Selçuklu - Konya Bilgiler Toplam nüfus: 529514 Şehir nüfusu: 517188 İlçe nüfusu: 459.921 Köy ve belde nüfusu: 12326 Nüfus itibar...
Selçuklu - Konya
Bilgiler
- Toplam nüfus: 529514
- Şehir nüfusu: 517188
- İlçe nüfusu: 459.921
- Köy ve belde nüfusu: 12326
- Nüfus itibariyle: 2008
- Nüfus Kaynak: TüİK
- Koordinatlar 36°52'N, 32°29'E
Genel bilgiler
- ülke: Türkiye
- Coğrafi Bölge: İç Anadolu
- İl: Konya
- Posta kodu: 42100
- Alan kodu: 0332
- Plaka: 42
- Kaymakam: Ali Rıza ÇALIŞIR
- Belediye başkanı: Uğur İbrahim ALTAY
Konya'nın kuzeyinde yer alan Selçuklu; Sarayönü, Kadınhanı, Derbent, Beyşehir, Güneydere, Meram ve Karatay ilçeleriyle sınırdır.
Selçuklu bir göl tabanı olan ovada kurulmuştur. Hemen batısında Takkeli ve Loras dağları yükselmektedir.
Selçuklu kurak bir iklime sahip olup, yazları çok sıcak, kışın kar, ilkbaharda bol yağmur yağar. Yağış ortalaması çevre illere göre daha düşüktür. Bununla birlikte kurak geçmeyen yıllardaki yağış, ziraat için yeterli olmaktadır.
Sulama amacıyla kullanılan Sille ve kısmen Altınapa barajlarını bünyesinde bulunduran Selçuklu, genel konumu itibari ile ovalık, batı tarafı kısmen dağlıktır. Bitki örtüsü, bozkır iklimi özelliklerindedir.
Büyüme hızı bakımından Türkiye'de ilk sıralarda yer alan Selçuklu; İstanbul, Ankara, İzmir ve birkaç Akdeniz bölgesi ilinin dışında Anadolu'da en hızlı nüfusu artan ilçelerin başındadır. Selçuklu ilçe merkezinin nüfusu 2000 yılı nüfus sayımına göre 331.048 dir. Hizmet nüfusu ise 450.000'den fazladır. Gelişmişlik açısından Türkiye ortalamasını yakalayan Selçuklu, ilçeler arasında Türkiye'de 9. sıradadır. Selçuklu ilçesi Konya'daki GSYİH'nın yani üretimin % 25'ini karşılamaktadır. Bu nedenle Konya'da katma değeri en yüksek olan yer Selçuklu'dur. Şehirleşme oranı % 80'in üzerindedir. Selçuklu'da önemli belediyecilik hizmetleri planlanmış ve uygulanmış, şehrin geleceğine yön veren ve planlı gelişmesini öngören çalışmalar yapılmıştır. Konya, Türkiye'de gecekondusu olmayan tek şehirdir. İmar uygulamaları, altyapı asfalt, çevre, turizm, kültür-sanat ve sosyal içerikli çalışmalarla Selçuklu ilçesi yaşanabilir, bir kent olma özelliğini sürdürmektedir.
Nüfus artışı
- 1990 : 188.224
- 1997 : 283.504
- 2000 : 331.048
- 2007 : 464.500
- 2010 ..474.993 1990 - 1997 arası nüfus %50 artmıştır.
- 1997 - 2000 yılları arası nüfus artış oranı %17 dir.
- 1990 - 2000 yılları arası nüfus artış oranı %76
Konya, Türk kültür ve uygarlığının Anadolu'da kökleşip yaygınlaşmasında en büyük etken olmuştur. Selçuklu'da, 3000 yıl öncesine ait otantik yerleşim birimi olan Sille ve birçok tarihi yapı yer almaktadır.
Rakamlarla Selçuklu
Selçuklu ilçesinde toplam 87 adet eğitim kurumunun yanı sıra, Türkiye'nin 4. büyük üniversitesi olan Selçuk üniversitesi kampüsü ile bağlı fakülte, yüksek okul ve araştırma enstitüleri bulunmaktadır.
Ayrıca belediyemiz hizmet sınırları içerisinde; 87 adet eğitim kurumu, 207 adet cami, 8 adet tam teşekküllü hastane bulunmaktadır.
