Tekne Nedir?

Tekne isim 1 . Türlü işlerde kullanılmak için çoğu ağaçtan veya taştan yapılan, uzun ve geniş kap: "Bir taş teknenin üstünde ...

Tekne

isim




1 . Türlü işlerde kullanılmak için çoğu ağaçtan veya taştan yapılan, uzun ve geniş kap:

"Bir taş teknenin üstünde doktor Abbas'ın ölüsünü kesti biçti."- Y. Kemal.


2 . Sızdırabilir veya sızdırmaz olarak yapılmış, levhaları bir parçadan oluşmuş, kulpları ve kulp delikleri bulunan, bir veya iki kişi tarafından taşınabilir üstü açık bir ambalaj türü.

3 .
(denizcilik) Bir tür küçük deniz taşıtı:

"Sefere kalkacak bir sürü tekne vardı limanda."- Halikarnas Balıkçısı.


4 . (denizcilik) Geminin omurga, kaburga ve kaplamadan oluşan temel bölümü.

5 .
(jeoloji) Katmanlı kayaçların içeri doğru çukur, alçak bölümü, ineç, kemer karşıtı.

6 .
(coğrafya) Havza.

Birleşik Sözler

  • tekne kazıntısı
  • kaba tekne
  • livarlı tekne
  • duş teknesi
  • gangama teknesi
  • hamur teknesi
  • mercan teknesi








  • Yelkenli desteği bulunan tekne tipi nedir?


  • Rüyada Tekne Görmek





TEKNE a.

1. Türlü işlerde kullanmaya yarayan, çoğunlukla ağaçtan oyulmuş büyük ve derin kap: Çamaşır teknesi. Ekmek teknesi.

2. içine girip yıkanılan fayans ya da dökme demirden büyük kap: Banyo teknesi.




3. Tekne kazıntısı, yaşı ilerlemiş bir kadının son doğurduğu çocuk için şaka yollu söylenir.


*Bes. san. Pastırmacılıkta, içinde çemen karılan tahtadan yapılmış büyük kap.


*Denize, iç sularda (nehir, göl) ve denizde seyredebilen her boyda yelkenli, kürekli ya da motorlu deniz taşıtlarına verilen genel ad. || Bir geminin su yüzeyine oturan ve direkler ile donanım dışında, kaburgalar, döşek postala.,, kemereler, boylam kuşakları, borda levhaları, bölmeler ve güvertelerden oluşan gövdesi. (Tekne ağırlığı, gemilere göre gemi deplasmanının % 25 ile % 40'ı arasında değişir.)


*Foto. Fototiplerin işlenmesinde kullanılan, boyutu fotoğraf kâğıdının ve plakalarının boyutlarına göre değişen ve pek de rin olmayan dikdörtgen kap.


*Havc. Bir deniz uçağı gövdesinin, su kesiminin altında yer alan alt bölümü. (Bk. ansikl. böl.)


*Inş. Duvarcıların alçı, harç, toprak, çimento, kireç vb. karmada kullandıkları büyük kap.


*Kâğ. san. Kâğıt üretiminin çeşitli aşamalarında, ağartma suyunun ya da seyrettik haldeki kâğıt hamurunu toplamaya yarayan, bir karıştırma düzeneğiyle donatılmış tank. (Eşanl. BüTE.)


*Mad. oc. Yıkama teknesi, cevherleri elle yıkamada kullanılan ve birkaç desimetre derinliğinde yuvarlak bir tabladan oluşan yıkama aracı. (Yıkama teknesi genellikle koni biçiminde yassı bir kaptır; içine yıkanacak malzeme ya da alüvyon konduktan sonra, tabla yukarı doğru hareket ettirilerek çembersel bir hareketle sallanır; bu sırada en yoğun mineraller (örneğin altın parçacıkları) dibe çökerken, en hafif parçalar suyla birlikte dışarı atılır. (Eşanl. tava.) || Lavuarlarda özgül ağırlık farkından yararlanarak sürekli cevher ya da kömür yıkamada kullanılan kap. (Günümüzde yalnız sınırlı sayıda lavuarda bulunur.)


