Sezgi Nedir?

sezgi isim 1 . Sezme kabiliyeti, feraset: "Fakat sezgi dünyamın büsbütün de yitirişlere yol açmadığını biliyorum."- ...


sezgi

isim




1 . Sezme kabiliyeti, feraset:
"Fakat sezgi dünyamın büsbütün de yitirişlere yol açmadığını biliyorum."- A. Ağaoğlu.

2 . felsefe Gerçeğin deneye ya da akla vurmadan direkt doğruya kavranması.







  • Sezgi Mengi


  • Sezgi (Intuition) Nedir?





SEZGİ a.

1. Gerçeğin, akılyürütmeye ve deneye başvurmaksızın direkt doğruya elde edilmiş bilgisi. (Bk. ansikl. böl. Fels.)

2. Bir olayın olacağını ya da bulunduğunu hissettiren usdışı, kanıtlanamaz duygu; önsezi, sezi: Sezgileri kuvvetli olmak. Seninki bir tek bir sezgi, likandaki sezginize fazla güvenmeyin.





*Dilbil. Bir dilin dilbilgisini özümsemiş bir konuşucunun, o dilde üretilen sözceler üzerine geçerlik, dilbilgisellik yargıları ileri sürmesini elde eden yeti.


*ANSİKL Fels. Sezgiye bağlı bilgi, kanıtlanmaya gerek göstermeyen dolaysız bilgidir. mesela

Aristoteles'te, sezgi, ilkeleri kavramayı olanaklı kılan bir bilgi türüdür: “Sezgisel fikir (nus), kanıtlaması bulunmayan tanımları kavrar" (Nikomakhos ahlakı [Ethıka nikomakheia], 5, 8) Kavramın bu anlamı varlığını sürdürdü.

Nitekim, Descartes'ta sezgi, şeylerin dolaysız ve kati bilgisidir, zihnin başta gelen işlemlerinden biridir: "Böylece hepimiz, var bulunduğunu, düşündüğünü, üçgenin yalnızca üç çizgiyle, kürenin tek bir yüzeyle tanımlandığını ve buna benzer başka şeyleriki bu şeyler bir çok kimsenin, böylesine kolay şeylerle zihnini meşgul etmek istemediği için, tahmin edemeyeceği kadar çoktur- hep sezgiyle bilir" (Aklın idaresi İçin kurallar [Rögles pour la direction de l'esprit], 3).

Marx, sezgiyi eleştirir: "Gelmiş geçmiş tüm maddeciliğin -Feuerbach'ınki de içinde olmak üzere- başlıca kusuru, nesneyi. gerçekliği, duyulur dünyayı, sadece nesne ya da sezgi biçiminde kavraması; somut insan etkinliği olarak, praksıs olarak, öznel olmayan bir halde kavramamasıdır" (Feuerbach üzerine tezler).

Poincare sezgiyi, bilim alanında, yargı kadar güvenilir bulur: "Bizlere gizli saklı ilişkileri, uyumları keşfettiren şey, bu duygudur; bu matematiksel sezgidir" (Selence et Me- thode [Bilim ve Yöntem]) ve sonrasında şunu ekler: "Mantıkla kanıtlarız, sezgi ile buluş ederiz" (ay. ypt).

Bergson'da sezgi, içgüdüsel bir bilgi anlamı kazanır; fakat Bergson buna, nesneyi içten kavrayan, ona bağlanmayı elde eden sanatla alakalı bir anlam da katar: "Bir nesnenin içine nüfuz ederek onun haiz olduğu biricik ve dolayısıyla anlatılması olanaksız şeyle özdeşleşmeyi elde eden zihinsel sempati türüne sezgi denir" (introduetion â la mötaphysique [Metafiziğe giriş], 1903).

Kant'ta sezgi (Anschauung), bilgi sürecinin hem başlangıç, hem de varış noktasıdır: “Bir bilgi, her ne halde ve her ne araçla nesnelerle ilişkili olursa olsun, nesnelerle dolaysızca ilişkiye giriş seçimi ve tüm düşüncenin bir amacın aracı şeklinde bu ilişki üstünde toplanması, sezgidir. (...) Nesneler bizlere duyarlılık aracıyla verilir, sezgiler yalnızca duyarlılıktan gelir; fakat bu nesneleri düşünen anlıktır ve kavramlar anlıktan doğar†(Salt aklın eleştirisi [Kritik der Reinen Mernunft], 1,1). Hegel, Kant'ın sezgiye tanımış olduğu bu pozitif yönde role karşı çıkar Hakikaten de Hegel'de sezgi, negatif bir anlam taşır ve duygusal akıldışıcılığtn sergilediği katı kavramcılığı bir yana itmek isteğini dile getirir. Hegel'de sezgi, bununla beraber, bilginin ilk biçimininegatif özünün hareketiyle dolaysızlıktan kurtulacak olan ilk bilgi biçimibelirtir; nihayet, bu sürecin sonunda, dolaysız verinin, kendi gerçeği içinde anlamını bildirir: "Süre sezgiyle kavranılan saf dış kendindeliktir, yalnız sezgiyle algılanan kavramdır; bu kavram kendi kendini kavradığında, süre biçimini ortadan kaldınr, sezgiyle kavranılmış bulunduğunu kavrar ve hem kavranılan, hem de kavrayan sezgi olur" (Tinin görüngübilimi [Phânomenologie des Geıstes], "Mutlak bilgi")

Kaynak: Büyük Larousse








 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Sezgi Nedir?
Sezgi Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/sezgi-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/sezgi-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content