Sindirime uğrayan gıda içeriklerinin kana geçişi hanfi organlarda ve iyi mi gerçekleşir? Sindirilen Besinlerin Emilimi Tüm besinl...
Sindirime uğrayan gıda içeriklerinin kana geçişi hanfi organlarda ve iyi mi gerçekleşir?
Sindirilen Besinlerin Emilimi
1. Kan Kanalıyla:
Glikoz, amino asitler, mineraller, su, B ve C vitaminleri ince bağırsakta emilerek kılcal kan damarlarına geçer. İzlenen yol hemen aşağıdaki gibidir:
İnce bağırsak → Karaciğer kapı toplardamarı → Karaciğer → Karaciğer üstü toplardamarı → Alt ana toplardamar → Sağ kulakçık.
2. Lenf Kanalıyla:
Yağ asidi, gliserol ve yağda çözünen A, D, E, K vitaminleri ise lenf kılcallarından lenf sistemine, bir süre sonra da kan dolaşımına katılır. İzlenen yol hemen aşağıdaki gibidir:
Villüsler → Kilüs borusu → Peke sarnıcı Göğüs kanalı → Sol köprücük altı toplardamarı → üst ana toplardamar → Sağ kulakçık.
KARBONHİDRATLARIN SİNDİRİMİ
KH' ların sindirimi ağızda başlar.Ağızın pH ı 6,5-6,7 tır.Asittir.Bu ortamda etkinlik gösteren tükürük amilaz enzimi, besinler çiğnenirken salgılanır ve nişasta ile glikojeni parçalar.
KH lar mideden etkilenmeden geçip 12 parmak bağırsağına ulaşır.KH' lar bağırsağa girince bağırsak hücreleri sekretin hormonunu salgılar.Bu hormon pankreası uyarır ve pankreas amilaz içeren sindirim özsuyunu 12 parmak bağırsağına boşaltır.Bu şekilde ağızda sindirilemeyen nişasta burada sindirilmiştir.
12 parmak bağırsağından ince bağırsakların başka kısmına gelen KH hemen hemen yapı taşlarına hemen hemen tam olarak parçalanmamıştır.Buradan salgılanan maltaz, laktaz ve sakkaraz enzimleriyle KH lar glikoza parçalanır.
ROTEİN SİNDİRİMİ
Proteinler enzimlerin yapısına katılıp hücrede düzenleyici vazife alırlar. Çok mecburi olmadıkça elde etmede kullanılmaz.Genel anlamda yapı hammaddesi olarak kullanılırlar.
Proteinler nohut,mercimek,fasulye benzer biçimde baklagillerde; et,süt,yumurta benzer biçimde hayvansal besinlerde bolca oranda mevcuttur.
Proteinlerin sindirimi midede başlar.Besinlerin mideye ulaşınca bir takım hücreler gastrin hormonu salgılar.Gastrin bezlerini uyarıp HCl,mukus,pepsinojen lap çok az lipaz salınmasını sağlar.mukus salgısı mideyi HCl etkisinden korur.HCl edilgen halde olan pepsino- jeni etken pepsin haline getirir.
DEVAMI
Sindirilen Besinlerin Kana Geçmesi
Gıda maddelerinin sindirimi tamamlandıktan sonrasında dolaşım sistemine aktarılmasına emilim denir. İki yolla olur:
1- Kılcal Kan Damarlarıyla: Glikoz (şeker) , amino asit, mineraller, suda çözünen vitaminler (B ve C ) ve su, villuslar tarafınca emilerek, kılcal kan damarlarına geçer. Ve kan damarları vasıtasıyla ilkin karaciğere göç eder. Karaciğerde zehirlerinden arındırılır. Protein - şeker oranı ayarlanır. Kandaki şeker dengesi sağlanır. Buradan kalbin sağ kulakçığına göç eder.
2- Lenf Kanalıyla: Yağ asidi ve gliserin ve yağda çözünen vitaminler (A,D,E,K ), villuslardaki lenf damarlarıyla emilir. Lenf sistemine karışır. Bu yolla kalbin sağ kulakçığına göç eder.
Yağ asidi ve gliserin, lenf damarlarından geçerken üst kısımları ince bir protein kılıfla kaplanarak yağ molekülü oluşturulur. Çünkü gliserin alkol özelliği taşır. Alkol, hücre zarını erittiğinden direkt kana karışması zararlıdır
DEVAMI
Hangi gıda maddeleri hangi gıda gruplarında mevcuttur?
