Uyuşma nedir? Karıncalanma nedir? Uyuşma ve karıncalanma sebepleri nelerdir, nasıl olur? Uyuşma nasıl geçer, hakkında bilgi. Uyuşma; Uyuşm...
Uyuşma nedir? Karıncalanma nedir? Uyuşma ve karıncalanma sebepleri nelerdir, nasıl olur? Uyuşma nasıl geçer, hakkında bilgi.
Uyuşma; Uyuşma, karıncalanma, keçeleşme diye andığımız durumlar hepimizin birçok defa başımıza gelmiş olaylardandır. Gündelik hayatta, vücutta her hangi bir hastalık, bozukluk belirtisi olmadığı halde, çeşitli dış etkilerle dolaşım bir süre bozulursa, az kan giden bölgelerde uyuşmalar olur. Meselâ, otururken ayağı alta alacak kadar bükülmüş bir bacakta, masaya rahatsız bir şekilde sıkıca dayanmış bir kolda, bir süre sonra uyuşma, keçeleşme başlar. Hattâ bu hal bizi hareketten bile alıkoyabilir Uyuşmuş bir bacakla yürümeye kalktığımız vakit ne gülünç duruma geldiğimizi bilirsiniz: Sendeleriz, yürümekte ısrar edersek düşebiliriz
Böyle bir durumda uyuşmayla birlikte daha tuhaf duygular da belirir Dolaşımı aksatan basınç ortadan kalkınca, uyuşmuş bölgeye birden kan hücum eder, bu da “karıncalanma” dediğimiz ağrıyı, doğurur, yüzlerce noktadan iğne batar gibi olur.
Bu gibi normal hallerin dışında bir de vücuttaki bazı bozukluklardan dolayı ortaya çıkan uyuşmalar, karıncalanmalar vardır. Çevredeki kan damarlarının sıkışması (spazmı), tıkanması gibi hallerde ortaya çıkan uyuşmalar dikkati dolaşım sistemi üzerine çeker. Sinir sistemi hastalık ve bozuklukları da aynı belirtilere yol açabilir. Meselâ, siniri de etkisi altına alan çarpmalardan, vurmalardan sonra, sinirlerin iyileşmesi döneminde, sinir iltihaplarında, omurilik bozukluklarında uyuşma, karıncalanma gibi duygular belirir. Bu duygular çok defa, biberlenme gibi değişik deyimlerle de anlatılır.
Belirli, geçici bir sebepten ileri gelmeyen, geçmemekte ayak direyen uyuşmalar karşısında dikkatli olmalı, daha sonraki ciddi bir durumu önlemek bakımından doktora başvurmalıdır.
YORUMLAR