SÖKüM a. 1. Bitkileri köklemek işi: Söküm zamanı. 2. Bir aracı, aygıtı sökme işi. *Kasapl. Kesilen kasaplık hayvanın kemiklerle b...
SÖKüM a.
1. Bitkileri köklemek işi: Söküm zamanı.
2. Bir aracı, aygıtı sökme işi.
*Kasapl. Kesilen kasaplık hayvanın kemiklerle beraber parçalara ayrılması işlemi. (Bk. ansikl. böl.)
*Ziraat. Bitkileri topraktan çıkarma işlemi. (Bk. ansikl. böl.)
*Ziraat mak. Söküm çatalı, kökleri ve yumruları topraktan çıkarmak için kullanılan uzun saplı çatal aygıt.
*ANSİKL Kasapl. Söküm işleminin hayvan kesildikten kışın minimum 1, yazın minimum 4 saat sonrasında yapılması gerekir. Kesimden sonrasında etler sıcak ve yumuşak olacağından parçalar muntazam ayrılmaz, bu yüzden ölüm sertliğinin oluşması beklenir. Kışın ölüm sertliği daha kısa sürede olduğundan bekleme de kısadır. Söküm işlemi kol, but, sırt ve döş sökümü sırasıyla yapılır. Yazın 6-8 saat, kışın 4-6 saat beklendikten sonrasında etlerin kemikten ayrılması işlemine geçilir.
*Ziraat. Söküm, tercihen bitkilerin durgun olduğu yaz ortasında ya da kış aylarında yapılır. Mümkün olabildiğince kökçüklere zarar vermemeye çalışılır ve köklerin çevresinde toprak yığını bırakmaya dikkat edilir. Tercih edilen kış sökümleri, havanın yumuşak olduğu zamanlarda yapılır. Yazın, söküm işlemi, buharlaşmanın minimum olduğu sabah ya da akşam vakitlerinde gerçekleştirilir Reçineliler ilkbaharda sökülebilir.
1. Bitkileri köklemek işi: Söküm zamanı.
2. Bir aracı, aygıtı sökme işi.
*Kasapl. Kesilen kasaplık hayvanın kemiklerle beraber parçalara ayrılması işlemi. (Bk. ansikl. böl.)
*Ziraat. Bitkileri topraktan çıkarma işlemi. (Bk. ansikl. böl.)
*Ziraat mak. Söküm çatalı, kökleri ve yumruları topraktan çıkarmak için kullanılan uzun saplı çatal aygıt.
*ANSİKL Kasapl. Söküm işleminin hayvan kesildikten kışın minimum 1, yazın minimum 4 saat sonrasında yapılması gerekir. Kesimden sonrasında etler sıcak ve yumuşak olacağından parçalar muntazam ayrılmaz, bu yüzden ölüm sertliğinin oluşması beklenir. Kışın ölüm sertliği daha kısa sürede olduğundan bekleme de kısadır. Söküm işlemi kol, but, sırt ve döş sökümü sırasıyla yapılır. Yazın 6-8 saat, kışın 4-6 saat beklendikten sonrasında etlerin kemikten ayrılması işlemine geçilir.
*Ziraat. Söküm, tercihen bitkilerin durgun olduğu yaz ortasında ya da kış aylarında yapılır. Mümkün olabildiğince kökçüklere zarar vermemeye çalışılır ve köklerin çevresinde toprak yığını bırakmaya dikkat edilir. Tercih edilen kış sökümleri, havanın yumuşak olduğu zamanlarda yapılır. Yazın, söküm işlemi, buharlaşmanın minimum olduğu sabah ya da akşam vakitlerinde gerçekleştirilir Reçineliler ilkbaharda sökülebilir.
Kaynak: Büyük Larousse
YORUMLAR