Türkiye'nin Dağları - Samanlı Dağları

Samanlı Dağları Samanlı Dağları , Marmara Bölgesi 'nde kuzeyde İzmit Körfezi , güneyde İznik Gölü ve Gemlik Körfezi 'yle ...

Samanlı Dağları

Samanlı Dağları, Marmara Bölgesi'nde kuzeyde İzmit Körfezi, güneyde İznik Gölü ve Gemlik Körfezi'yle sınırlanan yörede, batıda Bozburun, doğuda Sakarya Nehri'nin Geyve Boğazı arasında yer alan dağlara verilen ad.



Samanlı Dağları, doğuda Bolu Dağları'ndan (Alpsofu Dağı, Keremali Dağı) Geyve Boğazı yarıntısıyla ayrılır. En çok yüksekliği bu kesimde (Gökdağ kesimi) Sapanca, güneybatısında Keltepe 1.601 m'ye varır. Batı'ya doğru yükselti azalır. Gölcük-İznik arasında Naldöken Tepesi'nin yüksekliği 1.330 m'dir.
Daha batıda iki yerde dağların ekseni alçalır. Birincisinden (Yalakdere Havzası) Karamürsel-İznik, ikincisinden de Yalova-Orhangazi yolları geçer. Daha batıda, dağlık eksen Dumanlıtepe(870 m)doruklarını taşır ve Armutlu Yarımadası'nda sona ermeden önce Taz Dağı'nda 922 m'ye ulaşır.
Ekseni genellikle birinci zaman kayaçlarından oluşmuş olan Samanlı Dağları, maki ve orman örtüsüyle kaplıdır. Ormanlı kesimlerde geçen yüzyıllarda yerleştirilmiş göçmenlerin köylerine rastlanır. Bu kesim az nüfusludur. Buna karşılık, dağların eteklerinde zeytinlikler ve meyve bahçeleri arasında sıralanan daha büyük yerleşim yerlerine (Kuzeyde Gölcük, Değirmendere, Karamürsel, Yalova, güneyde Armutlu, Orhangazi, İznik , Gemlik) rastlanır.



menekseyaylasi08 011ak





Sebep: Linkler kapatıldı.






  • Türkiye'nin Dağları - Sultan Dağları


  • Türkiye'nin Dağları - Tendürek Dağları


  • Türkiye'nin Dağları - İsfendiyar Dağları




Samanlı Dağları
.Org MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi





Marmara Bölgesi'nin doğu kesiminde dağ sırası.Kuzeyde İzmit Körfezi ve Sapanca Gölü, güneyde Gemlik Körfezi ile İznik Gölü ve Pamukova arasında uzanır. Dağlar doğuya doğru gidildikçe yükselir ve Keltepe'de (Kartepe) 1.601 metreyi bulur. Kuzeyden ve güneyden genç faylarla sınırlanan dağların karmaşık jeolojik yapısında en geniş yeri Perm oluşumlar, billurlu şistler ve volkanik kayaçlar kaplar. Özellikle kuzey yamaçlarında çeşitli dinlenme tesislerinin ve restoranların bulunduğu pek çok yerleşme vardır.

Samanlı Dağları, Marmara Bölgesinin doğu kesiminde dağ sırası. Kuzeyde İzmit Körfezi, Sapanca Gölü, Adapazarı Ovası, güneyde ise Gemlik Körfezi; İznik Gölü -Pamukova çöküntü alanı dizileriyle sınırla­nır. Sakarya Irmağının yardığı Geyve Boğa­zından batıya doğru 130 km boyunca uzanır ve Armutlu Yarımadasının batı ucundaki Bozburun'da sona erer. İlkçağda Arganthonios olarak anılırdı. Bugünkü adını Samanlı Dağından (868 m) alır. En yüksek noktası. Sapanca Gölünün güneybatısındaki Keltepedir (1.062 m). Ayrıca Armutlu Yarım­adasındaki Daz Dağında 925 m'ye, Orhanga­zinin batısındaki Karaincir Doruğunda 966 m ye ulaşır. Daz Dağının adı, eski yazının farklı ya da yanlış okunması nedeniyle bazı ve haritalarda Taz ya da Tan olarak geçer.


Samanlı Dağları farklı jeolojik evrelerde çeşitli oluşukların bir araya gelmesiyle oluşÂ­tuğundan karmaşık bir yapı gösterir. Genel­de Permiyen Döneme (y. 280-225 milyon yıl önce) ait oluşuklarla kristalin şistler ve magma kökenli püskürük kayaçlar oldukça geniş yer tutar.


Samanlı Dağlarından lanan kısa akışlı akarsuların büyük bölümü kuzeye doğru akarak İzmit Körfezi ile Marmara Denizine dökülür. Bunlardan en önemlileri Beyoğlu Deresi, Kazıklı Deresi, Yalakdere ve Sellimandıra Deresidir. Bu dağlardan çıkıp güneye doğru akan başlıca akarsu, iznik Gölüne dökülen Karaderedir.


Samanlı Dağlarının kuzeye bakan yamaçla­rı doğal bitki örtüsü açısından güney yamaç­lara göre daha zengindir. Kuzey yamaçta yer alan nemcil nitelikli doğal bitki örtüsü kayın ve kestane ormanlarından oluşur. Bu yamacın eteklerinde ormanların tahrip edil­diği kesimlerde yalancı maki topluluklarına rastlanır. Güney yamaçlarda makiler geniş alanlar kaplar. Gemlik Körfezi ile iznik Gölü kıyılarında yaygın olarak zeytinliklere rastlanır.


Bahçe tarımına elverişli olan kuzey ve güney etekleri nüfus açısından oldukça canlıdır. Ormanlarla kaplı olan ve bazı göçmen köylerinin yer aldığı iç kesimler ise ıssızdır.

Kuzey ve güney yamaçları arasında kolay geçit vermeyen Samanlı Dağlan iki alçalma alanında karayolu ulaşımına olanak verir. Bu alçalma alanlarından Karamürsel-İznik ve Yalova-Orhangazi-Gemlik yolları geçer.

Samanlı dağları Altın Post Efsanesi ise şudur;

Altin Post efsanesinin maceraci denizcileri Argonatlar`dan adini alan Samanli Dagları ile ilgili anlatilan pek çok efsane vardır.Fakat en ilginci Strabon`un anlattığı efsanedir. Argonatlar, Argo adlı gemileriyle Samanlı Dagları kıyılarina gelirler. Hylas adlı bir gemici su aramak için kıyıya çikar ve dağın vadilerinde su perileri Nymphelar tarafindan kaçırılır. Strabon, Cografya adlı kitabında bu bölgede yapılan bir festivalde halkın grup halinde ormana girerek, Samanli Dagları;nın kuytularinda Hylas, Hylas diye bağırıp kayıp gemiciyi aradıklarını anlatır.









Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Türkiye'nin Dağları - Samanlı Dağları
Türkiye'nin Dağları - Samanlı Dağları
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/menekseyaylasi08_011ak.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/turkiyenin-daglar-samanl-daglar.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/turkiyenin-daglar-samanl-daglar.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content