Sanayi
1., 2. ve 3. Organize Sanayi Bölgeleri ile Tümosan Traktör Fabrikası ve Konya Çimento Fabrikası gibi önemli sanayi tesisleri ve 15 adet küçük sanayi sitesi, gıda toptancıları sitesi, yaş sebze meyve hali Selçuklu'da yer almaktadır.
Sosyal Durum
Selçuklu'da, yoğun nüfus ve gelişmişliğe paralel olarak insanların sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik alışveriş ve eğlence merkezleri de oluşmuştur. İlçede her türlü alışveriş imkânları bulunmaktadır.
Halkın ihtiyaçlarını karşılayabileceği 16 adet semt pazarı kurulmaktadır. Konya'daki tüm Alışveriş Merkezleri Selçuklu ilçesindedir. Toplam 7 adettir. Bunlar; Afra, KuleSite, M1 Tepe Real, Truva, Kipa, Selçuklu ve Gökkuşağı Alışveriş Merkezleridir. Selçuklu'da; sinema salonları, eğlence merkezleri ve kültür merkezleri de halkın vakit geçirebileceği önemli mekanlardır.
Ulaşım
Konya tarih boyunca ve günümüzde Anadolu'nun en önemli ve merkezi geçiş noktalarından biridir. Konya başkent Ankara'ya yakın mesafede olması nedeniyle de önemli ulaşım aksına sahiptir. Karayolu ve demiryolu ile Konya'dan bir çok merkeze ulaşmak mümkündür.
Konya havaalanı Selçuklu ilçesindedir. Uluslararası hava taşımacılığı yapılmaktadır.
Şehir içi toplu ulaşım sağlayan tramvay Selçuklu ilçemizin bir ucundan diğer ucuna kadar hizmet
vermektedir.
Belediyesi
Selçuklu Belediyesi; 20.06.1987 tarih ve 3399 sayılı kanunla kurulmuştur. Kuruluş çalışmalarını 8 Ağustos 1988 tarihinde tamamlayan, Selçuklu İlçesi`nin ilk Belediye Başkanı Makine Mühendisi İsmail Öksüzler`dir. İsmail Öksüzler iki dönem (1989-1994, 1994-1999) Belediye Başkanlığı yapmıştır.
18 Nisan 1999 günü yapılan seçimlerde Doç. Dr. Adem Esen Selçuklu Belediye Başkanlığına seçilmiştir. 2004 yılında yapılan seçimlerde Doç. Dr. Adem ESEN yeniden Selçuklu Belediye Başkanlığına seçilmiştir,iki dönem (1999-2004, 2004-2009) Belediye Başkanlığı yapmıştır.
29 Mart 2009 günü yapılan seçimlerde ise Uğur İbrahim Altay Selçuklu'nun yeni belediye başkanı seçilmiş,belediye başkanlığı görevini halen sürdürmektedir.
Selçuklu İlçesi, gerek nüfus ve yüzölçümü gerekse ilimizin önemli sanayi, iş, sağlık ve eğitim merkezlerini bünyesinde bulunduran büyük bir ilçedir. İlçemiz belediyecilik hizmetlerini 137 memur, 374 işçi personelle gerçekleştirmektedir.
Belediye Meclisi ve Belediye Encümeni Belediyenin karar organıdır. Belediye Meclisinin 37 üyesi bulunmaktadır.
Selçuklu Belediyesi, diğer ilçelerden büyük olması ve sürekli gelişmesi sebebiyle önemli bir yere sahiptir. İlçemizde altmışaltı 66 mahalle bulunmaktadır.
Selçuklu ilçesi merkez itibarıyla kuzeyinde Selçuk üniversitesiyle güneyinde ki Belediye binasına 25 kilometrelik uzunluğuyla Türkiyenin en büyük ilçelerindendir.
Selçuklu ilçesindeki beldeler Tepeköy, Başarakavak, Aşağıpınar, Yükselen
Konya
Konya Havaalanı - Konya
Konya - Karatay - Konya Prof. Dr. Erol Güngör Sosyal Bilimler Lisesi
Konya da eski bir yerleşim yeri
Sille Konya ilinin 8 km kuzey batısında, antik bir Rum beldesi.Burada bahsi geçen Rum Romaya ait anlamı taşımaktadır ve Ortodoks Türklerin de mubadele öncesi yaşadığı anlaşılmaktadır. Günümüzde Konya Selçuklu belediyesine bağlı bir mahalle ve baraj gölü.
