Sözlü Nedir?

sözlü ödat 1 . Sözle, konuşma biçiminde meydana getirilen, şifahi, yazılı karşıtı: "Bu mevzuda sözlü bir mutabakat yoktu aral...

sözlü
ödat






1 . Sözle, konuşma biçiminde meydana getirilen, şifahi, yazılı karşıtı:
"Bu mevzuda sözlü bir mutabakat yoktu aralarında, sözsüz bir uzlaşmaydı yalnızca."- ü. Dökmen.

2 .
isim Evlenmek için birbirine söz vermiş olan kimse, yavuklu.

Birleşik Sözler

  • sözlü film
  • sözlü kültür
  • sözlü hücum
  • sözlü sual önergesi
  • sözlü tarih
  • açık sözlü
  • çok sözlü
  • sazlı sözlü
  • tatlı sözlü
  • tok sözlü






  • Sözlü Ifade ve Sözlü Ifade Kuralları


  • Sözlü Tarih Nedir? Sözlü Tarih Hakkında


  • Sözlü tarih nedir, görsel örneklerle açıklar mısınız?





SÖZLü sıf.

1. YAZlLl'ya karşıt olarak sözle konuşma biçiminde meydana getirilen bir şey için kullanılır; şifahi: Sözlü ifade Sözlü imtihan.

2. Bir kimselerle herhangi bir şey için sözleşmiş olan kimse için kullanılır: Bir ye re bir hiç kimseye sözlüyüm, sizinle gele mem.





*Ed. Sözlü edebiyat, yazının kullanılmadığı dönemlerde ve toplumlarda meydana gelen, ağızdan ağıza, kuşaktan kuşağa aktarılan edebiyat. (Eşanl. HALK EDEBİYATI) [Bk. ansikl. böl.]


*Huk. Sözlü vasiyetname -VASİYETNAME. | Sözlü yargılama usulü, tarafların iddia ve savunmalarını mahkemeye sözlü olarak bildirdikleri yargılama usulü. (Sözlü yargılama usulü, bazı davaların ve işle rin daha acele sonuçlanmasını sağlar. Kaide olarak iş mahkemesi, tapulama mahkemesi benzer biçimde hususi mahkemelerde sözlü yargılama usulü uygulanır.)


*Sine Sözlü beyaz perde, beyaz perde tarihinde sessiz beyaz perdeden sonrasında gelen dönem. | Sözlü film, ekranda görülen oyuncuların konuştuklarını seyirciye yansıtabilen bir yönteme gore gerçekleştirilmiş film. (Sözlü filmler 20'li yılların sonlannda yapılmaya başlandı.)

* a. Sözlü yoklamalardan oluşan imtihan ya da sınavın bir kısmı; sözlü imtihan: Sözlü olmak. Sözlüden on almak. Bir sınavın sözlüsü.

* sıf. ve a. Evlenmek suretiyle birbirlerine söz vermiş olan kimselerden her biri.


*ANSİKL Ed. Sözlü edebiyatın büyük bir bölümünü atasözü, bilmece, engel, türkü, ağıt, ninni, destan, masal, halk hikâyesi, karagöz, ortaoyunu benzer biçimde yaratıcısı belli olmayan, halkın ortak malı ürünler oluşturur Aşık denen saz şairlerinin meydana getirmiş olduğu koşma, divan, semai, kalenderi vb. ürünler ise sanatçısı belli olan sözlü edebiyat kapsamındadır ( ÂŞIK' EDEBİYATI.) Türk edebiyatında sözlü edebiyatın sonradan yazıya geçirilmiş olan en eski ürünleri Kâşgartı Mahmut'un Divanü sözlük it-türk' ündedir. XV. yy.'a ilişkin olduğu sanılan Kitab-ı Dede Korkutta Oğuz Türkleri'nin destansı öyküleri yer alır XVII. yy.'dan başlayarak yazılmış örnekleri günümüze ulaşan cönklerde âşık edebiyatı ürünleri herhangi bir derleme yöntemine bağlı olmaksızın parça parça saptanmıştır. Bilimsel yöntemle derlemeler ise XIX. yy.'da adım atmıştır.

Kaynak: Büyük Larousse








 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Sözlü Nedir?
Sözlü Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/sozlu-nedir_17.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/sozlu-nedir_17.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content