Tuzu sudan nasıl ayırırız?

Tuzu sudan iyi mi ayırırız ? Malzemeler 1 sayı cezve Yarım çay bardağı tuzlu su Yapılışı İlk olarak yarım çay kaşığı tuz ve çay ...

Tuzu sudan iyi mi ayırırız ?

Malzemeler




1 sayı cezve

Yarım çay bardağı tuzlu su




Yapılışı




İlk olarak yarım çay kaşığı tuz ve çay bardağı suyumuzu birbirleri ile karıştırıyoruz. Karışım yapıldıktan sonrasında cezvemizi ateşin üzerine koyuyoruz. Su ısınmaya başlamış olacak ve kaynama noktası geldiği süre buharlaşma meydana gelir. Bu süreçte su buharlaşarak gider ama cezvenin dibinde tuz kristallerinin bulunduğunu görmüş olacaksınız. Tuzumuzu sudan ayrıştırmış olarak deneyimizi tamamlayabiliriz.


Tuzların çoğunun kristali hidratlı hal­dedir, doğrusu kristal yapısına belli başlı oranda su bağlanmıştır. Bu kristalleşme suyu tuzun ısıtıl­ması kanalıyla ayrılabilir ve böylelikle susuz bir yapı elde edilir. Çok malum bir örnek, su iştirak ettiği süre mavi bir çözelti oluşturan ak, susuz bakır sülfat tozudur. Bu mavi çözelti buharlaştırıldığında hidratlı mavi bakır sülfat kristalleri elde edilebilir.


Tuzların pek çok suda çözünerek (eriyerek) bir çözelti oluşturur. Ama bir takım tuzlar suda çözünemez; iki çözelti arasındaki bir tepkime sonucu oluşan bu şekilde bir tuz dibe çökerek ayrılır ve bir çökelti (katı madde) oluşturur.


Deniz tuzu elde etmek için deniz şuurlu olarak kurutulur. Bu amaçta deniz kıyısında oluşturulan minik suni havuzlardaki su buharlaştığında geriye tuz kalır. Kurumuş olduğu zamansa toplanmaya hazırdır.

>








  • Yağlı boya ve su karışımını birbirlerinden iyi mi ayırırız?


  • Sudan ve Sudan Zamanı


  • Sofra tuzu iyi mi elde edilir?










Eğer gaye tuzu elde etmek ise;


Tuzlu suyu bir kapta kaynatın su kaynama derecesınde buharlaşana ve kabın içinde suyu kalmayana dek ateşte ısıtın. Su buharlaşacak ve en sonunda kabın dibinde tuz kristalleri kalacaktır.












Karışımları ayırma teknikleri;

Kısaca maddeleri karıştırdıktan sonrasında eğer hala ayırabiliyorsak ayırırız. Bu ayırma teknikleri ısıtılarak olur ya da başka bir maddeyle karışmasını sağlayarak olur. bu tür şeyler;

Karışımların Ayrıştırılması

1. Mıknatıs yardımı ile bir takım maddeler ayrıştırılabilir. (Demir, kobalt, nikel ****lleri mıknatısla ayrıştırılır.)

2. Bir katının sıvıda çözünmüş olduğu karışımlar sıvının buharlaştırılması ile ayrıştırılabilir.

3. Sıvı - sıvı benzeşik karışımları kaynama noktaları farklılığından yararlanılarak (Ayrımsal damıtma) ayrıştırılabilir.

4. Bir katının sıvıda çözünmemiş olduğu karışımlar süzme kanalıyla ayrıştırılabilir.

5. Sıvı - sıvı ayrışık karışımları ayırma hunisi yardımı ile yoğunluk farkından yararlanılarak ayrıştırılabilir.

6. Gaz karışımları gazların yoğunlaşma noktalarının farklılığından yararlanılarak ayrıştırılabilir.

7. Katı - katı karışımlarının bazıları çözünürlük farkından bazıları yoğunluk farkından bazıları erime noktalarının farklılığından yararlanılarak birbirlerinden ayrılabilir.

