Terzi ve terzilik terimleri ile ilgili genel bilgiler. terzi nedir terzilik nedir? Terziliğin kısımları ve yaptıkları işler nedir? Elbise d...
Terzi ve terzilik terimleri ile ilgili genel bilgiler. terzi nedir terzilik nedir? Terziliğin kısımları ve yaptıkları işler nedir?
Elbise dikenlere «terzi», bu işe de «terzilik» denir. Terzilikte «biçki» ve «dikiş» benzer biçimde iki ana iş vardır. Adam terzilerin daha çok biçki işleriyle uğraşanlarına «makastar» denir. Makastarın biçtiği kumaşları ustalığı daha çok dikiş üstünde olan terziler diker. Terzilik, böylelikle ikiye ayrılır:
Biçki. — Dikilecek kumaşı onu giyecek olanın ölçülerine, elbisenin modeline bakılırsa biçme işidir.
Her şeyden ilkin, elbiseyi giyecek olanın vücut ölçüleri alınır. Bunların başlıcası boyun, göğüs, bel, kalça çevresi, kol, ceket, etek, ya da pantolon uzunluğu, eteğin, ya da pantolon paçasının genişliği. Bu ölçüler alındıktan sonrasında kumaş bunlara bakılırsa kesilir. Hazır elbiseler için, türlü tiplerin ölçü listeleri vardır, makastar kumaşı bunlara bakılırsa keser. Bununla birlikte, gene belirgin ölçülere bakılırsa hazırlanmış kalıplar (patronlar) vardır; ev bayanları bu tür durumlar arasından kendi vücutlarına uygun olanı seçerek elbiselerini ona bakılırsa biçerler.
Dikiş. — Kumaş biçildikten sonrasında sıra bu parçaların birbirine eklenmesine gelir. Şimdi, terziliğin «dikiş» safhası adım atmıştır. Dikiş başlı başına bir sanattır, türlü bilgilere dayanır.
Prova. — Elbisenin, daha tamamlanmadan, vücuda uygun gelip gelmediğini idrak etmek için meydana getirilen denemedir. Ayrıca biçkide, dikişte kusur var ise düzeltilir.
Manken. — Elbiselerini kendileri dikenler, provayı kendi üzerlerinde rahatlıkla yapamayacakları için, manken kullanırlar. Bunların en uygunu, kullanışlı olanı «kafes manken» dir. Bu, eğilip bükülebilen yumuşak telden, beden şeklinde yapılmış bir kafestir. Kendisine elbise hazırlayan bir hanımefendi, ilkin, bu konuyu, önündeki kopçaları açarak, üstüne giyer, sonrasında, ayna karşısında telleri bastırarak, vücudunun biçimini verir. Kafes manken o şekilde kalır. Dikilen elbise bunun üstünde prova edilir.
Terzilik çok eski bir meslektir. İnsanlar ilkel yaşamdan yavaş yavaş kurtuldukça örtünmeye, hayvan derilerinden kendilerine elbiseler dikmeye başladılar. Bir süre sonra kumaş yapmasını öğrenince, bu tarz şeyleri kesip biçme, dikip süsleme işi terziliğin ilk adımı oldu. Bu işler zaman içinde gelişti, türlü ustalıklara dayanan bir meslek haline geldi.
Eskiden hanım elbiseleriyle adam elbisesini aynı terziler dikerdi, sonradan bu iki terzilik kolu ayrıldı. Bugün hanım elbiselerini, daha çok, hanım terziler dikerse de, hanım elbiseleriyle uğraşan adam terziler de vardır; hele hanım elbise modellerinin yaratıcıları genellikle erkeklerdir.
Son yıllarda hazır elbise sanayii gelişmiş, erkekler benzer biçimde hanımlar da hazır elbise alıp giyme yoluna gitmeye başlamışlardır. Terzilik neredeyse bir tek hazır alınan elbiselerin yakasını paçalarını düzeltme mesleği haline düşmüş durumdadır. Bu sebeple terziler yetiştirmek için çırak bulmakta zorlanmaktadırlar.
YORUMLAR