Tuğrul Bey Dönemi Olayları

Büyük Selçuklu devletinin kurucusu olan büyük devlet adamı ve asker Tuğrul Bey’in yaşamı ve süreci vakaları ile ilgili bilgilerin yer almış ...

Büyük Selçuklu devletinin kurucusu olan büyük devlet adamı ve asker Tuğrul Bey’in yaşamı ve süreci vakaları ile ilgili bilgilerin yer almış olduğu yazımız.



Tuğrul BeyTUĞRUL BEY (993 – 1063), Büyük Selçuklu devletinin kurucusudur. Selçuk Bey’in torunu, Mikail Bey’in erkek evladıdır.



Selçuk Bey, Oğuz Türkleri’ni güçlü bir devlet halinde birleştirmek istemiş, bu konuyu tamamlayamayarak ölmüştü. Tuğrul Bey, büyükbabasının yolunda yürüdü. Once kardeşi Davet’yı, amcasının oğlu Kutulmuş’u yenerek kendi özgür mevkiini sağlamladı. Gittikçe güç kazanarak 1038’de Nişabur’da bağımsızlığını duyuru etti. Bundan sonrasında da geniş seviyede fetihlere koyuldu. Horasan, Harzem, Kirman bölgelerini kısa zamanda kendi ülkesine kattı. Kafkasya’yı da aldıktan sonrasında ülkesini Trabzon’a kadar genişletti. 1047’de Irak’a girdi; Kabe yollarını düzelteceğini ileri sürerek, Abbasi hükümeti üstünde nüfuz kazanmıştır.



Halife, hutbelerde, kendi ismi ile beraber, onun da ismini okutmaya başlamıştı. 1054 ve 1057 yıllarında iki kez Irak’a sefer meydana getiren Tuğrul Bey’in bu hareketleri sonucunda Yakın Şark’da ki İslam egemenliği tamamen Selçuklu Türkleri’nin eline geçti. Tuğrul Bey kısa zamanda tüm İran, Irak, Harzem, Horasan, Kirman, Azerbaycan, Kafkaslar, Şark Anadolu’da tek egemen haline geldi. Abbasi Halifesi ona, kızı ile beraber “Doğunun ve Garbın Sultanı” unvanını da vermiştir.



Tuğrul Bey, Nişabur’dan sonrasında başkent yapmış olduğu Rey şehrinde, 70 yaşlarında öldü.



Tuğrul Bey daima halk topluluğu içinde yaşamaktan zevk alır, alçak gönüllü bir insandı. Oğlu yoktu; ölümünden sonrasında yerine, kardeşlerinden Davut’un oğlu Süleyman geçmiştir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Tuğrul Bey Dönemi Olayları
Tuğrul Bey Dönemi Olayları
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/tugrul-bey.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tugrul-bey-donemi-olaylar.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tugrul-bey-donemi-olaylar.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content