Sürüklemek Nedir?

SüRüKLEMEK g. f. 1. Bir şeyi, bir kimseyi (bir yere) sürüklemek, onu yerden kaldırmadan, iterek ya da çekerek bir yere götürmek: Bi...

SüRüKLEMEK g. f.

1. Bir şeyi, bir kimseyi (bir yere) sürüklemek, onu yerden kaldırmadan, iterek ya da çekerek bir yere götürmek: Bir masayı, koltuğu pencereye doğru sürüklemek. At binicisini, üstünden atıp birkaç metre sürükledi. Katil, öldürmüş olduğu kadının cesedini sürükleyerek bodruma indirmişti.

2. Bir şeyi, bir kimseyi sürüklemek, hareket eden bir şeyden söz ederken, onlara da aynı hareketi yaptırmak, peşinden çekip önüne yazman götürmek: Uçurumdan yuvarlanırken, yakasına yapıştığı hasmını da sürükledi. Taşan sular, önüne katmış olduğu her şeyi sürükleyip götürüyordu.




3. Bir kimseyi bir yere sürüklemek. enerjisini ya da tesirini kullanarak onu bir yere yanında götürmek: Elinden tutup onu yandaki odaya sürükledi. Beni o can sıkan toplantılara sürükleme.

4. Bir kimseyi, bir topluluğu bir yola, bir duruma bir eyleme sürüklemek, onu, üstünde manevi bir baskı oluşturarak, baştan çıkararak ya da bir örnek oluşturarak, azca çok kendi istenci haricinde, özgürce "seçmediği bir yola, bir duruma bir eyleme itmek; içinden çıkılması güç bir duruma yaklaştırmak, götürmek: Arkadaşlannı bu işe o sürükledi. Bir kimseyi iflasa, ölüme sürüklemek. Bu siyasetinizle ülkeyi çıkmaza sürülüyorsunuz.

5. Bir kimseyi sürüklemek, dikkati üstünde yoğunlaştırarak, kuvvetli bir ilgi uyandırarak, insanı peşinden götürmek: Dinleyicileri sürüklemek. insanı sürükleyen bir kitap.


*Denize. Rüzgârdan, akıntıdan söz ederken, bir gemiyi kıyıya, tehlikeli bir mevkiye doğru itmek.


*Fizs. mekan. Bir katı cisme, bir sürüklenme hareketi kazandırmak.


*Kim. müh. Bir maddeyi sürüklemeyle ayırma işlemine uğratmak.

* sürüklenmek dönşl. f. Bitkinlik, hastalık vb. yüzünden güçlükle hareket edebilmek, sürünmek: Koltuğa kadar yerde sürüklenip güçlükle kapıyı açabildi.

* sürüklenmek edilg. f.

1. Yerden kaldırılmadan, çekilmek ya da itilmek: Masa sürüklenerek taşınırsa ayağı çıkar.

2. Bir şeyden, bir kimseden söz ederken, bir başka kimsenin ya da şeyin hareketiyle onun peşinden çekilmek, onunla beraber hareket etmek: Rüzgârla sürüklenen kumların oluşturduğu tepecikler. Tekne akıntıyla açıklara sürüklendi.

3. Bir kimseden söz ederken, bir kimsenin diretmesiyle, etkisiyle onunla bir yere gitmek: Seninle o anlam ifade etmeyen toplantılara sürüklenmek istemiyorum.

4. Bir topluluktan, bir kimseden söz ederken, azca çok kendi istenci haricinde, özgürce seçmediği bir duruma, bir yola, bir eyleme itilmek: Harbe sürüklenen kitleler. Ölüme sürüklenmek.

5. Bir şeyden söz ederken, gereksiz yere uzamak, bir türlü sonuca bağlanamamak, sürünmek: Senelerce boş yere sürüklenen bir miras davası.


*Denize. Kıyıya yakın demirlenmiş bir sandaldan söz ederken, dalgayı bordadan alarak karaya vurmak. || Herhangi bir nedenle hareket edemeyen bir tekneden

söz ederken, akıntı ve rüzgârın etkisiyle kıyıya doğru itilmek. || Kıyıya sürüklenmiş vapur, rüzgâr, akıntı ya da yanlış manevra sonucu karaya vurmuş vapur.


*Spor. Bir kayakçı ya da bir dağcının, bir denge kaybından sonrasında, denetimsiz halde bir yamaç süresince düşmesi.

* sürükletmek ettirg. f. Bir kimseyi, bir şeyi yerden kaldırmadan çektirmek, ittirmek; sürütmek.


Kaynak: Büyük Larousse








 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Sürüklemek Nedir?
Sürüklemek Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/suruklemek-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/suruklemek-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content