Sindirim ve boşaltım sistemleri hakkında bilgi verir misiniz? SİNDİRİM SİSTEMLERİ SİNDİRİM SİSTEMLERİ Gıda maddelerinin su ve en...
Sindirim ve boşaltım sistemleri hakkında bilgi verir misiniz?
SİNDİRİM SİSTEMLERİ
SİNDİRİM SİSTEMLERİ
SİNDİRİM ŞEKİLLERİ
Fizyolojik etkilerle besinlerin daha ufak parçalara ayrılmasıdır. Besinlerin kimyasal yapısı değişmez. Bu vakalarla enzimlerin tesir yüzeyi artırıldığı için, esas sindirim kolaylaştırılır ve hızlandırılır.
2. Kimyasal Sindirim
Hücrelerin, protein, yağ ve karbonhidratlı bileşiklerden faydalanabilmesi için bunların hidroliz edilmesi gerekir. Hidroliz; gıda maddelerinin su yardımıyla parçalanması reaksiyonlarına denir. Bununla proteinler amino asitlere, yağlar yağ asiti ve gliserole, karbonhidratlar monosakkaritlere, nükleik asitler ise, pentoz, organik baz ve fosfata indirgenir.
Gıda maddelerinin böylece en ufak bileşenlerine parçalanmasına tam sindirim denir.
DEVAMI
BOŞALTIM SİSTEMİ
Organizmaların yaşamsal vakalarını sürdürebilmeleri bulundukları ortamın ve kendi iç çevrelerinin kimyasal yapısı belli başlı sınırlar içinde kalabildiği sürece mümkündür.Bu vakalar oluşurken hücrelerde bundan böyle ve zararı olan maddeler oluşur.Bunlara metabolik son ürünler denir.Oluşan bu ürünlerin organizmadan uzaklaştırılması gerekir.BU maddelerin organizmadan uzaklaştırılmasına boşaltım, bu işlemlerde vazife icra eden organ ve yapıların tamamına aniden başaltım sistemi denir.
Boşaltımın temel iki gayesi vardır.
- Metabolik son ürünlerin vücuttan uzaklaştırılması.
- İç dengenin korunmasını sağlamak
Karbonhidratlar ve yağlar: Su ve karbondioksit oluşur.Böbrekler,akciğer ve ter bezleri ile dışarı atılır.
Proteinler: Amonyak,üre ve ürik asit
- Amonyak
- üre
- ürik asit
Hayvanlarda oluşan metabolik zararı olan son ürünler vücudun türlü organları ile dışarı atılır.Bu organ ve bundan böyle ürünler şunlardır.
Ten: Su ve çok az oranda tuz
Bağırsak: Safra ve az oranda su
Akciğer: Su ve karbondioksit
Böbrek: üre,tuz,su ve başka maddeler.
üre oluşumu:
Amonyağın karaciğerde bir takım reaksiyona girmesi ile meydana ge- lir.Memelilerde amonyak karaciğerde (kupfer hücrelerinde) ornitin devri reaksiyonları denilen vakalarla üreye dönüştürülür.
DEVAMI
Tek ve çok hücreli canlılarda boşaltım sistemi hakkında bilgi verir misiniz?
Balıkların boşaltım sistemi hakkında bilgi verir misiniz?
Koordinat sistemleri hakkında bilgi verir misiniz?
Bu bildiri 'en iyi çözüm' seçilmiştir.
SİNDİRİM SİSTEMLERİ
SİNDİRİM SİSTEMLERİ
SİNDİRİM ŞEKİLLERİ
Fizyolojik etkilerle besinlerin daha ufak parçalara ayrılmasıdır. Besinlerin kimyasal yapısı değişmez. Bu vakalarla enzimlerin tesir yüzeyi artırıldığı için, esas sindirim kolaylaştırılır ve hızlandırılır.
2. Kimyasal Sindirim
Hücrelerin, protein, yağ ve karbonhidratlı bileşiklerden faydalanabilmesi için bunların hidroliz edilmesi gerekir. Hidroliz; gıda maddelerinin su yardımıyla parçalanması reaksiyonlarına denir. Bununla proteinler amino asitlere, yağlar yağ asiti ve gliserole, karbonhidratlar monosakkaritlere, nükleik asitler ise, pentoz, organik baz ve fosfata indirgenir.
Gıda maddelerinin böylece en ufak bileşenlerine parçalanmasına tam sindirim denir.
DEVAMI
BOŞALTIM SİSTEMİ
Organizmaların yaşamsal vakalarını sürdürebilmeleri bulundukları ortamın ve kendi iç çevrelerinin kimyasal yapısı belli başlı sınırlar içinde kalabildiği sürece mümkündür.Bu vakalar oluşurken hücrelerde bundan böyle ve zararı olan maddeler oluşur.Bunlara metabolik son ürünler denir.Oluşan bu ürünlerin organizmadan uzaklaştırılması gerekir.BU maddelerin organizmadan uzaklaştırılmasına boşaltım, bu işlemlerde vazife icra eden organ ve yapıların tamamına aniden başaltım sistemi denir.
Boşaltımın temel iki gayesi vardır.
- Metabolik son ürünlerin vücuttan uzaklaştırılması.
- İç dengenin korunmasını sağlamak
Karbonhidratlar ve yağlar: Su ve karbondioksit oluşur.Böbrekler,akciğer ve ter bezleri ile dışarı atılır.
Proteinler: Amonyak,üre ve ürik asit
- Amonyak
- üre
- ürik asit
Hayvanlarda oluşan metabolik zararı olan son ürünler vücudun türlü organları ile dışarı atılır.Bu organ ve bundan böyle ürünler şunlardır.
Ten: Su ve çok az oranda tuz
Bağırsak: Safra ve az oranda su
Akciğer: Su ve karbondioksit
Böbrek: üre,tuz,su ve başka maddeler.
üre oluşumu:
Amonyağın karaciğerde bir takım reaksiyona girmesi ile meydana ge- lir.Memelilerde amonyak karaciğerde (kupfer hücrelerinde) ornitin devri reaksiyonları denilen vakalarla üreye dönüştürülür.
DEVAMI
YORUMLAR