Türkiye'nin Dağları - Nemrut Dağı

devletimizde Nemrut Dağı adıyla anılan iki ayrı dağ mevcuttur. Bunlardan biride Adıyaman iline bağlı Kâhta ilçesi­nin kuzeydoğu kes...

devletimizde Nemrut Dağı adıyla anılan iki ayrı dağ mevcuttur. Bunlardan biride Adıyaman iline bağlı Kâhta ilçesi­nin kuzeydoğu kesiminde yer edinen Nemrut Dağı, Güneydoğu Toroslar'ın bir parçasıdır. Yüksekliği 2.150 metre olan Nemrut'un do­ruk kesiminde, tümülüs denen ve bir gömüt üstüne toprak yığılarak oluşturulan tümsek ile dev boyutlarda dinsel abide kalıntıları var­dır. Diğer Nemrut Dağı ise Bitlis ilinin sınırla­rı içindedir. Van Gölü'nün batısında yer edinen ve bu göl ile Muş Ovası'nı birbirlerinden ayrıştıran 2.828 metre yüksekliğindeki bu dağ sönmüş bir yanardağdır. Kraterinden hâlâ dumanlar tüten bu eski yanardağın son kez 15. yüzyıl ortalarında püskürdüğü bilinmektedir. Yük­sek kesimlerindeki çukurlukta yer edinen yarım ay biçimli ve suları tatlı olan Nemrut Gölü, Türkiye'nin en büyük krater gölüdür. Bu özel­likleriyle, Bitlis ili sınırlan içinde yer edinen Nemrut Dağı coğrafya açısından, diğer Nem­rut Dağı ise tarihsel ve arkeolojik zenginlikle­riyle ehemmiyet taşımaktadır.


nemruthw7



Bitlis'teki Nemrut Dağı eski bir yanardağdır ve kraterinden bugün de dumanlar çıkmaktadır.



Adıyaman ilindeki Nemrut Dağı'nın doru­ğunda, İÖ 1. yüzyılda yaşayan Kommagene Kralı I. Antiokhos'un mezarının bulunmuş olduğu sanılan tümülüs yer alır. Tümülüsün doğu­sundaki alanın kuzeyi ve güneyi, dış duvarla­rın alt esnasında kullanılan ve ortostat denen üstü kabartmalı ve yazılı taş levhalarla çevrili­dir. Doğusunda piramit şeklinde bir ateş sunağı bulunan bu alanın batısında, yüksekliği 8-10 metreyi bulan beş tann heykeli vardır. Helenistik devrin en mühim devletlerinden birisi olan Kommagene Krallığı, Büyük İsken­der'in görüşleri çerçevesinde Eski Yunan ve şark kültürlerini kaynaştırmayı amaçladığın­dan bu heykellerin her birisi tanrıyı aniden temsil eder. Tanrıları oturur durum­da betimleyen bu dev heykellerin tümünün, Persler'e özgü birer başlık taşıyan başları yere düşmüş durumdadır. Ortostatlardan bir bölü­münde Antiokhos'un Pers kökenli babasının, diğeri kısmına ise Makedonya kökenli annesinin atalarını gösteren kabartmalar gö­rülür. Ortostatların arka yüzünde ise bu kabartmalarda betimlenen kişilerin isimleri ya­zılıdır. Tümülüsün batısındaki alanda görülen hey­keller ile yapılar da doğudakilere benzer. Günümüze daha iyi bir durumda ulaşmış olan buradaki heykellerin de başları yere düşmüş durumdadır. Kral Antiokhos'un Makedonyalı atalarının kabartmaları heykellerin karşısın­da, Pers atalarının kabartmalarıyla süslü ortostatlar ise bu alanın cenup kesimindedir. Bu kabartmalar içinde en iyi durumda^olanlar Antiokhos'u türlü tanrılarla el sıkışırken gösteren kabartmalardır. Nemrut Dağı'na tır­manmayı elde eden yol, tümülüsün kuzeyinde­ki alanda zirve kesimine ulaşır. Dinsel anıt­ların yer almış olduğu şark ve batıdaki alanların birleştiği bir merasim alanı niteliğindeki bu bölüm, eski bir duvardan kalma büyük taşlar­la kaplıdır

