ülkemizin sahip olduğu doğal ların kullanımı hakkında bilgi verir misiniz? Türkiye'de Doğal Kaynakların Kullanımı Bitkisel üret...
ülkemizin sahip olduğu doğal ların kullanımı hakkında bilgi verir misiniz?
Türkiye'de Doğal Kaynakların Kullanımı
Bitkisel üretim
ülkedeki ekim alanlarının büyük bir bölümünü tahıl tarlaları oluşturur. Tahıl türleri arasında da hemen her zaman buğday başta gelir. 1989'da tahıl ekilen 13,7 milyon hektar genişliğindeki tarlaların 9,4 milyon hektarı buğdaya ayrılmıştı. Aynı yıl bu tarlalarda yapılan buğday üretimi ise 16,2 milyon tondu. Türkiye'nin hemen tüm bölgelerinde buğday ekimi yapılır. Yalnızca yazları yağmurlu geçen Karadeniz Bölgesi'nin kıyı kesiminde buğdayın yerini mısır alır. Kumu fazla kireci az olan topraklarda buğday yerine çavdar, Doğu Anadolu Bölgesi'nin yazları kısa süren yüksek platolarında da daha çok arpa ekilir. Buğday üretiminde bölgeler arasındaki en büyük pay, İç Anadolu'ya düşer. Bu bölgede de buğday üretimi bakımından Konya ili başta gelir. Tahıl ürünleri arasında arpa ikinci sırayı alır. 1989'da 3,4 milyon hektarlık arpa ekim alanlarından elde edilen ürün 4,5 milyon tondu. Eskişehir ilinde olduğu gibi, yüksek nitelikli biralık arpa yetiştirmek amacıyla bazı yörelerdeki kaliteli buğday ekim topraklarında arpa üretimi yapılır. Daha çok at yemi olarak kullanılan yulaf, zengin toprak aramadığı gibi, yazları hem nemli ve serin, hem de kuru ve sıcak bölgelerde yetişebilir. 1989'da 140 bin hektarlık bir alanda yapılan yulaf ekiminden elde edilen ürün miktarı 216 bin tondu. Mısır üretim ve ekim alanı açısından tahıllar arasında buğday ve arpadan sonra üçüncü sırada yer alır. Yazları yağışlı iklime çok iyi uyum gösterir. En çok Karadeniz Bölgesi'nin kıyı kesiminde yetiştirilir. 1989'da 510 bin hektarda yapılan mısır üretimi 2 milyon tondu.
Yoğun biçimde emek isteyen pirinç üretimi, ekim alanlarının sürekli olarak su altında bulunması gerektiğinden gerilemektedir. 1989'da 66 bin hektarlık bir alanda pirinç ekimi yapılmış ve 198 bin ton ürün elde edilmişti.
Sebzeler arasında baklagiller ekimi Türkiye'de eskiden beri oldukça önemli bir yer tutar. Baklagiller arasında en çok ekilenler mercimek, 'nohut ve fasulyedir. Bunları bakla ve bezelye izler. Fasulyenin çok geniş ve dağınık bir yetişme alanı vardır. Nohut en çok İç Anadolu Bölgesi ile çevresinde, bakla daha çok batı kesimde ve özellikle Balıkesir ile Çanakkale yörelerinde, mercimek ise en çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilir.
Patates ekim alanları son yıllarda çok genişlemiştir. 1928'de yalnızca 50 bin ton olan patates üretimi 1950'de 500 bin tona, 1989'da ise 4 milyon tona ulaşmıştır. Sanayi bitkilerinden pamuk, keten, susam, haşhaş ve tütün Türkiye'de eskiden beri ekilir. I. Dünya Savaşı'ndan sonraki yıllarda Türkiye'de bazı fabrikaların kurulmaya başlaması yeni sanayi bitkilerinin yetiştirilmesine yol açtı. Şeker pancarı, ayçiçeği ve çay gibi bitkilerin ülkeye girmesi bu gelişmenin sonucudur. 1989'da 353.490 hektar alanda yapılan şeker pancarı ekimi sonucunda elde edilen ürün miktarı 10,9 milyon tondu.
Devamı için bakınız:
Kaynak: Ana Britannica
Türkiye'nin komşuları hakkında bilgi verir misiniz?
Türkiye'nin ovaları hakkında bilgi verir misiniz?
