Tanzim Nedir?

TANZİM a. (ar. tanzim). 1. Nesnelere, şeylere belli bir düzen verme, onları düzenleme: Bir odanın, eşyaların tanzimi, işlerin tanzim...

TANZİM a. (ar. tanzim).

1. Nesnelere, şeylere belli bir düzen verme, onları düzenleme: Bir odanın, eşyaların tanzimi, işlerin tanzimi.

2. Şeyleri, bir yeri, bir mekânı tanzim etmek, bir düzen, bir biçim vermek; düzenlemek. || Tanzim satışı, temel besin maddelerinin fiyatlarının yükseltilmesini önlemek, tüketicinin eline kolay geçmesini sağlamak amacıyla belediyelerce yapılan satış.





*Esk.

1. Sıraya koyma, sıralama.

2. Düzyazı ya da şiir olarak yazma, kaleme alma.


*Ask. Tanzim topu, atış hazırlığı, ayarların yapılması ve atışın gerçekleşmesi için kullanılan top. || Düzeltme tanzimi, bir ya da birkaç seri atışın gözetlemesiyle bu atışın orta vuruş noktasını, düzeltme tanzim noktasının istenilen isabetten daha yakın bir uzaklığına götürmeyi amaçlayan işlemlerin tümü. (Bir topçu atışının düzeltilmesi deyimi, modern gözetleme ve hesaplama araçlarının, tek bir seri atışın gözetlenmesiyle işlemlerin gerçekleştirilmesine olanak vermesi nedeniyle, düzeltme tanzimi deyiminin yerini almaya başlamıştır). || Düzeltme tanzimi elemanları, düzeltme tanzimi yardımıyla elde edilen atış elemanları (sapma, nişangâh açısı, imla hakkı, parçalanma). || Düzeltme tanzim noktası, üzerinde düzeltme tanzimi gerçekleştirilen, hedefe benzer nokta.


*Balist. Tanzim atışı, orta vuruş ya da paralanma noktasını, hedefin istenen yerine isabet ettirecek atış esaslarını saptamak amacıyla yapılan işlem. || Tanzim düzeltmesi, merminin uçuşuriu etkileyen koşullar (rüzgâr, sıcaklık vb.) dikkate alınarak, atış sırasında yapılan düzeltme.


*Bine. Doğru tanzim, yanlış tanzim, iyi ya da kötü eğitim.


*AnsİKL. Ask. Uzaklık, düzeltme tanzim noktasına oranla, istikamet ve menzil olarak meydana gelebilecek sapmadan daha düşükse, düzeltme tanzimi isabetli demektir; bunun tersi durumda ise isabetsizdir. ileri gözetleyici yaklaşık olarak top hedef istikametindeyse buna istikametten gözetleme, tersi durumda yandan gözetleme, eğer gözlemlerini düzeltme tanzim noktasına göre veren iki ileri gözetleyici varsa iki yanlı gözetleme denir, ileri gözetleyicilere kullandıkları optik araçlar koordinatlarıyla kusursuz olarak saptanmışsa ve ileri gözetleyiciler gözlemlerini kuzey ve toprak açısıyla veriyorlarsa buna birleştirilmiş gözetleme denir, iki yöntem uygulanır:
1. Orta vuruş noktasının kaydırılmasıyla yapılan düzeltme tanzimi: Bu düzeltme leyıcı taratınaan oıçumunu geıeiMim. durumda ileri gözetleyicinin bir uzaklıkölçüm aygıtına sahip olması gerekir: radar ya da laser. Günümüzde artık pek uygulanmayan ve birbirinden birkaç yüz metre uzaklıkta bulunan iki ileri gözetleyici tarafından kullanılan yöntemler aynı ölçümlerin elde edilmesine olanak veriyordu. Fakat bu yöntemler, günümüz harekât gerekleriyle (birleştirilmiş ve iki yanlı gözetleme) bağdaşmayacak biçimde hedeflerin saptanması ve belirtilmesine bir yavaşlık getiriyordu. Bu yöntem, aynı topla aynı unsurlara, istenen isabete göre ikili, dörtlü ya da sekizli darbe atışları yapmak ve bunlara göre orta vuruş noktasının, koordinatlarını saptamak ve yine bunlara bakarak orta vuruş noktasını düzeltme, tanzim noktasına götürmek için atış elemanlarına uygulanacak düzeltmeleri belirlemekten ibarettir. Kusursuzca gerçekleştirilebilen bu işlemler, elektronik bir atış ölçüm aygıtı ile günümüz harekât gereklerine uymaktadır.
2. Çevrelemeyle yapılan düzeltme tanzimi. Bu yöntem, ileri gözetleyicinin hassas ve uygun bir uzaklıkölçüm aygıtı olmadığı zaman kullanılır, ileri gözetleyici istikametteki sapmaların yönünü ve değerini ölçse bile, artık menzilde atışların yalnızca yönünü bilebilir: kısa ya da uzun olarak yöntem, gözetlenen her atış serisinden sonra, atışları hedefin diğer yanına geçirecek biçimde, gerektiğinde gözetleme hattı üzerinde tutarak topun atış elemanlarını değiştirmekten ibarettir. Her defasında, sıçrama değerleri, istenilen isabet elde edilinceye kadar yarı yarıya indirilir.

Birçok yöntem (hedef koordinat sistemi, dikaçılı koordinat sistemi, birleştirilmiş sıçrama sistemi [atışları gözetleme hattında tutacak biçimde menzildeki bir sıçramayı istikametteki bir sıçramayla birleştirmeyi içeren yöntem], atış düzlemine işaret direkleri dikme vb.) ileri gözetleyicinin, hedefin, topun konumuna göre ve gözetlemenin yukarıdan ya da toprak düzeyinden yapılmasına bağlı olarak kullanılır. Gözetlemenin dik bir açıyla yapılması, atışların menzilde gözetlenmesini kolaylaştırır ve atışların, gözetleme hattı üzerinde tutulmasını gerektirmez.

Kaynak: Büyük Larousse








 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Tanzim Nedir?
Tanzim Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tanzim-nedir_11.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tanzim-nedir_11.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content