Tolstoy Kimdir?

Rusların dünyaca ünlü büyük yazarı, düşünce adamı ve sanat yaşamına yön vermiş kişiliği olan Tolstoy’un yaşamı, eserleri ve edebi kişiliği h...

Rusların dünyaca ünlü büyük yazarı, düşünce adamı ve sanat yaşamına yön vermiş kişiliği olan Tolstoy’un yaşamı, eserleri ve edebi kişiliği hakkında bilgiler.



tolstoyKont Lev Nikolayeviç TOLSTOY (9 Eylül 1828 – 20 Kasım 1910), büyük bir Rus yazarı, düşünce, eğitim, sanat dünyasının en ünlü kişilerinden biridir. Varlıklı bir ailenin evladı olarak Yasnaya-Polyana’da dünyaya geldi. Çok ufak yaşlarında ilkin annesini, sonrasında babasını yitirdi, yakınlarının elinde büyüdü. Çocukluğundan bu zamana kadar gerçekleri incelemeye karşı büyük bir ilgisi vardı. Öğrenimini tamamlamak için Moskova’ya gitti.



Çalışkan, akıllı bir talebe olarak başarı ve sevgi kazanmıştır. Fransızcasını ilerletmiş, Voltaire‘i, J. J. Rousseau‘yu okumuş, bu iki yazarın kuvvetle tesirinde kalmıştı. Yasnaya-Polyana’ya döndü, yoksul köylüler arasına katıldı. İlk eseri olan «Çocukluk»u bu sıralarda yazdı. Bir süre sonrasında orduya girdi; Kafkasya’ya gitti. Kafkas halkının yoksulluk dolu yaşayışlarından almış olduğu izlenimlerle ilk gerçekçi hikayelerini yazdı.



1854’te Kırım Savaşı’na subay olarak katıldı. Sonrasında askerlikten ayrılıp Petersburg’a gitti. Bir kısım eserlerini, oldukça sakin geçirdiği o yıllarda yazdı. Gene de içinde, aradığını bulamayan bir ruh çalkalanıyordu. Garp Avrupa vatanlarında uzun bir geziye çıktı. Almanya, Fransa, İsviçre’de dolaştı. Yurduna dönüşünde gene Yasnaya-Polyana’da yerleşti. Soyluluk unvanlarından, lüksten sıkılıyordu. Köyünde bir okul kurdu. Bu okul, tahsil, eğitim bakımından yepyeni bir kurumdu. Huzura kavuştuğuna kanaat getirdikten sonrasında, 1862’de evliliğe ilk adımını attı.



Tolstoy bir düzineyi geçen çocuk sahibi olduğu bu evlilik yaşamının ilk yıllarında ömrünün en mutlu, en rahat devresini yaşadı. Eserlerinin en kuvvetlisi olan iki romanını, «Cenk ve Sulh» ile «Anna Karanina»yı, bu sıralarda yazdı. Aradan bir süre geçince tekrardan, bu sefer eskilerinden daha şiddetli, bir moral çöküntüye uğradı. Geniş halk yığınlarının, bilhassa Rus köylüsünün yoksul, perişan şartları onu çok üzüyordu. Tüm servetini köylülere dağıttı, her haliyle onlar benzer biçimde yaşamaya başladı. Kabasaba giyiniyor, giydirilmiş olduğu her türlü elbiseyi kendisi dikiyordu. Değişmeyen tek tarafı, bıkıp usanmadan, yazmasıydı. «Kreutzer Sonat», «Efendi ile Uşak», «Karanlıkların Gücü», «İman Nedir?», «İndiler», «Kilise ve Devlet», «İtiraflarım» hep bu yılların ürünleridir.



Tolstoy, ömrünün son yıllarını büsbütün derbeder bir biçimde geçirdikten sonrasında, bir küskünlük sonucunda, evini koyup yollara düştü. Bigün ufak bir kasaba istasyonunda, hayata gözlerini yumdu.



Eserlerinde insanlığın türlü meselelerine dokunan Tolstoy’un dünya ölçüsünde bir sanat ve düşünce kıymeti vardır. Kendi ülkesinin toplumsal, siyasal çalkantılarını, halkının yaradılışını, yaşayışını hakkaten büyük bir ustalıkla yansıtmıştır. Gerçekçi edebiyatın en büyük temsilcilerinden birisi olmasıyla birlikte, bir felsefeci ve eğitimci olarak da ün kazanmıştı. Yukarıda sayılanların haricinde «Diriliş», «Gençlik», «Hacı Murat», «Ayaklanış», «Sergey Baba», «Tanrı Bizim İçimizdedir», «Kazaklar», «Rastlantı», «İki Süvari» benzer biçimde eserleri vardır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Tolstoy Kimdir?
Tolstoy Kimdir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/tolstoy-1.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tolstoy-kimdir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tolstoy-kimdir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content