Türkiye'nin doğal ve tarihi zenginlikleri hakkında bilgi verir misiniz?
Bu kadar cok madenımız ve yeraltı zengınlıklerımız olmasına ragmen hala dışa bağımlılıgımız devam etmekte.Madenlerımız cok onemlı noktalarda kullanım alanları var.Ve bızler yoksullukla ugrasırken bırılerı o madenlerı elımızden alacaga benzıyor kı zaten bır coguda baskalrına devredılmıs.
Bakır-Kurşun-Çinko-Kadmiyum-Demir-Krom-Boksit-Vanadyum
Antimuan- Tungsten- Molibden- Nikel- Kalay- Altın- Gümüş
Bor-Trona- Sodyum Sülfat -Tuz - Stronsiyum Mineralleri
Zımpara
Kükürt-Potas-Fosfat
Kaolen- Seramik Killeri - Refrakter Killeri -Wollastonit
Magnezit - Disten- Andaluzit - Sillimanit- Olivin- Kuvars
Kuvarsit - Kuvars Kumu -Döküm Kumu
Mermer-Alçıtaşı-Kireç-Perlit-Pomza-Vermikülit
Alunit-Nadir Toprak Elementleri-Serpiyolit-Grafit-Barit-Talk-Zeolit
Diatomit-Bentonit-Florit-Kıymetli Taşlar-Asbest-Titanyum
Zirkonyum ve Hafniyum- Lityum - Mika
Jeotermal Enerji-Nükleer Enerji Hammaddeleri-Kömür
Metal Madenlerin Kullanma Alanları
Bakır-Kurşun-Çinko-Kadmiyum-Demir-Krom-Boksit-Vanadyum
Antimuan- Tungsten- Molibden- Nikel- Kalay- Altın- Gümüş
Endüstriyel Hammaddelerin Kullanım Alanları
Kimyasal Sanayi Hammaddeleri
Bor-Trona- Sodyum Sülfat -Tuz - Stronsiyum Mineralleri
Aşındırıcı Sanayi Hammaddeleri
Zımpara
Gübre Sanayi Hammaddeleri
Kükürt-Potas-Fosfat
Seramik Refrakter Cam Sanayi Hammaddeleri
Kaolen- Seramik Killeri - Refrakter Killeri -Wollastonit
Magnezit - Disten- Andaluzit - Sillimanit- Olivin- Kuvars
Kuvarsit - Kuvars Kumu -Döküm Kumu
Çimento Hammaddeleri ve Yapı Malzemeleri
Mermer-Alçıtaşı-Kireç-Perlit-Pomza-Vermikülit
Diğer Endüstri Hammaddeleri
Alunit-Nadir Toprak Elementleri-Serpiyolit-Grafit-Barit-Talk-Zeolit
Diatomit-Bentonit-Florit-Kıymetli Taşlar-Asbest-Titanyum
Zirkonyum ve Hafniyum- Lityum - Mika
Enerji Hammaddeleri Kullanım Alanları
Jeotermal Enerji-Nükleer Enerji Hammaddeleri-Kömür
Bir çok doğal zenlik bakımından verimli olan ve bir çok ülkenin gıpta ile baktıgı ülkemizin doğal larından sizlere birazcık bahsedelim.
Türkiyenin Doğal Kaynaları Nelerdir ?
İnsanların geçimlerini temin etme ve yaşamlarını devam ettirmek için, yaptıkları işlerin tamamı ekonomik faaliyetler olarak tanımlanır.
Ekonominin başlıca işlemleri üretim, dağıtım ve ticarettir.
Ekonomik faaliyetler doğal ortamın etkileri altında doğmuş ve gelişmiştir.
Ekonomik faaliyetleri etkileyen başlıca faktörler şunlardır.
1. İklim
2. Yer şekilleri
1. Ulaşım
2. Coğrafi Konum
1. Doğal Kaynaklar
2. Nüfus ve yerleşim
MADENLERİMİZ
o Türkiye'nin her bölgesinde çeşitli madenler çıkarılır.
o Maden bakımından en zengin bölgemiz Doğu Anadolu Bölgesidir.
o İhraç ettiğimiz başlıca madenlerimiz krom, bakır, bor, civa, tuz, zımpara taşı, manganez ve ham demirdir.
