Türkiye'deki Geçitler - Zigana Geçidi

ZİGANA GEÇİDİ Trabzon-Torul içinde karayolu geçidi. Torul'un 27 km. kuzeydoğusundadır. En yüksek yeri 2.005 m. dir. Trabzon ili ...

ZİGANA GEÇİDİ

Trabzon-Torul içinde karayolu geçidi. Torul'un 27 km. kuzeydoğusundadır. En yüksek yeri 2.005 m.
dir.
Trabzon ili sınırları içinde yer edinen Zigana Dağları (Kalkanlı Dağları) üstünde, 2000 metre yükseklikte yer edinen mühim bir kara yolu geçididir. Denize paralel uzanmış dağ sıralarından dolayı iç kesimlerle ulaşım olanaklarının sınırı olan olduğu Karadeniz Bölgesi için büyük ehemmiyet taşır.




Trabzon'u, Erzurum üstünden İran'a bağlayan kara yolu üstünde yer edinen Zigana Geçidi, bu yolun devamlılığını sağlar. Orta Çağda Asya'yı Avrupa'ya bağlayan en büyük kervan yolu, Çin'de süregelen Kaşgar, Semerkant, Buhara, Nişabur, Rey, Tebriz ve Erzurum üstünden gelmiş olarak Zigana Geçidi'nden denize inerdi. Bu yolun ilerleyen bölümünde da kervanlar ve tecim gemileri, Trabzon'dan deniz yöntemiyle Venedik ve Ceneviz'e ve tüm Avrupa'ya ulaşırdı. Bu yüzden tarih süresince işlek ve hareketli bir yol üstünde yer edinen bu geçit her dönem önemini korumuştur.

Zigana Geçidi








  • Türkiye'deki Geçitler - Sertavul Geçidi


  • Türkiye'deki Geçitler - Kopdağı Geçidi


  • Türkiye'deki Geçitler - Karabel Geçidi



Zigana Geçidi





Zigana Geçidi, Şimal Anadolu Dağları'nda, Gümüşhane ili sınırları içindeki bir geçittir. Rakımı 2032 metredir.
Geçit Şark Karadeniz coğrafi yapısı ile Orta Anadolu yaylaları arasındaki geçiş noktasında vardır. Orta Anadolu tarafında Harşit Vadisi yer alır. Geçidin Orta Anadolu tarafında Karadeniz tarafına gore köyler daha seyrek vardır, toplu yerleşimler görülür ve ormanların yoğunluğu azalır. Geçit ise yoğun ormanların içinde vardır.
Zigana Geçidi senenin beş ayı karla kaplıdır. Geçitte bir kayak tesisi de dahil olmak suretiyle çok sayıda tesis mevcuttur.
Zigana Geçidi Gümüşhane'den 60, Trabzon'dan 120 kilometre uzaklıkta yer alır. Geçitten geçen Sidney Whitman, deneyimlerini 1914 senesinde Zigana Geçidi yolculuğumuzun en tehlikeli bölümlerinden biriydi; zira kış olmasından dolayı kar sebebiyle esasen en iyi dönemlerinde at patikasından birazcık daha iyi olan yol, yalnız tahta bir kalas genişliğindeydi ve her tarafımız derin hendeklerle çevriliydi. Burada yolculuğumuzun en ürkütücü deneyimlerini yaşadık - karşı taraftan gelen katır kervanları, develer ve koyun sürüleriyle karşılaştık. Bizlere bir süre ilkin bu yol üstünde birbirine iplerle bağlı çok sayıda devenin ayaklarının kaydığı ve dipsiz uçurumdan aşağıya düştükleri söylendi," şeklinde aktarmıştır. Günümüzde ulaşım amacıyla geçitten daha alçak rakımlardaki Zigana Tüneli kullanılmaktadır.




Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Türkiye'deki Geçitler - Zigana Geçidi
Türkiye'deki Geçitler - Zigana Geçidi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/turkiyedeki-gecitler-zigana-gecidi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/turkiyedeki-gecitler-zigana-gecidi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content