Sperma nedir? Spermanın özellikleri ve sperma ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Adam üreme organlarından erkekl...
Sperma nedir? Spermanın özellikleri ve sperma ile ilgili olarak genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız.
Adam üreme organlarından erkeklik bezi (husye)nin meydana getirmiş olduğu döl hücrelerine «sperma» denir.
Spermalar üreme organlarından salgılanan çeşitli salgılar içinde topluca «meni» denilen süt şeklinde beyaz, yapışkan bir sıvı halinde dışarı atılır. Meninin kokusu at kestanesi çiçeğinin kokusunu çağrıştırır.
Spermalar, dişi üreme organlarında hazırlanan yumurta hücresiyle birleşerek «döllenme» vakasını yaparlar. Döllenme sonucu üremeye süregelen hücreler yeni bir canlıyı meydana getirir.
Sperma üç kısım gösterir: 1) Baş; 2) Boyun; 3) Kuyruk.
İnsanlarda spermanın başı yumurta biçimidir. Sivri olan ucu yumurta hücresini delerek spermanın içeri girmesini sağlar. Başın altında boyun kısmı vardır. Kuyruk buradan ince bir iplik halinde uzanır. İnsan spermasının boyu 52-62 mikrondur. Sadece mikroskopla görülebilir. Genel görünüşü bakımından kurbağa yavrularına benzerler.
Spermalar erkeklik bezi içinde hareketsizdir, dışarıya çıkınca kıpırdamaya başlarlar, dişilerin üreme organları içinde daha süratli giderler. Spermaların hareketi kuyrukları yardımıyla olur, bir dakikada 3-5 milimetre yol alabilirler.
Döllenmesi dışarıda olan balık şeklinde bazı canlılarda spermaların hareketi kısa zamanda kaybolur. Kuşlar, memeli hayvanlar ile insanlarda, döllenme dişi organlarının İçinde olduğundan, sperma hareketleri uzun sürer. İnsan rahminde 7 gün sonrasında bile spermaların canlı olduğu görülmüştür. Spermalar tavukların yumurtalık borusunda 24 gün yaşar.
Yarasalarda 6 ay yaşamış olduğu görülmüştür. Sıfır derecenin altında bir soğutma, ya da 50 dereceye kadar ısıtmada hareketler kaybolur.
1 milimetreküp menide 60.000 sperma sayılmıştır. Adam üreme organından bir defada dışarı atılan 3.350 milimetreküp kadar menide ise 200 milyon sperma bulunur.
Şüpheli bir lekede mikroskopla sperma görülmesi adli tıp bakımından çok mühim bilgilerin elde edilmesini sağlar.
YORUMLAR