Elektriklenme ile Ayrıştırma

Plastik bir tarakla taranan saç elektriklenir. Yün kazakları çıkarılırken çıtırtı sesleri ve kıvılcımlar oluşur. Ebonit Çubuk yün parçasına sürtüldüğünde minik kağıt parçalarını çeker. Bu şekilde vakalar bir takım cisimlerin sürtünme ile elektrik yükü kazanmasından lanır.

Elektriklenen maddeler hafifçe bir takım maddeleri çekerler. Kırmızı pul biber ve yiyecek tuzu karışımına elektrik yüklü ebonit çubuk yaklaştırıldığında çubuğun pul biberleri çekmiş olduğu gözlenir. Pul biber yiyecek tuzundan bu metotla ayrıştırılmış olur.


Hâl Değişiklik yapma Sıcaklıkları Farkı ile Ayrıştırma

Hâl değişiklik yapma sıcaklığından yararlanarak erime noktası değişik olan katı-katı karışımları, kaynama noktası değişik sıvı-sıvı karışımları ve yoğunlaşma noktaları değişik gaz-gaz karışımları birbirlerinden ayrılabilir.

Demir ve kurşundan oluşan bir karışımın ayrılması: Demirin erime noktası 1540°C ve kurşunun erime noktası 327,5°C'dir. Karışım bir potada ısıtıldığında erime noktası az olan kurşun ilkin erir. Sıvı hâle geçen kurşun süzülerek demirden ayrılır.

Maddelerin erime kaynama sıcaklıkları şeklinde, hal değişiklik yapma sıcaklıklarının ayırt edici bir özellikleri bulunduğunu biliyoruz. Maddelerin bu özelliklerinin değişik oluşundan yararlanarak karışımları bileşenlerine ayırabiliriz. Suda çözünen katı bir madde, suyun buharlaşması ile saf olarak elde edilebilir.

Belirgin bir sıcaklıkta diğerlerine bakılırsa daha çok oranda buharlaşan sıvıların kaynama noktası düşüktür. Mesela; aynı koşullardaki etil alkol sudan daha çok buharlaştığından, kaynama noktası sudan düşüktür. 100°C, etil alkol 78°C'de kaynar.

Saf maddelerde hal değişimi süresince ısı sabittir. Mesela;100°C'ta kaynar. 0°C'ta donar. (1 atm'de) kaynama ve donma süresince ısı sabittir. Çözeltilerde ise hal değişiklik süresince ısı durağan değildir. Çözeltilerde, kaynama süresince ısı artma; donma süresince sıcaklıkta azalma gözlenir. (artma ve azalmanın sebebi lise kimya 2 dersinde açıklanacaktır.)

Çözünürlük Farkı İle Ayrıştırma

Çözünürlüğün, maddeler için ayırt edici bir özellik bulunduğunu biliyoruz.maddelerin çözünürlüklerinin değişik olmasından yararlanarak karışımları bileşenlerine ayırabiliriz.Mesela,salamura peynirinden suda bekletildiğinde,tuz suda çözünerek peynirden ayrılmış olur.Karışımda bulunan maddelerden birisi çözücüde çözünüyor,öbürü çözünmüyorsa bu yöntemi uygulayabiliriz.

Her maddenin sudaki çözünürlükleri farklıdır.

Kükürt-bakır sülfat karışımın ayrılması

Kükürt-bakır sülfat karışımı suya atıldığında bakır sülfat çözünür, kükürt çözünmeden su üstünde kalır. Çözelti süzgeç kâğıdından süzülürse kükürt ayrılır. Süzgeç kâğıdından geçen bakır sülfat çözeltisi ısıtılarak suyu buharlaştırılır ve bakır sülfat elde edilir. Böylelikle kükürt ve bakır sülfat ayrıştırılmış olur.

Yiyecek tuzu kum karışımın ayrılması

Yiyecek tuzu ve kum suya atılıyor, yemektuzu çözünüyor, kum çözünmüyor. Karışım süzüldüğünde kum süzgeç kağıdında kalıyor, Bir süre sonra tuzlu su çözeltisinin suyu buharlaştırıldığında geriye tuz kalıyor.