Arkeolojik veriler yerleşkenin 6000 yıl öncesinde kurulduğu yönündedir. İsmin kökeni konusunda çeşitli açıklamalar vardır. İlki Yunan mitolojisindeki Silen (Silene)' den geldiğidir. Yine 'Silenos', kaynayıp, coşarak köpürüp akan su, kelimesinden türediği de kabul gören bir açıklamadır.
Roma, Bizans, Kudüs yolu üzerinde yer aldığı için önemli bir dini merkez olmuştur. Dünyanın en eski ve en büyük manastırlarindan biri olan Ak Manastır ("Hagios Khariton Manastırı", "Deyr-i Eflâtun") bu köydedir ve yaklasık 800 yıl kesintisiz hizmet vermiştir. Ak Manastır Konya'da yaşayan Mevlevi dervişlerince de ziyaret edilmiş ve bahçesinde küçük bir de mescit yaptırılmıştır. Şimdilerde askeri alan içinde kaldığı için ziyarete kapalıdır.
Selçuklu döneminde olduğu gibi Osmanlılar devrinde de tarihi İpek ve Baharat yolları üzerinde olması nedeniyle önemini hiç yitirmemiştir. Cumhuriyet öncesinde nüfusu 18.000'e ulaşmıştır. Köy 1924 nüfus mübadelesine kadar Türk kökenli Hıristiyan çoğunluk tarafından iskan edilmiştir. Macar gezgini Bela Horvarth 1913 yılında Anadolu'ya yaptığı gezisinde tuttuğu notlarda o yıllarda Sille'de 60 adet kilisenin ayakta olduğunu yazmıştır. Bugünkü nüfusu ise 3700 kadardır.
Köyde yumuşak volkanik kayalara oyulmuş pek çok küçük kilise, Osmanlı mezar taşları ve günümüze kadar gelebilmiş Aya Elena kilisesi ziyaret edilebilir. Kilise, ilk Hıristiyan Bizans imparatoru Konstantin'in annesi Helena tarafından Michael Archangelos adına MS. 371'de inşa ettirilmiştir.
Özgün yapısı son yıllarda zarar görse de günümüzde köy ve çevresi SİT alanı olarak kabul edilip koruma altındadır.
== Sille Ağızı =:.
Genel olarak İç Anadoluda Kapadokya, Kayseri ve Karaman köylerinde yaygin şekilde konuşulan bir Türk Ağızıdır.
Sille Taşı
Sille yöresinde çıkan Volkanit ve Andezit özellikleri taşıyan bir taş çeşidi. 2000 derece ısıya dayanıklı olması nedeniyle tuğla ve kiremit fabrikalarında, kireç ocaklarının fırın yapımında kullanılır. Ayrıca yapı taşı olarak da tercih edilir. Yöredeki pek çok eski bina ve Konya camilerinde yaygın olarak kullanılmıştır. Aktif olarak çalışan 27 taş ocağından, yeni inşaat eğilimleri nedeniyle, şu anda sadece 3 adedi üretim yapmaktadır.
Sille Halısı
Sille yöresinde dokunan özel desenleri, kompozisyonlari ve kullanılan kök boyaları ile dikkat çeken halı çeşidi. Boyamada kullanılan Cehrî (Rhamnus petiolaris) bitkisinden elde edilen doğal renk en belirgin özelliğidir. Sille Beş göbek halıları en değerli halılardan kabul edilir. Ayrıca halı at eğeri örtüsü sadece Sille'ye mahsustur.
1900'lerde yüzlerle ifade edilen halı tezgahlarından günümüze sadece birkaç adedi kalmıştır. Yaygın olarak yetiştirilen Cehrî ağaçlarından da çok az sayıda kalmıştır.
Kullanımı[
Sille ayrıca, Tatköy'ün yanında Tek Türkiye Dizisine ek alan olarak Misafirlik yapmıştır şu anda ise aynı görevi Şefkat Tepe dizisinde devam ettirmektedir.
