Sindirime uğrayan besin içeriklerinin kana geçişi hangi organlarda nasıl gerçekleşir?

Sindirime uğrayan gıda içeriklerinin kana geçişi hanfi organlarda ve iyi mi gerçekleşir? Sindirilen Besinlerin Emilimi Tüm besinl...

Sindirime uğrayan gıda içeriklerinin kana geçişi hanfi organlarda ve iyi mi gerçekleşir?


Sindirilen Besinlerin Emilimi
Tüm besinler ince bağırsakta monomerlerine ayrıldıktan sonrasında villüsler tarafınca emilir. Emilim vakası difüzyon ya da etken taşıma vakaları ile olur. Türlü besinler iki şekilde dolaşıma katılır.
1. Kan Kanalıyla:




Glikoz, amino asitler, mineraller, su, B ve C vitaminleri ince bağırsakta emilerek kılcal kan damarlarına geçer. İzlenen yol hemen aşağıdaki gibidir:

İnce bağırsak → Karaciğer kapı toplardamarı → Karaciğer → Karaciğer üstü toplardamarı → Alt ana toplardamar → Sağ kulakçık.
2. Lenf Kanalıyla:

Yağ asidi, gliserol ve yağda çözünen A, D, E, K vitaminleri ise lenf kılcallarından lenf sistemine, bir süre sonra da kan dolaşımına katılır. İzlenen yol hemen aşağıdaki gibidir:

Villüsler → Kilüs borusu → Peke sarnıcı Göğüs kanalı → Sol köprücük altı toplardamarı → üst ana toplardamar → Sağ kulakçık.


KARBONHİDRATLARIN SİNDİRİMİ
KH' ların sindirimi ağızda başlar.Ağızın pH ı 6,5-6,7 tır.Asittir.Bu ortamda etkinlik gösteren tükürük amilaz enzimi, besinler çiğnenirken salgılanır ve nişasta ile glikojeni parçalar.
48309d1461956742 sindirim sistemi nedir sindirim sisteminin yapisi ve gorevleri khsin1
KH lar mideden etkilenmeden geçip 12 parmak bağırsağına ulaşır.KH' lar bağırsağa girince bağırsak hücreleri sekretin hormonunu salgılar.Bu hormon pankreası uyarır ve pankreas amilaz içeren sindirim özsuyunu 12 parmak bağırsağına boşaltır.Bu şekilde ağızda sindirilemeyen nişasta burada sindirilmiştir.
48310d1461956798 sindirim sistemi nedir sindirim sisteminin yapisi ve gorevleri khsin2

12 parmak bağırsağından ince bağırsakların başka kısmına gelen KH hemen hemen yapı taşlarına hemen hemen tam olarak parçalanmamıştır.Buradan salgılanan maltaz, laktaz ve sakkaraz enzimleriyle KH lar glikoza parçalanır.

ROTEİN SİNDİRİMİ

Proteinler enzimlerin yapısına katılıp hücrede düzenleyici vazife alırlar. Çok mecburi olmadıkça elde etmede kullanılmaz.Genel anlamda yapı hammaddesi olarak kullanılırlar.

Proteinler nohut,mercimek,fasulye benzer biçimde baklagillerde; et,süt,yumurta benzer biçimde hayvansal besinlerde bolca oranda mevcuttur.

Proteinlerin sindirimi midede başlar.Besinlerin mideye ulaşınca bir takım hücreler gastrin hormonu salgılar.Gastrin bezlerini uyarıp HCl,mukus,pepsinojen lap çok az lipaz salınmasını sağlar.mukus salgısı mideyi HCl etkisinden korur.HCl edilgen halde olan pepsino- jeni etken pepsin haline getirir.
48313d1461957030 sindirim sistemi nedir sindirim sisteminin yapisi ve gorevleri prsin

DEVAMI



Sindirilen Besinlerin Kana Geçmesi

Gıda maddelerinin sindirimi tamamlandıktan sonrasında dolaşım sistemine aktarılmasına emilim denir. İki yolla olur:
1- Kılcal Kan Damarlarıyla: Glikoz (şeker) , amino asit, mineraller, suda çözünen vitaminler (B ve C ) ve su, villuslar tarafınca emilerek, kılcal kan damarlarına geçer. Ve kan damarları vasıtasıyla ilkin karaciğere göç eder. Karaciğerde zehirlerinden arındırılır. Protein - şeker oranı ayarlanır. Kandaki şeker dengesi sağlanır. Buradan kalbin sağ kulakçığına göç eder.
2- Lenf Kanalıyla: Yağ asidi ve gliserin ve yağda çözünen vitaminler (A,D,E,K ), villuslardaki lenf damarlarıyla emilir. Lenf sistemine karışır. Bu yolla kalbin sağ kulakçığına göç eder.

Yağ asidi ve gliserin, lenf damarlarından geçerken üst kısımları ince bir protein kılıfla kaplanarak yağ molekülü oluşturulur. Çünkü gliserin alkol özelliği taşır. Alkol, hücre zarını erittiğinden direkt kana karışması zararlıdır

DEVAMI





  • Hangi gıda maddeleri hangi gıda gruplarında mevcuttur?


  • Gıda kana iyi mi geçer?


