Şinasi Kimdir?

Büyük Türk edebiyatçı yazarlarından olan Şinasi hayatı , dönemi ve eserleri ile ilgili olarak bilgiler veren yazımız. Şinasi (1826 -1871) ,...

Büyük Türk edebiyatçı yazarlarından olan Şinasi hayatı , dönemi ve eserleri ile ilgili olarak bilgiler veren yazımız.



ŞinasiŞinasi (1826 -1871), edebiyatımızın, fikir hayatımızın Batı’ ya yönelmesi hareketlerinde gerçek yararlığı görülen Türk büyüklerinden biridir.



İbrahim Şinasi, Bolu’lu bir topçu yüzbaşısının oğludur. Kendisi daha iki üç yaşlarında iken babası Şumnu Savaşı’nda şehit olmuş; yetim kalan çocuğu, büyük yoksulluklar içinde, annesi büyütmüştür. Şinasi ilk öğrenimini mahalle okulunda tamamladıktan sonra Tophane Kalemi’ne memur girdi, oradaki iki katipten önce Arapça ile Farsça öğrendi; daha sonra, Müslüman olup Osmanlı hükümeti hizmetine giren Reşat Bey adını taşıyan bir Fransız’dan da Fransızcayı elde etti.



1839’da, Tanzimat’ın ilanından sonra, Avrupa’ya öğrenim için gençler gönderilmeye başlanmıştı. Şinasi, öğrenim için Batı’ya gönderilen ilk sivil Türk öğrencisi olmuştur. Paris’teyken, onun zekasını, çalışkanlığını haber alan Sadrazam Büyük Reşit Paşa, Şinasi’yı korudu, onun özellikle maliye konusunda öğrenim yapmasını tavsiye etti. Ancak, genç öğrenci, maliye ile birlikte, çok sevdiği edebiyat konularını da ihmal etmedi. Paris’te tanınmış türkologlardan Sacy ile şair Lamartine ile yakın dostluklar kurdu.



Şinasi’nin, öğrenimini tamamlayıp yurda döndükten sonra devlet dairelerindeki görevi sürekli olmadı. Reşit Paşa ile Ali Paşa arasındaki anlaşmazlıklar yüzünden, zaman zaman görevinden uzaklaştırılıp yeniden dönmek durumlarında kaldığı için, resmî işlere karşı ilgisi, sevgisi azalmıştı. Basın hayatına atılarak, arkadaşı Agâh Efendi ile birlikte «Tercüman-ı Ahval» gazetesini kurdu. Bir, iki yıl sonra da «Tasvir-i Efkâr» gazetesini çıkarmaya başladı. «Tasvir-i Efkâr» Türk basın hayatının fikir, haber, değer yönlerinden ilk büyük, gerçek gazete örneğidir.



Genç Namık Kemal‘i de gazetesine alıp onu yetiştirmeye başlayan Şinasi, bir süre sonra «Tasvir-i Efkâr»ı Namık Kemal’e bırakıp yeniden Paris’e giderek kendini dil, edebiyat çalışmalarına verdi. Büyük ölçüde bir «Türk Lügati» hazırlıyordu. 1870’te İstanbul’a döndü, eserini yayınlamak için, Yusuf Kâmil Paşa’nın yardımı ile, bir basımevi kurarak çalışmalarına başladıysa da, beynini kemiren bir ur yüzünden, henüz kırk beş yaşlarındayken, öldü. Kemikleri Ayaspaşa’daki apartman temellerinin bîri altında kalmıştır, bugün bu büyük fikir adamımızın mezarı bile yoktur.



Şinasi’nin Büyük Hizmetleri



Tanzimat’la başlayan, Doğu’dan Batıya yönelme hareketinde Türk aydınlarına, Türk fikir, sanat adamlarına ilk düzenli yolu çizen, gösteren, ilk ışığı tutan Şinasi olmuştur. O gerçek, şuurlu bir aydın, özden bir yurtseverdi. Edebiyat, fikir, basın alanlarında, yeni yetişen değerlere öncülük etti. Gazetecilik, şiir, nesir, tiyatro, halk bilgileri, dilcilik gibi çok çeşitli yönlerde çalıştı, eserler vücuda getirdi.



Şiirlerinde, nesirlerinde dil, şekil, ruh ve anlam bakımından büyük yenlikler getirmiş olan Şinasi, fikir ve edebiyat dünyamızda medeni cesaretin de öncülerindendir. Mutlakıyet devrinde yaşadığı halde, Sadrazam Reşit Paşa için yazdığı bir manzumede; ona «Reisicumhur» diye hitap edebilmiş, bu deyimi Türkiye’de ilk defa o kullanmıştır. «Tanzimat Fermanını» kastederek: «Bildirir haddini sultana senin kanunun…» diyen de Şinasi’dir.



Türk edebiyatında ilk defa tiyatro eseri Şinasi yazmıştır. «Şair Evlenmesi» adında, bir perdelik komedi olan bu eser, dili, tezi bakımından edebiyat tarihimizin uç noktalarından biridir. Kurduğu ve yaşattığı gazeteler ile, bu gazetelerdeki değerli makaleleriyle, Şinasi, Türk basınının da Öncüsüdür. Bundan dolayı, kendisine «Gazeteciliğimizin Babası» denilir.



Şinasi’nin en büyük eseri, bütün ömrünü koyduğu «Kamus»u (büyük lügati) olacaktı; erken ölümü bu çok faydalı çalışmasını yarıda bırakmış, eserinin müsveddeleri de sonradan kaybolmuştur. Başlıca basılı eserleri «Müntehabat-ı Eş’ar» (şiirlerden seçmeler), «Terceme-i Manzume», «Şair Evlenmesi», «Durub-u Emsal-i Osmaniye» (Osmanlı Atasözleri )dir. Gazete sayfalarında kalmış yüzlerce makalesi de vardır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Şinasi Kimdir?
Şinasi Kimdir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/sinasi.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/sinasi-kimdir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/sinasi-kimdir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content