Tuz nedir ne demektir? Tuz ve tuzun özellikleri ile ilgili olarak kısaca bilgi veren yazımız. Yemeklere tat vermek için kullanılan beyaz bi...
Tuz nedir ne demektir? Tuz ve tuzun özellikleri ile ilgili olarak kısaca bilgi veren yazımız.
Yemeklere tat vermek için kullanılan beyaz bir maddedir. Kimyada bir asitteki hidrojenin yerini bir bazın almasından ileri gelen bileşime de “tuz” denir. Bu bakımdan yemeklerde kullanılan tuz “sodyum klorürü” dür.
Tuz, enerji veren maddelerden değilse de vücudun yapıtaşı olarak besinler arasında bulunması gerekir. Yaşamak için lüzumlu olan birçok madeni (mineral) madde arasında besinlere ayrıca yalnız “mutfak tuzu“, yani “sodyum klorür” (NaCl) eklenir. Bitkisel besinlerle beslenen insanların tuz ihtiyacı daha çoktur. Çünkü bitkilerde potasyum çok bulunur. Potasyum idrarla vücuttan çıkarken sodyumu da birlikte sürükler.
Erişkinlerde tuz ihtiyacı günde 10-20 gr. arasında değişir. Sıcakta çalışma, ağır beden hareketleri sırasında artan terlemelerle vücut su ile birlikte çok tuz kaybeder, tuz ihtiyacı artar. Sıcak ülkelerde bu ihtiyacı karşılamak için, mesela askeri hareketler sırasında insanlara tuz tabletleri ilaç gibi yutturulur. Vücutta tuz azalması su dengesinin bozulmasına, tansiyonun düşmesine, kaslarda kesiklik, ağrı hissiyle bütün organizmada bitkinlik haline yol açar. Her gün bitkisel, hayvansal besinlerle birlikte 15 gr. kadar tuz alırız.
Tuz tabiatta, ya deniz suyuyla erimiş olarak, ya da kayalar halinde bulunur. Kayalardan kalıp halinde elde edilene “kaya tuzu” denir. Deniz suyundan tuz “tuzla” denilen yerlerde çıkarılır.
YORUMLAR