  • Kimyasal sindirim nedir ve hangi organlarda gerçekleşir?




Bu bildiri 'en iyi çözüm' seçilmiştir.

Sindirilen Besinlerin Emilimi
Tüm besinler ince bağırsakta monomerlerine ayrıldıktan sonrasında villüsler tarafınca emilir. Emilim vakası difüzyon ya da etken taşıma vakaları ile olur. Türlü besinler iki şekilde dolaşıma katılır.
1. Kan Kanalıyla:




Glikoz, amino asitler, mineraller, su, B ve C vitaminleri ince bağırsakta emilerek kılcal kan damarlarına geçer. İzlenen yol hemen aşağıdaki gibidir:

İnce bağırsak → Karaciğer kapı toplardamarı → Karaciğer → Karaciğer üstü toplardamarı → Alt ana toplardamar → Sağ kulakçık.
2. Lenf Kanalıyla:

Yağ asidi, gliserol ve yağda çözünen A, D, E, K vitaminleri ise lenf kılcallarından lenf sistemine, bir süre sonra da kan dolaşımına katılır. İzlenen yol hemen aşağıdaki gibidir:

Villüsler → Kilüs borusu → Peke sarnıcı Göğüs kanalı → Sol köprücük altı toplardamarı → üst ana toplardamar → Sağ kulakçık.


KARBONHİDRATLARIN SİNDİRİMİ
KH' ların sindirimi ağızda başlar.Ağızın pH ı 6,5-6,7 tır.Asittir.Bu ortamda etkinlik gösteren tükürük amilaz enzimi, besinler çiğnenirken salgılanır ve nişasta ile glikojeni parçalar.
48309d1461956742 sindirim sistemi nedir sindirim sisteminin yapisi ve gorevleri khsin1
KH lar mideden etkilenmeden geçip 12 parmak bağırsağına ulaşır.KH' lar bağırsağa girince bağırsak hücreleri sekretin hormonunu salgılar.Bu hormon pankreası uyarır ve pankreas amilaz içeren sindirim özsuyunu 12 parmak bağırsağına boşaltır.Bu şekilde ağızda sindirilemeyen nişasta burada sindirilmiştir.
48310d1461956798 sindirim sistemi nedir sindirim sisteminin yapisi ve gorevleri khsin2

12 parmak bağırsağından ince bağırsakların başka kısmına gelen KH hemen hemen yapı taşlarına hemen hemen tam olarak parçalanmamıştır.Buradan salgılanan maltaz, laktaz ve sakkaraz enzimleriyle KH lar glikoza parçalanır.

ROTEİN SİNDİRİMİ

Proteinler enzimlerin yapısına katılıp hücrede düzenleyici vazife alırlar. Çok mecburi olmadıkça elde etmede kullanılmaz.Genel anlamda yapı hammaddesi olarak kullanılırlar.

Proteinler nohut,mercimek,fasulye benzer biçimde baklagillerde; et,süt,yumurta benzer biçimde hayvansal besinlerde bolca oranda mevcuttur.

Proteinlerin sindirimi midede başlar.Besinlerin mideye ulaşınca bir takım hücreler gastrin hormonu salgılar.Gastrin bezlerini uyarıp HCl,mukus,pepsinojen lap çok az lipaz salınmasını sağlar.mukus salgısı mideyi HCl etkisinden korur.HCl edilgen halde olan pepsino- jeni etken pepsin haline getirir.
48313d1461957030 sindirim sistemi nedir sindirim sisteminin yapisi ve gorevleri prsin

DEVAMI



Sindirilen Besinlerin Kana Geçmesi

Gıda maddelerinin sindirimi tamamlandıktan sonrasında dolaşım sistemine aktarılmasına emilim denir. İki yolla olur:
1- Kılcal Kan Damarlarıyla: Glikoz (şeker) , amino asit, mineraller, suda çözünen vitaminler (B ve C ) ve su, villuslar tarafınca emilerek, kılcal kan damarlarına geçer. Ve kan damarları vasıtasıyla ilkin karaciğere göç eder. Karaciğerde zehirlerinden arındırılır. Protein - şeker oranı ayarlanır. Kandaki şeker dengesi sağlanır. Buradan kalbin sağ kulakçığına göç eder.
2- Lenf Kanalıyla: Yağ asidi ve gliserin ve yağda çözünen vitaminler (A,D,E,K ), villuslardaki lenf damarlarıyla emilir. Lenf sistemine karışır. Bu yolla kalbin sağ kulakçığına göç eder.

Yağ asidi ve gliserin, lenf damarlarından geçerken üst kısımları ince bir protein kılıfla kaplanarak yağ molekülü oluşturulur. Çünkü gliserin alkol özelliği taşır. Alkol, hücre zarını erittiğinden direkt kana karışması zararlıdır

DEVAMI




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Sindirime uğrayan besin içeriklerinin kana geçişi hangi organlarda nasıl gerçekleşir?
Sindirime uğrayan besin içeriklerinin kana geçişi hangi organlarda nasıl gerçekleşir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/48309d1461956742-sindirim-sistemi-nedir-sindirim-sisteminin-yapisi-ve-gorevleri-khsin1.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/sindirime-ugrayan-besin-iceriklerinin.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/sindirime-ugrayan-besin-iceriklerinin.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content