Tuzla Nedir? Ne Anlama Gelir?

Tuzla nedir ne anlamına gelir? Tuzlalar ne işe yarar? Tuzlaların genel özelliklei ile ilgili olarak bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Y...

Tuzla nedir ne anlamına gelir? Tuzlalar ne işe yarar? Tuzlaların genel özelliklei ile ilgili olarak bilgilerin yer almış olduğu yazımız.



tuzla



Yiyecek tuzunun elde edildiği bölgelere “tuzla” denir. İklimi suyun buharlaşmasına elverişli olan yerlerde deniz kıyılarında tuzlalar kurulur. Bununla birlikte, tuzlu su göllerinin kıyılarında, tuzlu su kuyularının, akarsularının başlangıcında da kurulabilir.



Tuzlalar, kilden yapılmış, birbirleriyle bağlantılı geniş tavalar halindedir. Bunların her birisi, yerine gore 100-5.000 m2‘ye kadar bir alan kaplar. Sular ilkin birinci tavalara, ya kendiliğinden akıtılarak, ya da tulumbalarla emilerek doldurulur. Böylelikle, suyun yoğunluğu kendiliğinden artarken demir hidroksit, kalsiyum karbonat, kil ayrılır. Sonrasında tuz, gereksiz maddeleri de giderilerek, aslolan tuz havuzlarına alınır. Burada su buharlaşarak, yoğunluğu daha da artar, sonunda dipte kalınca bir tuz tabakası kalır.



Bu tuz tabakası ilkin bir değirmende kırılıp ufalanır, sonrasında bolca suyla iyice yıkanıp temizlenir. Suyla karışık bir halde olan tuz vakum tesislerinde emilerek uzun, hafifçe eğimli döner silindirler içine boşaltılır. 200 aşama ısının içinden geçirilen ıslak tuzlar kurutulur, dönen bir kalburdan geçirilir, magnezyum oksidi ile karıştırılır, bu şekilde, nemlenip topaklanmasının önüne geçilir. “Sofra tuzu” hususi makinalardan geçirilerek paketlenir, piyasaya verilir. Daha iri tuzlar da “mutfak tuzu” ismi altında çuvallara doldurulur.



Tuz kuyularında da tuz, toprağın altından maden çıkartılır şeklinde elde edilir. Soğuk ülkelerde ise buharlaşma çok yavaş olduğundan sular hususi kazanlarda kaynatılarak buharlaştırılır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Tuzla Nedir? Ne Anlama Gelir?
Tuzla Nedir? Ne Anlama Gelir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/tuzla.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tuzla-nedir-ne-anlama-gelir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tuzla-nedir-ne-anlama-gelir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content