Üveit (Uvea Dokusu İltihabı)

üveit nedir? Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da önerisi değildir. Uvea dokusun...

üveit nedir?

Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da önerisi değildir.





Uvea dokusunun iltihabına üveit denir.Tedavide başarıyı arttıran en temel faktörler erken teşhis, düzenli takip, uyumlu hasta hekim ilişkisi ve doğru tedavidir. Bu şartlar sağlandığında çoğu kez göz kurtarılabilir.

Uvea, artık gözün ayrı bir uzmanlık alanı olarak kabul edilmektedir. Uvea ile ilgili hastalıkların tanı ve tedavisi, immunoloji (bağışıklık bilimi) ve genetik dallarındaki giderek artan gelişmelerle desteklenmektedir.

Tedavi tamamlansa bile, hasta en az üç ayda bir izlenmelidir. Hastalık sessiz olarak tekrarlayabileceğinden, kontrollere ara verilmemesi gerekir. Diğer organlarla ilgili farklı belirtiler hakkında da göz doktoruna bilgi verilmesi şarttır. Örneğin ağızda aft oluşu, ciltteki lekeler, romatizmal belirtiler…

Göz yuvarlağının ortasında bulunan jel benzeri maddenin çevresini 3 tabakadan oluşan bir kılıf sarar. Ortadaki tabaka, UVEA'dır. Uvea'nın iltihabına üVEİT denir. üveit, gözün, uvea adını verdiğimiz iris, koroid ve kirpiksi cisimden oluşan tabakalarının hepsini veya birini etkileyebilir.

Bu durum mikroplara bağlı iltihaplarla karıştırılmamalıdır. üveit, bir virüs ya da mikrop nedeniyle başlamış olsa bile, aslında bu mikrobun veya virüsün bağışıklık yanıtını değiştirmesiyle oluşan bir durumdur.

Bu sebeple üveit son derece karmaşık bir hastalıktır ve her hastada farklı bir seyir izleyebilir. Tedavisi de hastalığın seyri gibi kişiye özeldir. Uygulanacak tedavide ilacın dozunun, uvea konusunda uzman ve tecrübeli hekimler tarafından belirlenmesi şarttır.


üveit'in sebepleri
uveit sebepleri


üveit hastalarının %30-40'ında üveitin nedeni tam olarak tespit edilemez. üveitler virüsler, mantarlar ve parazitler gibi etkenlerle oluşabileceği gibi, vücuttaki bir hastalığın gözdeki belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Bu yüzden çeşitli tahlillerle hastalıkları araştırmak gerekir. Ayrıca kollajen doku ve otoimmün lı olarak tanımladığımız sistemik hastalıklar eşliğinde de üveit oluşabilmektedir. Bunlara örnek olarak Behçet hastalığı, ankilozan spondilit ve romatoid artrit verilebilir.

uveit


üveit'e yol açabilen rahatsızlıklar:
  • Behçet Hastalığı
  • Enfeksiyonlar (bakteri, virüs, parazit ya da mantarlar) başka bölgelerden göze yayılabilir: Tüberküloz, sifilis (frengi), herpes, toxoplazmoz, v.b.
  • Göz travması ve ameliyatları
  • Otoimmün reaksiyon (bağışıklık sistemi hastalıkları) romatizmal hastalıklar, ülseratif kolit, sarkoidoz.




Sebep: Mesajlar Otomatik Olarak Birleştirildi






  • Yerleşme dokusu nedir?


  • Gerçek Dokusu Olanlar (Eumetazoa)


  • Gerçek Dokusu Olmayanlar (Parazoa)



üveit'in çeşitleri

  1. üveanın doğuştan anomalileri
    • Aniridi (İris yokluğu)
    • Pupil anomalileri
    • Polikori; Çok sayıda Pupilin bulunması
    • Pupilektopi; Pupilla oval şekilde aşağıda ve yukarıdadır

  2. üvea iltihapları üvea iltihaplanmasına üveit adı verilir. üveit üç çeşittir.
    • Ön üveit
    • Ara üveit
    • Arka üveit
üveit nasıl teşhis edilir?




uveit teshis


Ne şiddette olursa olsun, üveit acil bir hastalıktır. Geç kalındığında hastalık ilerler ve iltihap nedeniyle göz bebeğinde şekil bozuklukları, katarakt, göz tansiyonu yükselmesi gibi kalıcı yan etkiler bırakabilir. Belirtiler başlayınca yapılacak ilk iş üveit konusunda tecrübeli bir göz doktoruna muayene olmaktır. İlk muayene için geç kalınması görmenin kalıcı bir şekilde kaybına neden olabilmektedir.

