Tüfek Nedir? Tüfeğin Özellikleri Nelerdir?

İnsanoğlunun yaptığı en çirkin icatlardan birisi olan tüfek ile ilgili olarak genel bilgilerin verildiği yazımız. Kayışla omuza asılarak ta...

İnsanoğlunun yaptığı en çirkin icatlardan birisi olan tüfek ile ilgili olarak genel bilgilerin verildiği yazımız.



Kayışla omuza asılarak taşınan, ateşli bir av ve savaş silahıdır. Çeşitli modern savaş silahlarının icat edilmiş olmasına rağmen bugün de piyade erinin başlıca silahı tüfektir. Ucuna kasatura takılarak kesici bir silah olarak kullanıldığı gibi, dipçiğiyle de vurucu bir silah olarak faydalanılır.



Tüfek “namlu“, “mekanizma“, “kabza” gibi başlıca üç kısımdan meydana gelir.



Namlu. — İçinde merminin yol aldığı çelik bir borudur. Mermiye dönüş ve delme gücü kazandırmak üzere içinde yivler, setler vardır. Yanan barutun dumanı, yağ gibi maddelerden kirlendiği için, tüfeğin yanında ilişik olarak taşınan “harbi” denen uzunca bir çubuğun ucuna bez takılarak temizlenir.



Mekanizma. — Mermilerin namluya sürüldüğü yerdir. “Bağ” denen 6 mermi mekanizmanın bulunduğu yerden tüfeğe yerleştirilir. Bunların en uçta olanı namlunun hizasına gelir. Tüfeğin “emniyet“i açılır, tetiğe dokunulunca harekete geçen bir iğne merminin kovanının arkasına çarpar, kovandaki barut ateş alır. Yanan barutun meydana getirdiği yüksek basınç da mermiyi namlu içinden hızla dışarı fırlatır. Boşalan kovan kendiliğinden dışarıya düşer. Giden merminin yerine alttan bir yenisi sürülür.



Kabza. — Tüfeğin atış yapılırken omuza dayanacak yeridir. Tabanı omuzun çıkıntısını içine alabilecek bir biçimde oyuk yapılmıştır.



Tüfekle ayakta, diz çökerek, yatarak çeşitli durumlarda nişan alınır. Nişan namlunun hemen üzerindeki “arpacık” ile mekanizmaya yakın kısımdaki “gez“‘in bir hizaya getirilmesiyle alınır. Göz, gez ve arpacığın hedef alınan noktayla aynı doğrultuda olması gerekir. “Nişangah” denen bir düzen, nişan alınan yerin uzaklığına göre indirip kaldırılarak ayarlanır. Böylece, uzun menzilli atışlarda, tüfeğin namlusunu yukarıya kaldırarak yer çekiminin mermiyi hedeften aşağıya düşürmesinin önüne geçilir.



Tüfeklerin menzilleri çok değişiktir. Etkili menzilleri 400 m. kadardır; mermi 2.000 m.’ ye kadar ulaşabilir. Tüfekle çeşitli mermiler atılır. Ayrıca özel bombalar atan tipte tüfekler de yapılmıştır. Makinalı tüfek de tüfeğin daha geliştirilmiş bir şeklidir. Paralel iki namlusu olan, deha çok avcıların kullandığı tüfeklere de “çifte” denir.



İlk tüfekler namlunun ağzından doldurulurdu. Taşınması zordu, merminin hedefe isabet ihtimali azdı. Tetitk çekilince harekete geçen bir çakmaktaşı karşısındaki çelik parçasına çarpar, çıkan kıvılcımlar da barutu ateşlerdi. “Çakmaklı tüfek” denen bu biçim silahlar zamanla ortadan kalktı. At üzerinde rahatça kullanılan tabancaların yapılması, daha uzun menzilli, daha etkili tüfek modellerinin ortaya konmasiyle ateşli silahlar da gelişti.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Tüfek Nedir? Tüfeğin Özellikleri Nelerdir?
Tüfek Nedir? Tüfeğin Özellikleri Nelerdir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tufek-nedir-tufegin-ozellikleri-nelerdir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tufek-nedir-tufegin-ozellikleri-nelerdir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content