Türkiye'nin Dağları - Sultan Dağları

Sultan Dağları Gösterim: 25 Boyut: 73.9 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/> Akdeniz Bölgesi'nin Göller ...

Sultan Dağları


Ad: Sultan Dağları.jpgGösterim: 25
Boyut: 73.9 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/>



Akdeniz Bölgesi'nin Göller Yöresi'nde dağ sırası. Garp Toroslar'a bağlı olarak kuzeybatı-güneydoğu çerçevesinde uzanır ve İç Anadolu Bölgesi ile Göller Yöresi içinde sınır oluşturur. Doğusunda Eber ve Akşehir göllerinin, batısında Beyşehir Gölünün içinde yer almış olduğu çukur alanlar vardır. Şark etekleri dik inen Sultan Dağlan batıdaki çukur alana daha yumuşak bir eğimle alçalır. Şark eteği süresince uzanan “dağ eteği ovası†birikinti konilerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Sultan Dağlannın en yüksek noktalan Hacıbaba Tepesi (2.481 m) ve en kuzeyde 2.519 m'ye ulaşan Topraktepe'dir. Uzunluğu ortalama 100 km'dir. Güneydoğuya doğru yüksekliğini yitiren dağ sırası, Konya-Bevşehir karayolunun geçmiş olduğu alçalma kendi alanında sonlanır. Daha güneyde ise birer volkanik kütle olan Erenler Dağı ve Alacadağ yükselir.





Sultan Dağlannın yapısına Paleozoyik (Birinci) Zamana (y. 570-225 milyon yıl ilkin) ait mermer, kuvarsit ve kristalin şist benzer biçimde başkalaşım kayaçlan egemendir. Dağ çevresinde Neojen Kısma (y. 26-2,5 milyon yıl ilkin) ait tortul kay açlar vardır. Bununla birlikte Mezozoyik (İkinci) Zamanda (y. 225-65 milyon yıl ilkin) oluşmuş kayaçlar vardır.

Orman örtüsü yok edilen ve tabii nebat örtüsü çalılardan oluşan Sultan Dağlannın bir takım kuytu kesimlerinde orman kalıntılanna rastlanır. Meyve bahçeleriyle kaplı şark eteğinde yoğun bir yerleşme alanı uzanır. Burada 1.450 m yüksekliğe kadar ufak köyler kuruludur. Daha yükseklerde ise, kışı Antalya yöresinde geçiren Yörüklerin ilkbaharda geldikleri yaylaklar vardır. Bu- ralann hayvansal ürünleri bilhassa Akşehir'de pazarlanır.

İki çöküntü alanı içinde yükselen Sultan Dağlarını aşan tek mühim yol, orta kesimden geçerek Akşehir'i Yalvaç ve Şarkikara ağaç'a bağlayan karayoludur.


Ana Britannica







  • Türkiye'nin Dağları - Canik Dağları


  • Türkiye'nin Dağları - Samanlı Dağları


  • Türkiye'nin Dağları - Bey Dağları



Sultan Dağları
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi




Beyşehir Gölü'nün kuzeydoğusundan Eber Gölü'nün güneyine kadar, kuzeydoğu-güneybatı yönünde uzanan sıradağ. Garp Toroslar'ın İç Anadolu'ya sokulan son parçasıdır. 2.519 m. yüksekliğindeki en yüksek doruğu şimal ucundadır.




Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Türkiye'nin Dağları - Sultan Dağları
Türkiye'nin Dağları - Sultan Dağları
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/58642d1479976547-turkiyenin-daglari-sultan-daglari-sultan-daglari.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/turkiyenin-daglar-sultan-daglar.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/turkiyenin-daglar-sultan-daglar.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content