Stendhal Kimdir?

Fransızların en büyük romancılarından birisi olarak kabul edilen ve dünya genelinde bilindik bir yazar olan Stendhal yaşamı ve eserleri hakk...

Fransızların en büyük romancılarından birisi olarak kabul edilen ve dünya genelinde bilindik bir yazar olan Stendhal yaşamı ve eserleri hakkında bilgiler. Stendhal kimdir?



stendhal



Stendhal (23 Ocak 1783 – 23 Mart 1842), en büyük Fransız romancılarından biridir. Duygusal okulun kurucusu, tahlil romanının babası sayılır. Aslolan adı Marie-Henri Beyle’dir. Grenoble’da hayata merhaba dedi. Annesini kaybettiğinde 7 yaşlarında bile yoktu. Onu babası ile halası büyüttüyse de çocuk, onları hiçbir vakit sevemedi.



Bu yüzden, duygululuğu daha da inceldi, sevgi, nefret onda aşırı şekiller aldı. Babasının inanılmış olduğu her şeyden tiksiniyordu. Babası kralcı diye, kendisi cumhuriyetçi oldu. Kral XVI. Louis’nin giyotinle idam edilmiş olduğu gün adeta bayram etti. Hocası bir papazdı, hocasını sevmediği için, kiliseye de düşman kesildi.



Stendhal fen kolunu birincilikle bitirdikten sonrasında bir süre işyar olarak çalıştı, sonrasında asker oldu, süvari asteğmenliği yapmış oldu. Bir yıl sonrasında hastalığa yakalandı, ordudan ayrıldı. Paris’te sanat hayatına atıldı. Gecelerini daha çok tiyatro seyrederek geçiriyordu. Edebiyat hevesi de bu sıralarda başlamıştı. Bir ara Almanya’ya gitti. Orada Stendhal isminde bir kasabayı pek sevdiğinden kendine takma ad olarak bunu aldı. 1814’te Milano’ya gitti, 7 yıl kadar orada kaldı. Aslolan eserlerini de bundan sonrasında yazmaya başladı. Eserleri birbirini kovaladı. Bunlar yazınsal incelemeler, müzik üstatları üstüne araştırmalar, romanlardı.



1830’da İtalya’da konsolosluk görevini üstlendi. En mühim eseri olan «Le Rouge et le Noir» (Kırmızı ve Siyah) 1831’de gösterildi. 1837’de Paris’e döndü. 1841 ‘de bir nüzul geçirdi. Ertesi yıl ikinci bir krizle öldü.



Stendhal, üslup sahibi, romanda tahlile çok yer veren, ruh hallerinin gözleminde büyük başarı gösteren, mantık yapısı çok güçlü bir yazardır. Romantizmin romanda kurucusu olarak kendinden sonrasında gelen yazarları çok etkilemiş, kendi alanında bir akım açmıştır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Stendhal Kimdir?
Stendhal Kimdir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/stendhal.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/stendhal-kimdir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/stendhal-kimdir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content