Potasyum nitrat ve sezyum sülfattan oluşan karışımın ayrılması

Karışımdaki maddelerin her ikisi de aynı sıvıda çözündüğü ya da birinin çözünüp, ötekinin çözünmediği sıvı bulunmadığı durumda karışımdaki maddelerin çözünürlüklerinin sıcaklıkla değişiminden yararlanılır. Çözeltinin sıcaklığı değiştirilerek, ayrımsal kristallenme ile çözeltideki maddeler ayrı ayrı elde edilir.

Sıcaklığın artırılmasıyla potasyum nitratın (KNO3) çözünürlüğü artarken, sezyum sülfatınki (Cs2SO48H2O) azalır. Karışım suya atılarak hepsinin çözünmesi sağlanır. Isı artırılırsa sezyum sülfat, azaltılırsa potasyum nitrat çöker. Bir süre sonra çökelti süzgeç kağıdından süzülerek ayrılır. Kalan çözeltinin suyu buharlaştırılır.

MIKNATISLANMA İLE AYRIŞTIRMA

Bir takım maddeler mıknatıs tarafınca çekilirken bazıları çekilmez. Demir,kobalt,nikel şeklinde maddeler mıknatıs tarafınca çekilebilen; çinko alüminyum,şeker,kükürt şeklinde maddeler mıknatıstan etkilenmeyen maddelere örnektir.

Çivi, toplu iğne, makas, pense şeklinde maddelerin mıknatıs tarafınca çekilir. Bu maddelerin yapısında demir vardır

Demir tozu-kükürt karışımı, demirin mıknatıstan etkilenme özelliğinden yararlanılarak ayrıştırılır.

ÖZ KüTLE FARKI İLE AYRIŞTIRMA

Öz kütleleri değişik iki katı karışımı:

İki katının da çözünmediği bir sıvıya atılır. Katıların öz kütleleri değişik olduğundan ve sıvıda çözünmediğinden sıvı içinde değişik bölgelerde toplanırlar.

Özkütle maddeler için ayırt edici bir özelliktir. Bu özellikten yararlanarak karışımları bileşenlerine ayırabiliriz. Mesela, buğday ile samanı havaya savurduğumuzda rüzgar, öz hacmi minik olan samanı uzağa götürür böylelikle buğday samandan ayrılmış olur. Öz kütle farkıyla Ayırma yöntemi, suda çözünmeyen katı maddelerden oluşan karışımların ayrılmasından kullanılabileceği şeklinde, birbiri içinde çözünmeyen sıvı maddelerin ayrılmasında da kullanılabilir. Değişik iki katı maddeden oluşan bir karışımı ayırmak için, bu karışımın üstüne bileşenlerle etkileşmeyen sıvı eklenmiş olur. Sıvının öz kütle kıymeti, bileşenlerin öz kütle değerleri içinde olmalıdır. Karışımı oluşturan maddeler öz kütlelerin bakılırsa tabakalar halinde sıralanır. Öz hacmi sıvıdan büyük olan kabın altında, minik olan ise kabın üst kısmında toplanır. Böylelikle karışımı oluşturan maddeler birbirlerinden ayrılır.

Kum ve naftalin karışımının ayrılması:

Karışım suya atılır. Kumun yoğunluğu sudan fazla olduğundan dibe çöker, naftalinin yoğunluğu sudan az olduğundan suyun üst kısmında kalır. üstteki naftalin alınır. Geriye su-kum karışımı kalır, su süzülür. Böylelikle kum naftalinden ayrıştırılmış olur.

Öz kütleleri değişik ve birbiri içinde çözünmeyen iki sıvı, karışımı ayırma hunisi yardımıyla ayrıştırılabilir. Öz hacmi büyük olan altta, minik olan üstte vardır. Ayırma hunisi, alt kısmında musluk olan kılcal boruya haiz bir cam balondur.

Karbontetraklorür-Zeytin yağı-bakır sülfat karışımının ayrılması:

Karışım ayırma hunisine konur. Karışım, bu şekilde bir kapta bir süre dinlendirildiğinde karbontetraklorür en altta, zeytinyağı en üstte faz olarak vardır.

