Tekrar Nedir?

TEKRAR .Org Morpa Genel Kültür Ansiklop edisi Bir tümce ya da paragrafta aynı sözü, sunumu sakatlayacak seviyede sık kullanma, yine...

TEKRAR
.Org Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi




Bir tümce ya da paragrafta aynı sözü, sunumu sakatlayacak seviyede sık kullanma, yineleme. Eskilerce kusur sayılmış, "kesret-i yeniden" şeklinde adlandırılmıştır.





  • Koram, yeniden, egemenlik nedir? Resimlerle örnekleyebilir misiniz?


  • Seviye, ritim, yeniden nedir, ritim niçin önemlidir, yeniden örnekleri nedir?


  • Windows Live Messenger'ı sildim, yeniden kuramıyorum, problem ve çözümü nedir?





Yine nedir





Tanımı/Anlamı


Bir ifadede aynı sözcük ya da söyleyişi, güzel duyu kaygı gütmeden bir çok kez yeniden etmek. Çok fazla yeniden sözkonusu ise buna kesret-i yeniden denir.




TEKRAR a. (ar. kerr'den tekrâı).

1. Aynı eylemin yinelenmesi; aynı olgunun tekrardan görülmesi: Bu uyuşmazlık, bir çok yıl öncekinin tekrarından başka bir şey değildir. Bir hatanın tekran.

2. Bir yazıda, bir konuşmada aynı düşünceyi, aynı sözcüğü pek çok kez söylemek eylemi; yineleme: Yazarken tekrardan kaçınmak gerekir.

3. Yine etmek, tekrarlamak, yinelemek.


*Esk. Yine ale-t-tekrar, bir çok kez. || Be -tekrar, tekrardan, tekrar.


*Ask. Silahlı hareket eğitiminde, zamanında gerçekleştirilmeyen bir hareketi yineletmek için verilen komut.


*Denize. Yine flaması, BEDEL flaması'nın eşanlamlısı.


*Ed Bir sözün, aynı tümce ya da paragraf içinde gereği olmadığı halde ve sunumu sakatlayacak seviyede sık kullanılmasına verilen isim. Eskilerce kesret i yeniden şeklinde adlandırılmıştır. Yine, bir yazı kusuru sayılır. Örn. Hüsni tâbir verir mâniye hüsni başka Şevketi hüsne çok imdâdı olur üslûbun (Nâbi). || Anlamı kuvvetlendirmek, anlatılmak istenen şeyi etkili, devamlı ilgi çekici bir şekilde vermek için seslerin, bazı hecelerin, kelimelerin tıpkı ya da bir takım değişimler içinde sıralanması. Tekrarlar büyük seviyede ikilemelerin kurulmasına yarar. Tekrarlarla sözcükler içinde ve türlü sözcük grupları içinde bir ses ve söz benzerliği kurulur. Atasözleri, deyimler, bilmeceler, tekerlemelerde tekrarlara sık sık başvurulur. Halk edebiyatı örneklerinde ise tekrarlar, kafiyeler ve türlü aliterasyonlar şeklinde kendini gösterir.


*Sonbahar. sant. Bir yapıtın, sanatçının kendisi tarafınca ya da onun yönetiminde meydana gelen kopyası ya da aslının benzeri.


*Matbaac. Dizgi esnasında, metnin bir harfini, bir sözcüğünü ya da bir kısmını yineleme şeklinde meydana getirilen tipografi hatası. || Yine etmek, bir harfi, bir sözcüğü, bir satırı, yanlışlıkla yinelemek.


*Müz. Bir parçanın ya da bir kısmının yinelenmesi, bu parçanın kendisi. (Tekrara mevzu olan parça, üst üste iki noktayı izleyen iki kesintisiz çift ölçü çizgisiyle çerçevelenir.)


*Tekst. Desen tekran, armür kartonlarının, dokuma esnasında makine üstünde dönerek deseni kumaş üstünde yeniden etmesi.

* be.

1. Bir kez daha, gene tekrardan: Emekler sonbaharda yeniden başlatılacak Bu film yeniden gösteriliyor. Yine gitmeniz gerekecek. Yine oku, olurya o vakit anlarsın.

2. Yine yeniden, üst üste, bir çok kez: Sizi yeniden telefonla aradım, yoktunuz. Yine yeniden tembihledim, dilerim unutmaz.

Kaynak: Büyük Larousse





  • Koram, yeniden, egemenlik nedir? Resimlerle örnekleyebilir misiniz?


  • Seviye, ritim, yeniden nedir, ritim niçin önemlidir, yeniden örnekleri nedir?


  • Windows Live Messenger'ı sildim, yeniden kuramıyorum, problem ve çözümü nedir?




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Tekrar Nedir?
Tekrar Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tekrar-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tekrar-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content