Kayalık bir alan üstünde, yumruk büyüklü­ğündeki taşların yığılmasıyla oluşturulan tümülüsün yüksekliği ortalama 50 metredir. I. Antiokhos kayalık alanda oyularak yapı­lan bir gömüt odasına gömüldükten sonrasında üstünün bu taşlarla örtüldüğü sanılmaktadır.


nemrut1pw3
Adıyaman'daki Nemrut Dağı'nın tepesinde, altında
I. Antiokhos'un mezarı olduğu sanılan tümülüs ve çevresinde Kommagene uygarlığına ait kalıntılar vardır



Varlıklı kültürel değerlere haiz olan Nem­rut Dağı'nın koruma altına alınması düşünül­müş ve 7 Aralık 1988'de 13.850 hektarlık alanda bir ulusal park kurulmuştur. Çok sayıda gezgin tarafınca ziyaret edilen Nemrut Dağı Ulusal Parkı'na Kâhta'dan 43 kilometrelik bir yolla ulaşılır. Yakınında bir konaklama tesisi olan ulusal park, bilhassa yabancı tu­ristler için düzenlenen turların uğrak yerlerindendir.


MsxLabs TemelBritannica







  • Türkiye'nin Dağları - Süphan Dağı


  • Türkiye'nin Dağları - Honaz Dağı


  • Türkiye'nin Dağları - Demirkazık Dağı



Nemrut Dağı






Nemrut Dağı, Güneydoğu Anadolu bölgesinin Adıyaman ilinde Kahta ilçesi Ankar dağları yakınında 2.150 metre yüksekliğinde bir dağdır. Kommagene kralı Antiochus Theos, MÖ 62 senesinde bu dağın tepesine, pekçok Yunan ve Pers tanrısının heykelinin yanı sıra kendi mezar-tapınağını da yaptırmıştır. Mezarda, bir kartalın başı şeklinde, tanrıların taş oymaları bulunmaktadır. Heykellerin diziliş şekli hiyerotesyon olarak bilinir. Mezarda 1881 senesinde Alman mühendis Karl Sester tarafınca kazı emek harcamaları yapılmıştır. Daha sonraki yıllarda meydana getirilen kazılarda da Antiochus'un mezarı bulunamamıştır.Nemrut Dağı 1987'de UNESCO tarafınca Dünya mirası alanı duyuru edilmiştir ve dünyanın sekiz harikasından biridir. Piyanist Tuluyhan Uğurlu, 2150 metreye taşınan piyano ile 4 Eylül 2003'te Nemrut Dağı zirvesinde bir konser vermiştir.


Nemrut Dağı


nemrutda6




Nemrut

Şark ve Garp Medeniyetlerinin, 2150 m. yükseklikte görkemli bir piramitteki kesişme noktası, Dünyanın sekizinci harikası Nemrut, Yüksekliği on metreyi bulan büyüleyici heykelleri, metrelerce uzunluktaki kitabeleriyle, UNESCO Dünya Kültür Mirasında yer almıştır.

Nemrut Dağı, üstünde barındırdığı dev heykellerin ve abide mezarın yanı sıra, dünyanın en görkemli gündoğumu ve gün batışının seyredilebildiği yer olmasıyla da ilgi çekmektedir. Her yıl binlerce insan gündoğumu ve gün batışını seyretmek için Nemrut Dağına gelmektedir.

UNESCO tarafınca Dünya Kültür Mirası olarak duyuru edilen Nemrut Dağı, çevresindeki Kommagene Uygarlığı eserleri ile beraber ülkenin mühim Ulusal Parklarından biridir. Nemrut Dağındaki dev heykeller ve tümülüs, Arsameia (Eski Kale), Yeni Kale, Karakuş Tepesi ve Cendere Köprüsü Ulusal Park sınırları içinde yer ediniyor.

