TATMA a. 1. Tatmak eylemi. 2. Tat alma duyusu: Tatma duyusu yok. Tatma papillalan. Tatma organı. (Bk. ansikl. böl.) *Anat. Tatma s...
TATMA a.
1. Tatmak eylemi.
2. Tat alma duyusu: Tatma duyusu yok. Tatma papillalan. Tatma organı. (Bk. ansikl. böl.)
*Anat. Tatma siniri, dilin duyu siniri.
*ANSİKL Karş. anat. Tatma organı koklama organından morfolojik açıdan yalnız böceklerde ve omurgalılarda farklıdır. Böceklerde tatma kılları ağız parçalarının, ayakların ve duyargaların üzerinde bulunur; bunların her biri iki ya da daha fazla duyu hücresi içerir. Omurgalılarda tatma organları, balıklarda tüm beden üzerinde, dörtayaklılarda ağız ve yutak boşluğu içinde bulunan tat tomurcuklarıdır. Tatma organları, ancak şiddetli bir uyanda işlev gören dokunsal kimyasal alıcılar içerir; bunların görev yapabilmeleri için kimyasal maddelerin suda çözünmüş hale gelmeliri gereklidir. Tatma organları tarafından ancak dört kimyasal özellik (ekşi, tuzlu, acı, tatlı) ayırt edilebilir. Besinlerin tadı onların koku özellikleriyle yakından ilgilidir.
1. Tatmak eylemi.
2. Tat alma duyusu: Tatma duyusu yok. Tatma papillalan. Tatma organı. (Bk. ansikl. böl.)
*Anat. Tatma siniri, dilin duyu siniri.
*ANSİKL Karş. anat. Tatma organı koklama organından morfolojik açıdan yalnız böceklerde ve omurgalılarda farklıdır. Böceklerde tatma kılları ağız parçalarının, ayakların ve duyargaların üzerinde bulunur; bunların her biri iki ya da daha fazla duyu hücresi içerir. Omurgalılarda tatma organları, balıklarda tüm beden üzerinde, dörtayaklılarda ağız ve yutak boşluğu içinde bulunan tat tomurcuklarıdır. Tatma organları, ancak şiddetli bir uyanda işlev gören dokunsal kimyasal alıcılar içerir; bunların görev yapabilmeleri için kimyasal maddelerin suda çözünmüş hale gelmeliri gereklidir. Tatma organları tarafından ancak dört kimyasal özellik (ekşi, tuzlu, acı, tatlı) ayırt edilebilir. Besinlerin tadı onların koku özellikleriyle yakından ilgilidir.
Kaynak: Büyük Larousse
YORUMLAR