Toplumsal yaşamı düzenleyen kurallar nedir? Toplumsal yaşam kuralları nedir, maddeler halinde ve özellikleri özetlemek gerekirse anlatımı. ...
Toplumsal yaşamı düzenleyen kurallar nedir? Toplumsal yaşam kuralları nedir, maddeler halinde ve özellikleri özetlemek gerekirse anlatımı.
Toplumsal Seviye Kuralları
Toplumsal kuralları beş grupta toplamak mümkün.
1. Din kuralları
2. Terbiye kuralları
3. Görgü kuralları
4. Örf ve tane kuralları
5. Hukuk kuralları
Bu kurallar da yazılı kurallar ve yazısız kurallar olmak suretiyle iki grupta toplanır. • Yazılı kurallar; hukuk kurallarıdır; doğrusu yasalardır. Yazılı kurallara aykırı davranışta bulunanlar devlet tarafınca cezalandırılırlar. Yazısız kurallar; terbiye, din, örf, tane ve görgü kurallarıdır. Yazısız kurallara aykırı davranışta bulunanlar toplumdaki öteki kişiler tarafınca ayıplanır, kınanırlar.
1. Din Kuralları: Din kurallarının membaı ilahidir. Yaptırımı manevidir.
2. Terbiye Kuralları: Hangi davranışların iyi, hangilerinin fena bulunduğunu belirler; iyi olanın yapılmasını, fena olanın yapılmamasını ister. Vicdani ölçülere gore değerlendirilir.
3. Görgü Kuralları: Kişilerin konuşma, yiyecek yeme, oturma, giyinme tarzlarını gösterir; merasim, vb. durumlarda iyi mi hareket edeceklerini belirler.
4. Örf ve Tane Kuralları: Kuvvetli değerler içeren kurallara örf denilir. Gelinlerin aile büyüklerinin yanında çocuk sevmemesi, mezarlık ziyaretleri örflere örnektir.
Toplumda uzun süredir geçerliliğini devam ettirerek yaygınlaşan kurallara tane denilmektedir. Mesela yemeğin masada ya da yerde yenmesi adetleri örneklendirir.
5. Hukuk Kuralları: İnsanların birbirleriyle, toplulukla ilişkilerini düzenleyen ve zorlayıcı olan kurallar bütünüdür. Yazılıdır; toplumsal yaşamı düzenlemede en etkin olan kurallardır. Hukuk kurallarına uyulması zorunludur. Kuralları devletçe yaptırıma bağlanmıştır.
YORUMLAR