Musluk açılarak karbontetraklorür bitinceye kadar alttaki behere aktarılır. Bir süre sonra bakır sülfat alınır. Zeytinyağı, ayırma hunisinde kalır. Böylelikle zeytinyağı-karbontetra klorür - bakır sülfat karışımı ayrıştırılmış olur.

SüZME İLE AYIRMA

Katının sıvı içinde dağılması ile oluşan ayrışık karışımları, bileşenlerine ayırmak için süzme yöntemi kullanılır. Bu yöntemde gözenekleri değişik büyüklüklerde olan süzgeçler kullanılır. Süzme yöntemini gerçekleştirmek için, kullanılan süzme aracının gözenek büyüklüğü süzülecek maddeye uygun olmalıdır. Uygulanan yöntemin tam olarak gerçekleşebilmesi için, kullanılan süzgecin gözenek büyüklüğü, ayrılacak katının tanelerinden minik olmalıdır.

Süzme, gerek günlük yaşantımızda gerekse endüstride oldukça önemlidir.mesela, çayı bardağa doldururken çay posasını ayırmak için süzgeç, haşlanmış makarnayı sudan ayırmak için kevgir, laboratuarda türlü katı maddeleri sıvılardan ayırmak için de değişik gözenek büyük lüğüne haiz süzgeç kağıtları kullanılır.


Tuzlu Su Karışımında Tuzu Sudan Ayırma

Kaptaki tuzlu sudan tuzu ayırmak için kabı ısıtarak suyun buharlaşmasını sağlarız böylelikle geriye tuz kalmış olur. Bu yönteme (tuzu sudan ayırma) kristallendirme denir. Deniz suyundan tuz elde edilmesi böylelikle gerçekleşir.









Asit ve Bazlar bakınız. suyu kaynatmakta arkadaşın işini göremezsiniz. Tuzun etkileşime gireceği ne var ise onu tuzlu suya katacaksınız. Nötralize edecek









Kaynatarak ayrıştırabiliriz buharlaşan su tuzsuz su olacaktır



Bu bildiri 'en iyi yanıt' seçilmiştir.

Malzemeler




1 sayı cezve

Yarım çay bardağı tuzlu su

Yapılışı




İlk olarak yarım çay kaşığı tuz ve çay bardağı suyumuzu birbirleri ile karıştırıyoruz. Karışım yapıldıktan sonrasında cezvemizi ateşin üzerine koyuyoruz. Su ısınmaya başlamış olacak ve kaynama noktası geldiği süre buharlaşma meydana gelir. Bu süreçte su buharlaşarak gider ama cezvenin dibinde tuz kristallerinin bulunduğunu görmüş olacaksınız. Tuzumuzu sudan ayrıştırmış olarak deneyimizi tamamlayabiliriz.


Tuzların çoğunun kristali hidratlı hal­dedir, doğrusu kristal yapısına belli başlı oranda su bağlanmıştır. Bu kristalleşme suyu tuzun ısıtıl­ması kanalıyla ayrılabilir ve böylelikle susuz bir yapı elde edilir. Çok malum bir örnek, su iştirak ettiği süre mavi bir çözelti oluşturan ak, susuz bakır sülfat tozudur. Bu mavi çözelti buharlaştırıldığında hidratlı mavi bakır sülfat kristalleri elde edilebilir.


Tuzların pek çok suda çözünerek (eriyerek) bir çözelti oluşturur. Ama bir takım tuzlar suda çözünemez; iki çözelti arasındaki bir tepkime sonucu oluşan bu şekilde bir tuz dibe çökerek ayrılır ve bir çökelti (katı madde) oluşturur.


Deniz tuzu elde etmek için deniz şuurlu olarak kurutulur. Bu amaçta deniz kıyısında oluşturulan minik suni havuzlardaki su buharlaştığında geriye tuz kalır. Kurumuş olduğu zamansa toplanmaya hazırdır.

>






  • Yağlı boya ve su karışımını birbirlerinden iyi mi ayırırız?


  • Sudan ve Sudan Zamanı


  • Sofra tuzu iyi mi elde edilir?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Tuzu sudan nasıl ayırırız?
Tuzu sudan nasıl ayırırız?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tuzu-sudan-nasl-ayrrz.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/tuzu-sudan-nasl-ayrrz.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content