Alıntı AndThe_BlackSky Sünme hakkında bilgi verir misiniz? Sünme Sünme, durağan(durgun) sıcaklıkta, uzun soluklu durağa...
Sünme, durağan(durgun) sıcaklıkta, uzun soluklu durağan(durgun) çekme ya da basma yükleri altında meydana gelen plastik deformasyondur. Bu kavrama İngilizce karşılığı olan creep kelimesinin birebir çevirisinden lanan bir tutumla sürünme de denmektedir. Sünme, bir malzemenin akma gerilmesinin altında, gerilme etkisiyle devamlı ve yavasça akması vakasını tanımlayan bir mühendislik terimidir.
Çoğu zaman yüksek sıcaklıklarda, kimi zaman de oda sıcaklığında meydana gelir. Düşük sıcaklıklardaki sünme, aylar-yıllar devam eden değişik yüklemeler ve devamlı gerilme altında bırakılan makine parçalarında oluşur. Mesela, bir freze tablasının mengenesinin bir uçta bırakılması şeklinde freze tablası üstünde, değişik sıcaklığa maruz kalan parçalarda sünme meydana gelebilir. Karbür kesiciler kullanılarak meydana getirilen frezeleme esnasında oluşan ısı, soğutma yapılmadığında bu şekilde bir probleme sebebiyet verir. Isı arttıkça sürünme daha mühim bir sorun olur.
Sünme deneyi
Ölçümlerin uzatılmış bir vakit aralığında ve yüksek sıcaklıklarda durağan(durgun) gerilme ile yapılması sonucunda teknik bir sünme eğrisi gözlenir. Bu sünme eğrisi zaman içinde oluşan deformasyonı betimler.
Aşamaları
- Birinci sünme ya da geçici sünme
- Başlangıçtaki elastik uzamadan sonrasında deformasyon hızının azaldığı vakit aralığıdır.
- Kesin hal ya da ikinci sünme
- Birinci sünmeyi kısa ya da uzun bir vakit aralığındaki durağan(durgun) süratli sünme takip eder.
- Hızlanmış ya da üçüncü sünme
- Çoğu zaman son bir vakit aralığı daha vardır ki yaklaşan kırılmaya bağlı olarak deformasyon hızında bir artış görülür.
SüNME a. Sünmek eylemi.
*Şarapç. Şaraplara yağlı bir görünüm veren bozulma. (Şaraplann sünmesi yapışken kıvamdan görevli, poliholozitlerin oluşumuna yol açan laktik bakterilerden ileri gelen mikrobik kökenli bir bozulmadır Sönmüş olan şaraplar çalkalama ve kükürtleme ya da pastörizasyonla çözülebilir.)
*Şarapç. Şaraplara yağlı bir görünüm veren bozulma. (Şaraplann sünmesi yapışken kıvamdan görevli, poliholozitlerin oluşumuna yol açan laktik bakterilerden ileri gelen mikrobik kökenli bir bozulmadır Sönmüş olan şaraplar çalkalama ve kükürtleme ya da pastörizasyonla çözülebilir.)
Kaynak: Büyük Larousse
YORUMLAR