MADENLERİMİZ ÇIKARILDIĞI YERLER DEMİR
Demir çelik sanayinin ham maddesidir. Buralarda çıkarılan demirler İskenderun, Ereğli ve Karabük demir-çelik fabrikalarında işlenir. Hekimhan(Malatya), Divriği (Sivas), Eymir (Balıkesir), Simav( Kütahya)
KROM: Demir çelik sanayinde çeliğin sertleştirilmesin-de ve paslanmaz çelik üretiminde kullanılır. Çıkarılan krom Elazığ ve Antakya Ferro-krom işletmelerinde kullanılır. Fethiye, Köyceğiz, Milas (Muğla) Guleman (Elazığ)
BAKIR: Elektrik ve elektronik sanayinin ham maddesidir. Çıkarılan bakır Samsun ve Murgul bakır işletmelerinde işlenmektedir. Murgul ( Artvin) Küre (Kastamonu)
BOR: Jet ve roket yakıtı, cam, elyaf, porselen, lehim, fotoğrafçılık ve deterjan gibi birçok alanda kullanılır. Bigadiç, Susurluk (Balıkesir)Seyitgazi(Eskişehir), Emet ( Kütahya)
BOKSİT: Alüminyumun hammaddesidir. Çıkarılan boksit Konya Seydişehir Alüminyum tesislerinde işlenir. Seydişehir(Konya) Akseki( Antakya)
CİVA: Sıvı halde bulunan tek madendir. Eczacılıkta kullanılır. Ödemiş(İzmir), Sarayönü(Konya) KURŞUN-
ÇİNKO: Kurşun, elektrik kabloları, boya yapımı, cephane, zırh ve boru yapımında kullanılır. Çinko, Paslanmaya karşı dirençli olduğu için kaplamada kullanılır.Keban(Elazığ), Akdağmadeni (Yozgat)
KüKüRT: Kimya, kâğıt, tarım ilaçları, gübre, çeşitli ilaç ve patlayıcı madde yapımında kullanılır. Keçiborlu( Isparta)
FOSFAT: Suni gübre, çimento, cam ve kimya sanayinde kullanılır. Mazıdağı (Mardin)
ENERJİ KAYNAKLARI
Maden:Toprak altında filiz denilen bileşimler halinde bulunan, çıkarıldıktan sonra arıtılarak kullanılır hale getirilen madde Filiz: Toprak altından çıkarılmış işlenmemiş maden
Rezerv:
Toprak altında bulunulan madenin miktarı
ENERJİ KAYNAKLARI ÇIKARILDIĞI YERLER TAŞKÖMüRü: Demir çelik ve kimya sanayinde enerji kaynağı olarak kullanılırTaşkömürü yataklarının tamamı Zonguldak havzasındadır. LİNYİT
PETROL:Günümüzün en önemli enerji kaynağıdır. Önemli Petrol Rafinerileri: Mersin(Ataş), İzmit( İpraş), İzmir( Aliağa), Kırıkkale ( Orta Anadolu)
ülkemizin başlıca petrol yatakları Güney Doğu Anadolu Bölgesindedir (Garzan, Raman, Batman, Siirt, Diyarbakır)ülkemizin petrol ihtiyacının 1/5 i ülkemizden çıkarılır. Kalanı ithal edilir. DOĞALGAZ: ülkemiz enerji ihtiyacının yaklaşık %40'ı doğalgazdan karşılanmaktadır. Doğalgazla çalışan ilk termik santrali Hamitabat'ta bulunmaktadır. Doğalgaz yataklarımız Hamitabat (Kırklareli), ve Çamurlu (Mardin) dedir.ülkemizin doğalgaz rezervleri yeterli değildir. Rusya, Cezayir, Türkmenistan, İran, Kazakistan gibi ülkelerden ithal edilir. Buda ülkemizinenerjide dışa bağımlılığını artırmaktadır.
JEOTERMAL: Fay hatlarının bulunduğu Ege bölgesinde yaygın olarak görülür. Denizli (Sarayköy)de sıcak sudan elektirik üretim yapılmaktadır. Sarayköy(Denizli), Balçova (İzmir), Germencik (Aydın), Tuzla(Çanakkale), Kızılcahamam (Ankara) Kırşehir, Afyon
HİDROELEKTİRİK: Su gücünden elde edilen enerjidir. ülkemizin ortalama yükseltisi fazla olduğundan hidroelektirik enerji potansiyeli yüksektir. Çok sayıda barajlardan elektirik enerjisi üretilmektedir.
