batı kültür ve edebiyatına özgü bir aşk ifade aracı olan serenat, “gece vakti sokakta sevgilinin penceresi altından verilen küçük konserâ€...
batı kültür ve edebiyatına özgü bir aşk ifade aracı olan serenat, “gece vakti sokakta sevgilinin penceresi altından verilen küçük konser†anlamına gelmektedir. en ünlü serenat olarak, shakespeare'in ünlü oyunu romeo ve juliet'ten romeo'nun juliet'e aşkını ilan ettiği balkon sahnesini verebiliriz.
- - - - - - - - -
başlangıçya yalnız ses için yazılan bu tür daha sonraları tüm çalgısal olmuştur. senfoni ile divertimento arasında kalır: yazısı bakımından divertimentodan daha araştırmalı, daha gelişmeli, senfoniden daha kısa ve daha ufak bir orkestra için yazılmıştır; üstelik, sololar da eksik değildir. serenat, style galant çağında çok yaygındır (8. yüzyıl ikinci yarısı). örneğin salzbourg başpiskoposunun hizmetinde iken mozart yemek müziği ya da açık hava müziği olarak bir çok serenatlar yazmıştır. günümüzde roussel, schönberg, stravinski ve milhaud gibi besteciler 19. yüzyılda gözden düşmüş olan bu türü yeniden canlandırmışlardır.
yapısı - serenatın yapısında hem süit -bölümlerin sayı çokluğu bakımından- hem senfoni -bu bölümlerin biçimleri bakımından- vardır. çoğun beş ya da altı, bazen daha fazla bölüm bulunur: mozart'ın serenad no. 7, (k. 250)'sinde sekiz bölüm vardır. buna karşılık gece serenadı (k. 239)'unda bir marş, bir menüet, bir rondo olmak üzere üç bölüm vardır.
kaynak:
andre hodeir müzik türleri ve biçimleri
YORUMLAR