Tülbent Nedir?

Tülbent -di isim Farsça ter + bend 1 . İnce ve seyrek dokunmuş, hafif ve yumuşak pamuklu bez: "Orta hâlli hanımlar renkli ye...

Tülbent -di

isim Farsça ter + bend





1 . İnce ve seyrek dokunmuş, hafif ve yumuşak pamuklu bez:

"Orta hâlli hanımlar renkli yeldirmeler giyerler ve beyaz tülbent başörtüleri örtünürlerdi."- A. Ş. Hisar.

2 . Bu bezden yapılmış baş örtüsü:

"Mürüvvet bacı, limon küfü tülbendini düşmesin diye bir ucundan ısırmış, elinde süzgeçle çıkageldi."- A. İlhan.










  • Rüyada Tülbent Görmek




TüLBENT a. (fars. dülbend'den).

1. Seyrek dokunmuş hafif gramajlı yumuşak kumaş. (Örtü olarak kullanıldığı gibi, haşıllarına işlemiyle sertleştirildikten sonra ambalaj bezi ve astar olarak da kullanılır.)

2. Bu bezden yapılmış başörtüsü: Başını tülbentle örtmek.





*El sant. Tülbent işleme ya da tülbent işi. tülbent vb. ince ve seyrekçe dokulu kumaşlara uygulanan bir tür sayılı nakış.


*Esk. spor. Tülbent bozmak, OsmanlIlar döneminde düzenlenen okçuluk yarışmalarında okun tüm menzil taşlarını geçerek rekor kırılması.


*Kur. tar. Tülbent ağası, Osmanlılar'da padişahı giydiren, çamaşırlarını ve sarıklarını saklayıp koruyan, temizleyen görevliye verilen ad. (Bunlara tülbent.gulamı ya da tülbent oğlanı da denirdi. Yavuz Sultan Selim döneminde (1512-1520) Hırkai saadet dairesi'nin bakım ve temizliği de kendilerine verildi. Hasoda ağalarındandılar ve XVIII. yy.'dan sonra odanın amiri oldular. Törenlere at üstünde katılır, ellerinde padişahın sarığını taşırlardı. Saray dışında bir göreve atanınca, vezir rütbesi ile yeniçeri ağası olurlardı. Bu görev 1833'te kaldırıldı.)


*Tekst. Tarak makinesinin çıkışında elde edilen ince elyaf topluluğu. || Bir makinenin çıkışında, değişmez kalınlıkta devamlı bir bütün oluşturmak için bir araya getirilmiş, sözkonusu makinenin genişliğinde, tekstil lifleri kümesi. (Pamuk iplikçiliğinde, bu tülbentler batör çıkışında oluşturulur. Karde yün iplikçiliğinde ve vatka üretiminde ise madde tarak çıkışında tülbent haline getirilir.)

Kaynak: Büyük Larousse








 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Tülbent Nedir?
Tülbent Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tulbent-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tulbent-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content