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Türkiye'de Doğal Kaynakların Kullanımı
Boyut: 96.3 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/>
Bitkisel üretim
ülkedeki ekim alanlarının büyük bir bölümünü tahıl tarlaları oluşturur. Tahıl türleri arasında da hemen her zaman buğday başta gelir. 1989'da tahıl ekilen 13,7 milyon hektar genişliğindeki tarlaların 9,4 milyon hektarı buğdaya ayrılmıştı. Aynı yıl bu tarlalarda yapılan buğday üretimi ise 16,2 milyon tondu. Türkiye'nin hemen tüm bölgelerinde buğday ekimi yapılır. Yalnızca yazları yağmurlu geçen Karadeniz Bölgesi'nin kıyı kesiminde buğdayın yerini mısır alır. Kumu fazla kireci az olan topraklarda buğday yerine çavdar, Doğu Anadolu Bölgesi'nin yazları kısa süren yüksek platolarında da daha çok arpa ekilir. Buğday üretiminde bölgeler arasındaki en büyük pay, İç Anadolu'ya düşer. Bu bölgede de buğday üretimi bakımından Konya ili başta gelir. Tahıl ürünleri arasında arpa ikinci sırayı alır. 1989'da 3,4 milyon hektarlık arpa ekim alanlarından elde edilen ürün 4,5 milyon tondu. Eskişehir ilinde olduğu gibi, yüksek nitelikli biralık arpa yetiştirmek amacıyla bazı yörelerdeki kaliteli buğday ekim topraklarında arpa üretimi yapılır. Daha çok at yemi olarak kullanılan yulaf, zengin toprak aramadığı gibi, yazları hem nemli ve serin, hem de kuru ve sıcak bölgelerde yetişebilir. 1989'da 140 bin hektarlık bir alanda yapılan yulaf ekiminden elde edilen ürün miktarı 216 bin tondu. Mısır üretim ve ekim alanı açısından tahıllar arasında buğday ve arpadan sonra üçüncü sırada yer alır. Yazları yağışlı iklime çok iyi uyum gösterir. En çok Karadeniz Bölgesi'nin kıyı kesiminde yetiştirilir. 1989'da 510 bin hektarda yapılan mısır üretimi 2 milyon tondu.
Yoğun biçimde emek isteyen pirinç üretimi, ekim alanlarının sürekli olarak su altında bulunması gerektiğinden gerilemektedir. 1989'da 66 bin hektarlık bir alanda pirinç ekimi yapılmış ve 198 bin ton ürün elde edilmişti.
Sebzeler arasında baklagiller ekimi Türkiye'de eskiden beri oldukça önemli bir yer tutar. Baklagiller arasında en çok ekilenler mercimek, 'nohut ve fasulyedir. Bunları bakla ve bezelye izler. Fasulyenin çok geniş ve dağınık bir yetişme alanı vardır. Nohut en çok İç Anadolu Bölgesi ile çevresinde, bakla daha çok batı kesimde ve özellikle Balıkesir ile Çanakkale yörelerinde, mercimek ise en çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilir.
Patates ekim alanları son yıllarda çok genişlemiştir. 1928'de yalnızca 50 bin ton olan patates üretimi 1950'de 500 bin tona, 1989'da ise 4 milyon tona ulaşmıştır. Sanayi bitkilerinden pamuk, keten, susam, haşhaş ve tütün Türkiye'de eskiden beri ekilir. I. Dünya Savaşı'ndan sonraki yıllarda Türkiye'de bazı fabrikaların kurulmaya başlaması yeni sanayi bitkilerinin yetiştirilmesine yol açtı. Şeker pancarı, ayçiçeği ve çay gibi bitkilerin ülkeye girmesi bu gelişmenin sonucudur. 1989'da 353.490 hektar alanda yapılan şeker pancarı ekimi sonucunda elde edilen ürün miktarı 10,9 milyon tondu.
Boyut: 66.4 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/>
Devamı için bakınız:
Kaynak: Ana Britannica
Türkiye'nin komşuları hakkında bilgi verir misiniz?
Türkiye'nin ovaları hakkında bilgi verir misiniz?
Türkiye'nin doğal ve tarihi zenginlikleri hakkında bilgi verir misiniz?
YORUMLAR