Bazı üveit çeşitlerinin tipik görünümü vardır ve teşhis hemen konulabilir. Bu durumlarda bile, gözün arka bölümünün tutulması söz konusu ise görmenin ne derece tehdit edildiğinin anlaşılması ve tedavinin etkinliğinin izlenmesi için anjiografi, ultrasonografi, ERG gibi ileri teknikler gerekli olabilir. Örneğin, ICG adı verilen (indosiyan yeşili) bir boyayla yapılan anjiografiler şüpheli durumlarda hastalık hakkında doğrudan tanıya götürücü bilgiler verebilmektedir.

Daha sonra romatologlar, göğüs hastalıkları , cilt hastalıkları ve nöroloji uzmanlarıyla ortak araştırmalar yapılabilir.


üveit nedir?

Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da önerisi değildir.

Uvearis,siliar cisim ve koroidden oluşan damarsal dokudur.

üveit: Bu damarsal dokunun iltihabıdır.

Uvea gözün damarsal dokusu olduğundan tüm gözün damarsal beslenmesinden sorumludur.Buradaki bir iltihap, korneadan görme sinirine tüm gözü etkileyebilir ve görmeyi ciddi şekilde tehdit eder.


Nedenleri:

Çoğu vakada sebep bulunamamakla birlikte, virüsler,mantarla,parazitler üveite neden olabilmektedir.Ayrıcaehçet hastalığı, romatiod artrit, ankilozan spondilit, psöriyazis denilen cilt hastalığı, gut, ülseratif kolit denilen bağırsak hastalığı gibi bir çok romatizmal hastalığın göz bulgusu olarak karşımıza üveit çıkabilir.Hastalık bazen bir tek atak geçirilip,bir daha görülmez.Bazen de ömür boyu tekraralayan ataklar şeklinde devam eder.


Belirtileri:

-Göz küresinde ya da göz çevresinde ağrı.(Bazen bu ağrılar,saçlı deri,yanaklar,burun ve dişlere kadar vurabilir)

-Göz sulanması

-Görme bulanıklığı, uçuşan cisimler görme

-Kırmızı göz

-Işığa aşırı hassasiyet(ışıktan rahatsız olma,ışıklı ortamlarda ağrının artması)

-Görsel işlevlerde değişen ölçülerde azalma.


Tedavisi:

Öncelikle yukarıdaki belirtileri gören hastalar acilen doktora başvurmalıdır.Her zaman erken tedavi başarı şansını yükseltir.

Gözde iltihabi durumlar ,görmenin kalıcı kaybına kadar gidebilir.Bu yüzden hızlı davranmak önem kazanır.

Özellikle steroidler ve bazı özel damlalar kullanılır.İltihap gözün ön bölümünde geliştiğinde saptanması ve tedavisi daha kolayken daha geride oluştuğunda ,tanısı ve tedavisi güç olmaktadır.Bu yüzden bazen sistemik(tüm vucüdu kapsayan) ilaçlar kullanmak gerekir.

Varsa, altta yatan sistemik hastalığın saptanması ve tedavi protokolünün belirlenmesi tedavinin en önemli basamağıdır.




Aşağıdaki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır.




İrisin ve kirpiksi cismin yangılanması. Gözden üst çeneye ve alna doğru yayılan ve yoğun ışıkta daha da artan ağrılarla başlayan iridosiklitte göz sulanır; irisi bulanık yeşilimsi bir renk alır, şişer ve donuklasır. Gözbebeği büzülür ve biçimini yitirir. Birdenbire başgösteren hastalık genellikle tek gözü etkiler ve çabuk iyileşir. Yavaş ilerleyerek iki gözü birden etkilediği ve uzun süre devam ettiği de olur. Hastalık geçtikten sonra bile, görme zayıflığı kalabilir.