Gıda kana iyi mi geçer?
Kimyasal sindirim nedir ve hangi organlarda gerçekleşir?
Bu bildiri 'en iyi çözüm' seçilmiştir.
Sindirilen Besinlerin Emilimi
1. Kan Kanalıyla:
Glikoz, amino asitler, mineraller, su, B ve C vitaminleri ince bağırsakta emilerek kılcal kan damarlarına geçer. İzlenen yol hemen aşağıdaki gibidir:
İnce bağırsak → Karaciğer kapı toplardamarı → Karaciğer → Karaciğer üstü toplardamarı → Alt ana toplardamar → Sağ kulakçık.
2. Lenf Kanalıyla:
Yağ asidi, gliserol ve yağda çözünen A, D, E, K vitaminleri ise lenf kılcallarından lenf sistemine, bir süre sonra da kan dolaşımına katılır. İzlenen yol hemen aşağıdaki gibidir:
Villüsler → Kilüs borusu → Peke sarnıcı Göğüs kanalı → Sol köprücük altı toplardamarı → üst ana toplardamar → Sağ kulakçık.
KARBONHİDRATLARIN SİNDİRİMİ
KH' ların sindirimi ağızda başlar.Ağızın pH ı 6,5-6,7 tır.Asittir.Bu ortamda etkinlik gösteren tükürük amilaz enzimi, besinler çiğnenirken salgılanır ve nişasta ile glikojeni parçalar.
KH lar mideden etkilenmeden geçip 12 parmak bağırsağına ulaşır.KH' lar bağırsağa girince bağırsak hücreleri sekretin hormonunu salgılar.Bu hormon pankreası uyarır ve pankreas amilaz içeren sindirim özsuyunu 12 parmak bağırsağına boşaltır.Bu şekilde ağızda sindirilemeyen nişasta burada sindirilmiştir.
12 parmak bağırsağından ince bağırsakların başka kısmına gelen KH hemen hemen yapı taşlarına hemen hemen tam olarak parçalanmamıştır.Buradan salgılanan maltaz, laktaz ve sakkaraz enzimleriyle KH lar glikoza parçalanır.
ROTEİN SİNDİRİMİ
Proteinler enzimlerin yapısına katılıp hücrede düzenleyici vazife alırlar. Çok mecburi olmadıkça elde etmede kullanılmaz.Genel anlamda yapı hammaddesi olarak kullanılırlar.
Proteinler nohut,mercimek,fasulye benzer biçimde baklagillerde; et,süt,yumurta benzer biçimde hayvansal besinlerde bolca oranda mevcuttur.
Proteinlerin sindirimi midede başlar.Besinlerin mideye ulaşınca bir takım hücreler gastrin hormonu salgılar.Gastrin bezlerini uyarıp HCl,mukus,pepsinojen lap çok az lipaz salınmasını sağlar.mukus salgısı mideyi HCl etkisinden korur.HCl edilgen halde olan pepsino- jeni etken pepsin haline getirir.
DEVAMI
Sindirilen Besinlerin Kana Geçmesi
Gıda maddelerinin sindirimi tamamlandıktan sonrasında dolaşım sistemine aktarılmasına emilim denir. İki yolla olur:
1- Kılcal Kan Damarlarıyla: Glikoz (şeker) , amino asit, mineraller, suda çözünen vitaminler (B ve C ) ve su, villuslar tarafınca emilerek, kılcal kan damarlarına geçer. Ve kan damarları vasıtasıyla ilkin karaciğere göç eder. Karaciğerde zehirlerinden arındırılır. Protein - şeker oranı ayarlanır. Kandaki şeker dengesi sağlanır. Buradan kalbin sağ kulakçığına göç eder.
2- Lenf Kanalıyla: Yağ asidi ve gliserin ve yağda çözünen vitaminler (A,D,E,K ), villuslardaki lenf damarlarıyla emilir. Lenf sistemine karışır. Bu yolla kalbin sağ kulakçığına göç eder.
Yağ asidi ve gliserin, lenf damarlarından geçerken üst kısımları ince bir protein kılıfla kaplanarak yağ molekülü oluşturulur. Çünkü gliserin alkol özelliği taşır. Alkol, hücre zarını erittiğinden direkt kana karışması zararlıdır
DEVAMI
YORUMLAR