Topuk Dikeni

Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, tabip uyarısı ya da uzman önerisi değildir. Topuk Dikeni Tipik t...


Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, tabip uyarısı ya da uzman önerisi değildir.







Topuk Dikeni


Tipik topuk ağrısı-sancısı sabah kalkınca ya da uzun süre oturma sonrası ilk basışta ortaya çıkar ve birazcık yürüyünce azalır, gün içinde yorgunlukla tekrardan artar. İleri durumlarda adım atma çok zor olabilir. Topuk ağrısı-sancısı genel bir deyimdir ve hastalığın nedenini belirtmez.


Topuk bölgesinde ağrıya yolaçabilecek değişik yapılar vardır ve bunların hepsi topuk ağrısından görevli tutulmuşlardır. Tüm bu yapılar tek başlarına ya da birlikte ağrıya yol açabilirler. Topuğun yere basan kısmında hususi bir yağ dokusu vardır ve yük taşımak için bölmeler halinde dizilmiştir. Zaman içinde bu yağ dokusu aşınabilir ve yük taşıma hususi durumunu kaybederek ağrılı hale gelebilir.


Topuk kemiğinden (kalkaneus) başlayıp ayağın önüne kadar uzanan bir bağ dokusu olan plantar fasya ayağın kavsini oluşturmakta mühim bir vazife üstlenir. Bu dokuda oluşan küçük yırtıklar topuk ağrısı-sancısı nedenidir. Aslen röntgen filmlerinde topuk kemiğinin altında görülen ve topuk dikeni de denilen kemik çıkıntı bu bağ dokusunun yapışma yeridir. Ama çoğu zaman bu kemik çıkıntının ağrı-sancı ile bir ilgisi yoktur.

Ayak bileğinden geçen sinirler topuğa doğru ince dallar gönderir. Bu ince sinir liflerinin dokular içinde sıkışması topuk ağrısının sebebi olabilir.

Sebepler


Topuk ağrısının gerçek sebebi yukarıda sayılan sebepler olabilir. Fazla şişman ve kösele tabanlı pabuç giyen insanlarda daha sık görülür. Topuk ağrısı-sancısı bir takım romatizmal hastalıkların ilk emaresi olabilir. Gene topuk kemiğinin stres kırıkları ağrıya yol açabilir.

Tanı


Tanı öykü ve muayene ile konabilir. Röntgen filmleri romatizmal testler ve gerekirse sinir iletim testleri ayırıcı tanıda yardımcıdır.

Tedavi


Topuk ağrısının tedavisinde bir çok modalite bir arada uygulanmalıdır. Tedavi çoğu zaman uzun sürer ve sabırlı olamak gerekir.


Pabuç seçerken yumuşak tabanlı, topuk kısmı darbe emen ayakabılar giymek ağrıyı azaltır. Yürüyüş ve koşu ayakkabıları bu gaye için idealdir. Başka ayakkabıların topuk kısmına ise silikon ya da başka malzemelerden yapılmış destekler konması faydalıdır. Bu desteklerin orta kısmının delik olması lüzumlu değildir. Ağrı-sancı plantar fasyanın ön kısmına doğru yayılıyorsa ayak kavsini destekleyecek destekler kullanılabilir. Hasta günün büyük kısmını evde geçiriyorsa topuk desteklerinin terliğe yapışabilen türleri kullanılmalı ya da terliğin astarı kaldırılarak yardım altına yerleştirilmelidir.



Ayak tabanını esnetecek egzersizler sabah ilk kalkışta yapılmalı ve gün içinde bir çok kez tekrarlanmalıdır. Ayak tabanını gece süresince gerilmiş tutabilmek için gece cihazları kullanılabilir. Ağrı-sancı kesiciler de tedaviye eklenebilir. Bununla birlikte ağrılı mıntıkaya hergün bir çok dakika yapılacak friksiyon masajı da etkili olabilir.


Tüm bu önlemlerle ağrı-sancı düzelmezse topuğa kortizon enjekte edilebilir. Kortizon ağrıyı gidermekte oldukça etkili olmakla beraber topuk yağ yastığında bozulmaya yol açması riski vardır. Gene dirençli topuk ağrılarında-sancılarında böbrek taşı kırmakta kullanılan ESWL aleti ve manyetik inervasyon cihazları da etkili olmaktadır.


Tüm bu yöntemlerle düzelmeyen ağrılarda cerrahi uygulanabilir. Cerrahide plantar fasyanın kesilmesi, alttaki kemik çıkıntının çıkarılması ya da sinirlerin gevşetilmesi için değişik yöntemler vardır.









  • Topuk dikeni rahatsızlığı nedir, iyi mi tedavi edilir?


  • Ateş Dikeni Yetiştiriciliği


  • Topuk Ağrıları-sancıları



Topuk dikeni kürü :


Topuk dikeni kürü her birisi 3 gün uygulanacak 3 aşamadan oluşmaktadır





1- üç gün süre ile;üç yiyecek kaşığı Orta ıstırap (çok ıstırap olmayacak) Kırmızı pul biberi havanda ezdikten sonrasında akşam yatmadan ilkin bir tülbent ya da gazlı bezle topuğunuza sarın. Sabah sökün.


2- üç gün süre ile; 3 yiyecek kaşığı çekirdekli siyah kuru üzüm çekirdekleri ile birlikte dövdükten sonrasında akşam yatmadan ilkin bir tülbent ya da gazlı bezle topuğunuza sarın. Sabah sökün.


3- üç gün süre ile; Orta ıstırap (çok ıstırap olmayacak) Kırmızı pul biber ve çekirdekli siyah kuru üzüm çekirdekleri ile beraber dövdükten sonrasında akşam yatmadan ilkin 3 yiyecek kaşığı kadarı bir tülbent ya da gazlı bezle topuğunuza sarın. Sabah sökün..

Not: Bu kürün yararlı olması için kırmızı pulbiberin ebter (kısır) tohumdan üretilmemiş olması gerekiyor.


Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu Bu kürün % 60 oranında yarar sağladığını açıkladı








Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Topuk Dikeni
Topuk Dikeni
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/topuk-dikeni.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/topuk-dikeni.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content