İridosiklitin çeşitli nedenleri ve biçimleri vardır. Örneğin Reiter belirtisi ve romatizma! artritle birlikte görülebilir; verem, frengi, cüzam hastalıklarına yol açan organizmaların etkinliği sonucu oluşabilir. Ender olarak, merceklerin proteinlere gösterdiği bağışıklık tepkisi yüzünden ortaya çıktığı da olur. İridosiklit tedavisi, yangılanmaya yol açan asıl hastalığın tedavisiyle ve kortikosteroitli ilaçların uygulanmasına dayanır.


Kaynak:


üveit nedir?





Bir top şeklinde olan gözün ortasında bulunan yumurta akı benzeri maddenin çevresini 3 tabakadan oluşan bir kılıf sarmaktadır. En dışta beyaz kısım; sklera, en içte retina adı verilen ve görmemizi sağlayan kısım ortada da uvea bulunur. Uveanın iltihabına üveit denir. Bu bölgenin iltihabı enflamasyonu gözün tüm dokularını etkilemektedir. Bu enflamasyon mikroplarının oluşturduğu iltihaplarla karıştırılmamalıdır. üveit, temel bağışıklık sistemini ilgilendiren bir hastalıktır. Burada vurgulamak gereken en önemli nokta, üveitin kendisinin son derece karmaşık bir hastalık oluşunun yanı sıra standart bir tedavisinin de olmayışı, ilacın dozunun, hastalığın seyrinin son derece kişisel farklar gösterebileceğidir.

üVEİT'İN SEBEPLERİ
Hastaların %30-40'ında üveitin nedeni bulu. üveitler; virüsler, mantarlar ve parazitler gibi etkenlerle oluşabileceği gibi, vücuttaki bir hastalığın gözdeki belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Özetle üveit yapabilen hastalıklar aşağıda belirtilen durumlarda görülebilir:
* Behçet hastalığı
* Enfeksiyonlar (bakteri, virüs, parazit ya da mantarlar) başka bölgelerden göze yayılabilir; Tüberküloz, sifilis (frengi), herpes, totoplazmoz, v.b.
* Göz travması
* Otoimmün reaksiyon (bağışıklık sistemi hastalıkları) romatizmal hastalıklar, ülseratif kolit.

üVEİT'İN BELİRTİLERİ
üveit gözün ön bölgesinde olduğunda gözde kızarıklık, bulanık görme, görmede azalma, göz çevresinde ağrı, ışığa karşı hassasiyet ve uçuşmalar şeklinde belirti verir. Hastalık arkada ise belirtiler çoğunlukla bulanık görme ve görme azalması şeklindedir.

* Gittikçe artan baş ağrıları
* Görmede azalma veya bulanıklaşma
* Şiddetli göz ağrısı
* Kamaşma, ışığa hassasiyet
* Gözde kanlanma
* Göz yaşarması
* Göze yansıyan görüntüde oluşan lekeler

üVEİT HASTALIĞI NASIL TEŞHİŞ EDİLİR?
Ne şiddette olursa olsun, üveit acil önlem alınması gereken bir hastalıktır. Geç kalındığında hastalık ilerler ve göz bebeğinde şekil bozuklukları, katarakt, göz tansiyonu yükselmesi gibi kalıcı yan etkiler bırakabilir.

***

üVEİT TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Özellikle steroid ve göz bebeğini büyüten damlalar sıklıkla kullanılmaktadır. Hastaların sık ve iyi izlenmesi çok önemlidir; çünkü bazı önemli bulgular izleme sırasında ortaya çıkabilir





  • Yerleşme dokusu nedir?


  • Gerçek Dokusu Olanlar (Eumetazoa)


  • Gerçek Dokusu Olmayanlar (Parazoa)


Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Üveit (Uvea Dokusu İltihabı)
Üveit (Uvea Dokusu İltihabı)
http://www.dunyagoz.com/images/uveit_sebepleri.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/uveit-uvea-dokusu-iltihab.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/uveit-uvea-dokusu-iltihab.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content