Sille Konya ilinin 8 km kuzey batısında, antik bir Rum beldesi.Burada bahsi geçen Rum Romaya ait anlamı taşımaktadır ve Ortodoks Türklerin de mubadele öncesi yaşadığı anlaşılmaktadır. Günümüzde Konya Selçuklu belediyesine bağlı bir mahalle ve baraj gölü.
Arkeolojik veriler yerleşkenin 6000 yıl öncesinde kurulduğu yönündedir. İsmin kökeni konusunda çeşitli açıklamalar vardır. İlki Yunan mitolojisindeki Silen (Silene)' den geldiğidir. Yine 'Silenos', kaynayıp, coşarak köpürüp akan su, kelimesinden türediği de kabul gören bir açıklamadır.
Roma, Bizans, Kudüs yolu üzerinde yer aldığı için önemli bir dini merkez olmuştur. Dünyanın en eski ve en büyük manastırlarindan biri olan Ak Manastır ("Hagios Khariton Manastırı", "Deyr-i Eflâtun") bu köydedir ve yaklasık 800 yıl kesintisiz hizmet vermiştir. Ak Manastır Konya'da yaşayan Mevlevi dervişlerince de ziyaret edilmiş ve bahçesinde küçük bir de mescit yaptırılmıştır. Şimdilerde askeri alan içinde kaldığı için ziyarete kapalıdır.
Selçuklu döneminde olduğu gibi Osmanlılar devrinde de tarihi İpek ve Baharat yolları üzerinde olması nedeniyle önemini hiç yitirmemiştir. Cumhuriyet öncesinde nüfusu 18.000'e ulaşmıştır. Köy 1924 nüfus mübadelesine kadar Türk kökenli Hıristiyan çoğunluk tarafından iskan edilmiştir. Macar gezgini Bela Horvarth 1913 yılında Anadolu'ya yaptığı gezisinde tuttuğu notlarda o yıllarda Sille'de 60 adet kilisenin ayakta olduğunu yazmıştır. Bugünkü nüfusu ise 3700 kadardır.
Köyde yumuşak volkanik kayalara oyulmuş pek çok küçük kilise, Osmanlı mezar taşları ve günümüze kadar gelebilmiş Aya Elena kilisesi ziyaret edilebilir. Kilise, ilk Hıristiyan Bizans imparatoru Konstantin'in annesi Helena tarafından Michael Archangelos adına MS. 371'de inşa ettirilmiştir.
Özgün yapısı son yıllarda zarar görse de günümüzde köy ve çevresi SİT alanı olarak kabul edilip koruma altındadır.
== Sille Ağızı =:.
Genel olarak İç Anadoluda Kapadokya, Kayseri ve Karaman köylerinde yaygin şekilde konuşulan bir Türk Ağızıdır.
Sille Taşı
Sille yöresinde çıkan Volkanit ve Andezit özellikleri taşıyan bir taş çeşidi. 2000 derece ısıya dayanıklı olması nedeniyle tuğla ve kiremit fabrikalarında, kireç ocaklarının fırın yapımında kullanılır. Ayrıca yapı taşı olarak da tercih edilir. Yöredeki pek çok eski bina ve Konya camilerinde yaygın olarak kullanılmıştır. Aktif olarak çalışan 27 taş ocağından, yeni inşaat eğilimleri nedeniyle, şu anda sadece 3 adedi üretim yapmaktadır.
Sille Halısı
Sille yöresinde dokunan özel desenleri, kompozisyonlari ve kullanılan kök boyaları ile dikkat çeken halı çeşidi. Boyamada kullanılan Cehrî (Rhamnus petiolaris) bitkisinden elde edilen doğal renk en belirgin özelliğidir. Sille Beş göbek halıları en değerli halılardan kabul edilir. Ayrıca halı at eğeri örtüsü sadece Sille'ye mahsustur.
1900'lerde yüzlerle ifade edilen halı tezgahlarından günümüze sadece birkaç adedi kalmıştır. Yaygın olarak yetiştirilen Cehrî ağaçlarından da çok az sayıda kalmıştır.
Kullanımı[
Sille ayrıca, Tatköy'ün yanında Tek Türkiye Dizisine ek alan olarak Misafirlik yapmıştır şu anda ise aynı görevi Şefkat Tepe dizisinde devam ettirmektedir.
Kaynak:msxlabs.org
YORUMLAR