdi, bu vakadan yaşamının en büyük acısını duydu. Genç şehzadenin cenazesini İstanbul’a getirterek onu şimdi caminin bulunmuş olduğu yere gömdürdü. Günlerce, gecelerce mezarının başından ayrılmadı. Sonrasında ona görkemli bir türbe yaptırdı, oğlunun hatırasını yaşatmak için de Mimar Sinan’a, türbenin yanıbaşında bir cami yapmasını emretti.
Sinan camiye 1544’te başladı; dört yıl sonrasında 1548’de, cami tamamlandı, ibadete açıldı. Padişah, çevresine yaptırdığı medrese, daha başka türbeler, imaret, mutfak, misafirhane ile burayı bir «külliye» (tüm) haline getirtti.
Şehzade Camisi, kenarları 38’er metre olan bir kare biçimindedir. Büyük kubbe, «filayağı» denilen dört yüksek ayağın desteklediği dört kemer üstüne oturtulmuştur. Kubbenin yerden yüksekliği 37 metre, çapı 19 metredir. Caminin mihrabı, mimberi mermerdendir, iki minaresi, her minarenin de ikişer şerefesi vardır.
Caminin birisi dış, birisi iç olmak suretiyle, iki avlusu bulunmaktadır. Dış avluya beş, iç avluya üç kapıdan girilir. Kıble yönündeki kapı bir mimarlık şaheseri kabul edilmiştir. Son cemaat yerinde yanlara açılan pencerelerle şadırvan avlusu pencereleri mozaiklerle bezelidir. Ortada sekiz minik sütunlu bir şadırvan bulunmaktadır.
YORUMLAR