Sıklık Nedir?

SIKLIK a. 1. Sık öğelerden oluşan; devamlı yinelenen bir şeyin özelliği: Ağaçların sıklığı. 2. Belirli bir süre içinde bir şeyin, b...

SIKLIK a.

1. Sık öğelerden oluşan; devamlı yinelenen bir şeyin özelliği: Ağaçların sıklığı.

2. Belirli bir süre içinde bir şeyin, bir eylemin, bir olayın yinelenme sayısı: Bir sözcüğün kullanım sıklığı.





*Bot. Sıklık oranı, herhangi bir türün bir nebat topluluğu içindeki oranı.


*Dilbil. Bir metinler bütününde bir dilsel öğenin kullanılma sayısı. (Kullanılabilirlik ölçütüyle beraber sıklık ölçütü temel sözlüklerin hazırlanmasına yarar.)


*Elektrotekn. Sargı sıklığı, bir solenoitin sarım sayısının, uzunluğuna oranı.


*istat. Sıklık çokgeni, bir histogramda, sıklıkları gösteren dikdörtgenlerin üst tabanlarının orta noktalarını birleştirerek elde edilmiş ya da kesikli bir değişkene ilişkin, koordinatlan x, değerleriyle f, sıklıkları olan, noktaları birleştiren kırık çizgi. (Bk. ansikl. böl. Biyol.) || Sıklık dağılımı, nicel bir özelliğin gözlem değerleriyle bunların sıklıklanndan ve/ya da sıklık oranlarından oluşan cetvel || Bir sınıfın sıklığı, bir özelliğin o sınıfa giren değerlerini gösteren kişi sayısı. || Bir sınıfın sıklık oranı, derslik sıklığının gözlem sayısına oranı. || Birikimli sıklık çokgeni, absisi her sınıfın üst sınırı, ordinatı birikimli sıklık ya da sıklık oranlan olan noktaları birleştirerek elde edilmiş diyagram. || Kesikli nicel bir özelliğin bir değerinin sıklığı, bir örneklemda özelliğin o kıymetini gösteren kişi sayısı. (Kimi vakit "salt sıklık" da denir) || Kesikli nicel bir özelliğin bir değerinin sıklık oranı, bu değerin sıklığının örneklemin boyutuna (gözlem sayısına) oranı. (Salt sıklıktan ayırmak için "göreli sıklık†da denir.)


*Küm. kur. Sıralı sık bir kümenin özelli.


*Olasıl. Devamlı bir rastlantısal değişkenin olasılık sıklığı, bu rastlantısal değişkenin dağılım* fonksiyonunun, var ise türevi.


*Ruhdilbil. Bir dilin sıklık ortalaması, bir dildeki harflerin belirme sıklığının istatistiksel tahmini. (Bu deyim, bilgi kuramının kavramlarını kullanan rastlantısal bir dil modeline gönderme yapar.) (Bk. ansikl. böl.]


*Tekst. Bir dokumanın, bir ölçü biriminde bulunan çözgü ipliklerinin sayısı. (Bir dokumanın sıklığı 1 santimetre üstünden hesaplanır.)


*ANSİKL. Biyol. Mesela, aynı türden, çok sayıda erişkin sineklerin toplam uzunluklarını ele alalım. Absis üstünde (yatay eksende) santimetre olarak belirtilen boyları gösterelim. Bunlar sınıflardır. Bu doğru üstünde, her boy için, uzunluğu o boydaki kişi sayısına orantılı dik doğrular çizelim. Ordinatların uçlarını birleştirince bir sıklık çokgeni elde ederiz. Egemen kıymet, sıklığı en fazla olan sınıfa karşılık gelir. Bu değere gore, çokgen bakışımlı olabilir ya da olmayabilir. Tek egemen kıymetli (tek maksimumlu) ya da çok egemen kıymetli olabilir. Bg son durum, kütlelerin karışımına işaret eder.


*Ruhdilbil. Mesela, sıfır sıklık ortalaması türkçe abecenin 29 harfinin aynı kullanım olasılığı bulunan rasgele bir harf dizisini izah edebilir. 1 sıklık averajında harfler, dildeki sıklık oranlarına gore ortaya çıkar. 2 sıklık averajında, harf çiftlerinin sıklığı önemlidir. 5 sıklık averajında anlam ifade etmeyen harf dizileri elde edilir, fakat bu dili bilen biri harf dizisinin sözcüklere çok benzediğini anlayabilir. Dilin sıklık ortalaması, harflerin yerine, aynı olabilirlik ilkeleri uyarınca birim olarak seçilen sözcüklerle de yapılabilir.

Kaynak: Büyük Larousse








  • Sıklık tablosu nedir?


  • Çetele ve sıklık tabloları nedir, ne işe yararlar?


  • Çetele tablosu, sıklık tablosu, veri tablosu ve grafiği nedir?




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Sıklık Nedir?
Sıklık Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/sklk-nedir_17.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/sklk-nedir_17.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content