â Vakalar çoğu zaman günlük yaşamdan ya da tarihten seçilmiştir. Olayların yaşanmış ya da yaşanabilir olması önemsenmiştir. â Olayların ...
â Vakalar çoğu zaman günlük yaşamdan ya da tarihten seçilmiştir. Olayların yaşanmış ya da yaşanabilir olması önemsenmiştir.
â Olayların çoğunda rastlantıların yardım etmiş olduğu aşklar yer alır.
â Kahramanlar toplumsal yaşamın getirmiş olduğu zorunluÂluklar yüzünden aile çevrelerinden seçilmiştir.
â Bu dönem hikâye ve romanları teknik ve kompozisyon yönünden ilk örnek olmanın eksikliklerini taşırlar.
â Yazarlar, eserlerinde kişiliklerini giziememiş hatta yer yer olayın akışını keserek okura bilgi ve nasihat vermişlerdir.
â Tasvirler, olayın akışı içinde eritilmemiş, bir süs öğesi olarak uzun uzadıya kullanılmıştır.
â Roman ve hikâyede aydınlara ve halka sesleÂnen iki tutum kendini gösterir. Mesela Namık Kemal aydınlara, Ahmet Mithat Efendi halka seslenir.
â Kişiler pek çok vakit tek yönlü olarak ele alınır. İyiler hep iyi, kötüler de hep kötüdür. Eserin sonunda iyiler mükâfatlandırırken kötüler ceÂzalandırılır.
â Cariyelik kurumu ve alafrangalık özentisi sık sık işlenir.
â Birinci dönem romanlarında daha çok romantizmin tesiri görülür. Romantizmin etkisiyle Namık Kemal ve Ahmet Mithat Efendi yer yer olayın akışını keserek okura bilgi vermiş ve eserde kişiliklerini gizlememişlerdir.
â İkinci dönem sanatçıları realizmin etkisiyle "gözlem"e ehemmiyet vermişler, nedenlerle sonuçlar içinde ilgi aramışlar, muhteşem şahıs ve vakalar yerine olabilir vakalara, kişilere yönelmişlerdir.
â Eserler genel olarak duygusal, acıklı konüfar üstüne temellenir.
YORUMLAR