Tarihçe
İki bin senedir güneşin doğuşunu ve batışını 2150 m. yükseklikte izleyen dev heykellerin sırrının çözülmesi için Kommagene Uygarlığı'nın keşfine gitmek gerekir.
Nemrut Dağı'nın Kraliyet Akademisi tarafınca araştırma yapmak suretiyle mıntıkaya gönderilen genç ilim adamı Otto Punchtein başkanlığındaki ekip, Nemrut Dağı'nın tepesindeki tümülüs ve tümülüsün şark ve garp yanlarında oluşturulmuş teraslar üstündeki devasa heykeller ve türlü kabartmalardan oluşan eserler üstünde çalışır. Uzun emek harcamalar sonunda Grekçe yazılı kitabeyi çözen Punchstein, bu eserlerin Kommagene Uygarlığı'na ait bulunduğunu ve Kommagene Kralı I. Antiochos tarafınca yaptırıldığını keşfeder. Antiochos'un ağzından yazılan yazıt, Nemrut Dağı'nın sırrını ve Antiochos'un yasalarını içermektedir.

Kommagene Uygarlığının ortaya çıkmasını elde eden kazılar, Nemrut Dağı'ndan başka Arsameia, Samsat ve Fırat Havzasında gerçekleştirilmiştir. Bölümde meydana getirilen kazılarda ortaya çıkartılan taşınabilir eserler müzelerde, geri kalanları da Ulusal Park Alanı içinde korumaya alınmıştır.

Kommagene Krallığı
Yunanca "Genler Topluluğu" anlamına gelen Kommagene, ismiyle bağdaşırcasına, Grek ve Pers uygarlıklarının inanç, kültür ve geleneklerinin bütünleştiği kuvvetli bir krallıktır. Toros Dağlarındaki türlü yolların birleştiği noktada bulunan antik Kommagene Krallığı, Suriye'nin Kuzeyi, Hatay, Pınarbaşı, Şimal Toroslar ve doğuda Fırat Nehri'nin çevrelediği verimli topraklarda yer almıştır. Tarıma ve hayvancılığa elverişli ve ekonomik önemi yüksek sedir ağacı ormanlarını barındıran Kommagene topraklarının, ilk çağlardan bu yana yerleşim alanı olarak kullanıldığı civardaki mağara ve arkeolojik buluntulardan anlaşılmaktadır.

Antik dünyanın minik fakat kuvvetli ülkesi Kommagene, baba tarafı Pers Krallarından "Krallar Kralı olarak anılan Darius'a ile, anne tarafı Makedonya Hükümdarı Büyük İskender ile akraba olan bir prensin oğlu Mithradates Kallinikos tarafınca, İ.Ö. 109 senesinde bağımsız bir krallık olarak kurulmuştur. Değişik topluluklardan meydana gelen ve ayrı inanç ve kültürlere haiz Kommageneliler arasındaki birliği sağlamak mevzusunda büyük başarı elde eden Mithradates Kallinikos, tanrılarla olan bağını kuvvetlendireceği ve böylelikle ulusunu sulh içinde yaşatacağı inancıyla ülkesinin türlü yerlerinde tapınaklar yaptırmıştır.

İklim
Kahta ilçe sınırlarındaki Nemrut Dağında karasal iklim özellikleri görülmektedir. İlçe sınırlarındaki Mustafa kemal atatürk Baraj gölü sebebiyle, iklim yapısı mühim bir seviyede değişikliğe uğrayarak Akdeniz iklimi ile benzerlik göstermeye adım atmıştır. Fakat yaz ortasında dahi, Nemrut Dağında gün doğumu oldukça soğuk olur.




Nemrut Dağı
MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi


Şark Anadolu'da, Van Gölü'nün güneybatısında, Bitlis ili içinde volkanik dağ. üstünde geniş krater gölünün yer almış olduğu sönmüş bir volkan konisi olan Nemrut, Van Gölü çanağını Muş Ovası'ndan ayırır. Yüksekliği 2.828 m.





  • Türkiye'nin Dağları - Süphan Dağı


  • Türkiye'nin Dağları - Honaz Dağı


  • Türkiye'nin Dağları - Demirkazık Dağı


Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Türkiye'nin Dağları - Nemrut Dağı
Türkiye'nin Dağları - Nemrut Dağı
http://img134.imageshack.us/img134/7735/nemruthw7.png
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/turkiyenin-daglar-nemrut-dag.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/turkiyenin-daglar-nemrut-dag.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content