SUNAK a. 1. Antikçağ'da, silindir biçiminde ya da dörtköşe taştan yapılmış olan ve üstüne tanrılar için sungular konulmuş olan ...
SUNAK a.
1. Antikçağ'da, silindir biçiminde ya da dörtköşe taştan yapılmış olan ve üstüne tanrılar için sungular konulmuş olan taş.
2. Katoliklikte, missa ayininin icrasında kullanılan taş ya da tahta masa
*Masonl. üstadı muhteremin oturmuş olduğu yerin önündeki masa; üstünde “üç Büyük Işıkâ€, doğrusu Mukaddes Kitap, Gönye ve Pergel bulunur.
*ANSİKL. Anadolu'da sunakların ilk örneklerine Beycesultan'ın ilk Tunç çağ katmanlarında rastlanmaktadır. "minik mabet" diye adlandırılan yapının içinde bulunan bu sunak, minik aralıklı iki dikilitaş biçimindedir ve önünde boynuz biçiminde iki dikit vardır Bu boynuzların, daha Yenitaş döneminde Çatalhöyük'te görülen boğa kültünün uzantısı olduğu düşünülmektedir. Ek olarak kan sunağı denilen, üstünde bir çukur olan dörtgen taş platformlar vardır. Anadolu'nun diğeri höyüklerinde de bu dönemden taşınabilir sunaklar ortaya çıkarılmıştır (Pulur [Sakyol), Hacıbektaş vd.). Hitit döneminden kaya kabartmalarında, heykel altlıklarında ve mühürlerde İki tür sunakla karşılaşılmaktadır: taşınamaz, basamaklı sunaklar ve taşınabilir, konik ayaklı, yuvarlak ya da dörtgen tablalı sunaklar. Her iki sunak türü de minik boyutludur. Karatepe'de, 95 santimetre yüksekliğinde, bazalttan yuvarlak bir sunak bulunmuştur. Urartular'da, tapınağın avlusunda masa biçiminde sunaklar ve kurbanların sunulmuş olduğu ortası delik, yuvarlak sunak taşları vardı (Çavuştepe'de, irmusini tapınağı'nda üç ayrı sunak ortaya çıkarıldı). Kayalara oyulmuş basamaklardan meydana gelen phrygia anıtlarının sunak ya da Kybele için yapılmış simgesel tahtlar olduğu sanılmaktadır. Anadolu medeniyetleri müzesi'nde sergilenen, bu dönemden bir ev sunağı, önden delikli, yanları hayvan kabartmalı yatay bir taş ile, buna dikey yerleştirilmiş, üst kısmı yuvarlak, yan yüzleri hayvan kabartmalı bir taştan oluşur (bu yapıtın, büyük bir anıtın minyatür modeli olduğu öne sürülür).
Antikçağ'da, Hellenistik dönemde yunan tapınaklarına bağlı olan sunaklar anıtsal boyutlara ulaştı. Tapınağın bir öğesi olmaktan çıkıp, tümüyle bağımsız bir yapı durumuna gelen bu sunakların en büyük ye görkemlisi Bergama Zeus sunağı'dır (İ.Ö. II. yy.). Smyrna'da (İzmir) agorada ortaya çıkarılan yüksekkabartma Demeter ve Poseidon heykellerinin, agoranın merkezinde yer edinen büyük Zeus sunağı'na mensup oldukları sanılmaktadır.
SUNAK, Akrep takımyıldızının kuyruğunun güneyinde yer edinen, minik cenup takımyıldızı.
Kaynak: Büyük Larousse
YORUMLAR