* Mim. Tavanları ve tonozları bezemede kullanılan, çevresi silmeler, ortası oyma bir motifle süslü bölme (Bk. ansikl. böl.) || Fıskiye teknesi, bir çeşmenin yalağı üstüne yerleştirilen geniş, ayaklı tekne. (Anıtsal çeşmelerde su çoğu kez, üst üste yerleştirilmiş birkaç tekneden dökülerek akar. Bir duvara yaslanan çeşmelerde yarım tekneler bulunur.)


*Müz. Çalgılarda, tellerin titreşimini yükseltmeyi sağlayan, ahenk tablasıyla kaplı oyuk. (Teknenin yapısı, çalgının çıkardığı sesin niteliğini belirler.)

*Sig. Tekne sigortası, nakliyat sigortalarında, deniz taşıtlarının kaybolması ya da hasara uğramasına karşı yapılan sigorta.


*Su ür. kul. Kuluçka teknesi, su ürünleri, özellikle balık üretiminde kullanılan ve yumurtaların kuluçkalanmasına yarayan yayvan kap.

*Sütç. Peynir teknesi, beyazpeynir yapımında, sütün mayalanıp pıhtılaşması için kullanılan, yaklaşık yüz litre hacmindeki dörtköşe sığ kap.


*Tekst. Nemlendirmek için, içinde dokumanın ıslatıldığı kap. || Boya teknesi, boya banyosu ile boyanacak malın birlikte yerleştirildiği kap. (Kimi kez birçok bölmeye ayrılan bir boya teknesinde, malları ayıran ve boya banyosunu ısıtmayı, boyar- madde ve kimyasal ürünler eklemeyi sağlayan delikli perdeler bulunur. Bu tekne, genellikle bir buhar tasarrufu sağlayan ve boya atölyelerinde nem oluşumunu azaltan bir kapakla donatılır.)

*sıf. Tekne biçiminde olan şey için kullanılır.

*Jeomorfol. Tekne vadi, dibi düz, yamaçları dik vadi. (Bu terimin anlamı, buzullar tarafından açılan bu tip vadilerle sınırlı kalmıştır. Bu yüzden, bu terimle birlikte bir sıfat kullanmak yerinde olur [buzul tekne vadi], çünkü bu biçimdeki pek çok vadi buzullardan lanmaz.)


*ANSİKL. Havc. Bir deniz uçağı teknesinin biçimi, bir su düzlemine iniş ve bir su düzleminden kalkış yapabilecek şekilde düzenlenmiştir. Aerodinamik ve hidrodinamiğin genellikle çelişik özelliklerini bağdaştıran bu teknikte, teknenin dibinde, ilerleme yönüne düşey olarak yerleştirilmiş ve deniz uçağının sudan kesilmesini kolaylaştıran bir ya da birçok düşey perde bulunur: bunlar sef/er'dir. Yeterli hıza ulaşıldığında, tekne hafifçe yükselir ve deniz uçağı havalanana kadar bu setlerden yalnız biri suya temas eder.


*Mim. Tavan ya da tonozları teknelerle bezeme uygulamasının çeşitli öğelerden landığı öne sürülebilir: çerçeveli bir marangozluk levhası, taş bir tavanda boşaltılmış döşeme plakları (Yunanistan) ya da tuğlalarla kafesli olarak örülmüş bir tonozda harçla doldurulmuş petekler (Roma). Türk sivil mimarlığında yaygın kullanımı olan tavan tekneleri biçim, orantı, plan, düzen ve motif açısından büyük çeşitlilik gösterir. Bunlar, çoğu kez döşeme mozaiği ya da duvar lambrileriyle uyum içindedir.

Kaynak: Büyük Larousse








 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Tekne Nedir?
Tekne Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tekne-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tekne-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content