SUSAKLIK a. 1. Susamış olma durumu, susuzluk. 2. Aptallık, salaklık. SUSAM a (lat. sesamum, yurı sesa mon). Yağca varlıklı yenebilir...
SUSAKLIK a.
1. Susamış olma durumu, susuzluk.
2. Aptallık, salaklık. SUSAM a (lat. sesamum, yurı sesa mon). Yağca varlıklı yenebilir tohumları için yetiştirilen, tropikal ve cenup Afrika kö kenli nebat (Bil a. sosamum susamgiller familyası.)
*ANSİKL Susamın alt yaprakları karşıt, üst yaprakları almaşıktır Yaprakların kol tuğunda tek tek yer edinen çiçekler eğri borumsu bir taç taşu taçyaprakların uçları dudak benzer biçimde ayrılır. Meyve çok sayıda yağlı tohum içeren bir kapçıktır.
Susam, öteden beri yetiştirilen en eski yağ bitkisi sayılır. Eski uygarlıklarda çok büyük önemi vardı. Günümüzde, sıcak bölgelerdeki bazı halklar için tohumlarının, gerek yüksek oranda kaliteli yağ içer mesi (% 59'dan fazla sıvı yağ), gerek yüksek oranda protein taşıması (küspenin yüzde ezsi) oaKimından kıymetli bir gıda membaıdır. Susam yağı çok kesin bir yağdır kolay bozulmaz ve acılaşmaz; yağ asitleri bakımından bileşimi idealdir (°/o 40 oleik asit, °/o 45 linoleik asit). Küspesi de gerek ihtiva ettiği aminli asitlerin kalitesi (yüksek metiyonin oranı), gerek mineral maddelerin bolluğu (kalsiyum ve fosfor) bakımından devasa yükseklikte besleyici değere haizdir. Tohumları yağ elde etmekte (basınçla ve çözücüyle özütleme) ve kavrulup öğütüldükten sonrasında şeker ya da pekmezle karıştırılarak (tahin, tahin helvası) insan beslenmesinde kullanılır ya da simit ve çöreklerin üzerine yapıştırılır. Yağı alınmış susam unu (kabuksuz tohumlardan yapılır), bebekler için mama yapımında protein membaı olarak kullanılır.
1. Susamış olma durumu, susuzluk.
2. Aptallık, salaklık. SUSAM a (lat. sesamum, yurı sesa mon). Yağca varlıklı yenebilir tohumları için yetiştirilen, tropikal ve cenup Afrika kö kenli nebat (Bil a. sosamum susamgiller familyası.)
*ANSİKL Susamın alt yaprakları karşıt, üst yaprakları almaşıktır Yaprakların kol tuğunda tek tek yer edinen çiçekler eğri borumsu bir taç taşu taçyaprakların uçları dudak benzer biçimde ayrılır. Meyve çok sayıda yağlı tohum içeren bir kapçıktır.
Susam, öteden beri yetiştirilen en eski yağ bitkisi sayılır. Eski uygarlıklarda çok büyük önemi vardı. Günümüzde, sıcak bölgelerdeki bazı halklar için tohumlarının, gerek yüksek oranda kaliteli yağ içer mesi (% 59'dan fazla sıvı yağ), gerek yüksek oranda protein taşıması (küspenin yüzde ezsi) oaKimından kıymetli bir gıda membaıdır. Susam yağı çok kesin bir yağdır kolay bozulmaz ve acılaşmaz; yağ asitleri bakımından bileşimi idealdir (°/o 40 oleik asit, °/o 45 linoleik asit). Küspesi de gerek ihtiva ettiği aminli asitlerin kalitesi (yüksek metiyonin oranı), gerek mineral maddelerin bolluğu (kalsiyum ve fosfor) bakımından devasa yükseklikte besleyici değere haizdir. Tohumları yağ elde etmekte (basınçla ve çözücüyle özütleme) ve kavrulup öğütüldükten sonrasında şeker ya da pekmezle karıştırılarak (tahin, tahin helvası) insan beslenmesinde kullanılır ya da simit ve çöreklerin üzerine yapıştırılır. Yağı alınmış susam unu (kabuksuz tohumlardan yapılır), bebekler için mama yapımında protein membaı olarak kullanılır.
Kaynak: Büyük Larousse
YORUMLAR