Üzüm ve Sağlık için Faydaları

Kanser oluşumunu önleyen, kalp krizi riskini azaltan üzüm, güneş ışınları, stres ve sigara nedeniyle bozulan cildin güçlenmesini de...



uzum




Kanser oluşumunu önleyen, kalp krizi riskini azaltan üzüm, güneş ışınları, stres ve sigara nedeniyle bozulan cildin güçlenmesini de sağlıyor. İşte üzümün faydaları:


Bir kilogram üzümün, içerdiği besin değerleri açısından, 1.150 litre süte, 390 gram ete ya da 1.2 kilogram patatese eşdeğer olduğu belirtildi.

Kanser oluşumunu önleyen, kalp krizi riskini azaltan üzüm, güneş ışınları, stres ve sigara nedeniyle bozulan cildin güçlenmesini de sağlıyor.


Selçuk üniveversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Zeki Kara, kalori değeri yüksek olan üzümün, kalsiyum, potasyum, sodyum ve demir yönünden zengin olduğu gibi, A, B1, B2, ve C vitaminleri açısından da önemli bir besin kaynağı olduğunu belirtti.

Bazı karaciğer hastalıkları ile kansızlığın tedavisinde etkili olan üzümün, yüksek tansiyonu kontrol altında tuttuğunu ifade eden Kara, “İçerdiği meyve asitleri ve lifli yapısı ile mideye zarar vermeden, böbrek ve bağırsak sisteminin çalışmasını düzenler. Kanın temizlenmesine yardımcı olan bu şifa kaynığı meyve, doğum kontrol hapının yan etkilerini azaltır†dedi.

Kara, yüksek kalori içeriğine karşın, çok düşük miktarlarda yağ ve protein içerdiği için ideal bir diyet besini olan üzümün yağların erimesine yardımcı olduğunu anlattı.

Bir kilogram üzümün, içerdiği besin değerleri açısından, “1.150 litre süt, 390 gram et ya da 1.2 kilogram patatese eşdeğer olduğunu†dile getiren Kara, şunları söyledi:


“Bir salkım üzüm, beyin hücrelerini zinde tutar. üzümün, özellikle de renkli üzümlerin kabuğunda bulunan resveratrol isimli madde, hücre yenileyicidir. Bu madde tümör oluşumuna izin verebilecek hücre içi molekülleri etkileyerek kanser oluşumunu engeller. Kanser oluşumunu önleyen, kalp krizi riskini azaltan üzüm, güneş ışınları, stres ve sigara nedeniyle bozulan cildin güçlenmesini sağlıyor. üzüm, ciltteki yaşlılık lekelerini ve kahverengi lekeleri de azaltır.â€

VİRüSLERE KARŞI DİRENÇLİ YAPIYOR

Vücudu virüslere karşı dirençli hale getiren, alerji ve kireçlenmelerde iltihabı önleyen üzümün, kozmetikte yaygın olarak kullanıldığını belirten Kara, “üzümün hücreleri koruyan zengin maddeler içerdiğini keşfeden kozmetik dünyası, içinde üzüm özü bulunan yüz ve vücut kremleri, dudak koruyucuları ile hem cildimizi koruyan hem de güzelliğimizi besleyen ürünler üretiyor. üzümde ve üzüm çekirdeği yağında bulunan cildi kuvvetlendiren güçlü nem tutucular, cildi besliyor†dedi.

Amino asitler, B vitaminleri, mineraller, potasyum, magnezyum ve demir içerdiği için bağışıklık sistemini kuvvetlendiren üzümün, içerdiği doğal fruktoz sayesinde vücudun harcadığı enerjinin kısa sürede depolanmasına yardımcı olduğunu anlatan Kara, içeriğindeki magnezyumun, vücuttaki asit-baz dengesini sağlaması nedeniyle iş verimliliğini de artırdığına dikkati çekti.


* Böbreklerin çalışmasını uyarıp kalp atışını düzenler,

* Karaciğeri temizler,

* Siyah üzüm, kabukları ve çekirdekleriyle yenirse hücre yenileyicidir,

* Sindirimi kolaylaştırır, kansızlığı giderir,

* Bebeklerin gelişimi için çok faydalıdır

* Ancak kalorisi yüksek olan üzümün bir günde 15-20 adetten fazla tüketilmemesi gerektiğini de unutmayın;
(100 gr. üzüm=65 kalori)









  • Kuru üzüm ve Sağlık için Faydaları


  • üzüm Çekirdeği ve Sağlık için Faydaları


  • Güveyfeneri ve Sağlık için Faydaları



üzüm (Vitis)

Yeryüzünde kültürü yapılan en eski meyve türlerinden birisidir.



Tarihçesi M.Ö. 5000 yılına kadar dayanır. Anavatanı Anadolu'yu da içine alan Küçük Asya denilen, Kafkasya'yı da kapsayan bölgedir. Diğer meyvelerle kıyaslandığında en fazla çeşide sahip olan türlerden biridir. 15.000'nin üzerinde üzüm çeşidi bulunduğu tahmin edilmektedir. Anavatanı Anadolu olan çeşitler 1200'ün üzerindedir. Bu çeşitlerden oluşturulmuş Milli Koleksiyon Bağı Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsünde bulunmaktadır. Bunların 50-60 kadarının ekonomik üretimi yapılmaktadır.

Dünya'da üzüm üretimi
İtalya, Fransa ve İspanya gibi Akdeniz ülkeleri başta olmak üzere ABD ve Çinde bol miktarda yetiştirilen üzüm, ülkemizde de en çok yetiştirilen meyvelerden birisidir. Türkiye, dünyada üzüm üretimi bakımından Çinden sonra 6. sırada gelmektedir. Türkiye'yi sırasıyla İran ve Arjantin izlemektedir.
180px Grape 00005
Sofralık üzüm



Türkiye'de Yetiştirilen Bazı üzüm Çeşitlerinin Özellikleri

Çeşit Tanenin rengi Biçimi Kullanım şekli Adakarası Siyah Yuvarlak Şaraplık Aküzüm Kırmızımsı Yuvarlak Sofralık Bornova misketi Sarımtrak Beyzi Şaraplık Çavuş Yeşil-sarımsı Yuvarlak-beyzi Sofralık Çekirdeksiz Açık sarı Yuvarlak-beyzi Sofralık, kurutmalık Hamburg misketi Siyah-morumsu Büyük-beyzi Sofralık Horozkarası Koyu mor İrice Sofralık İrikara Siyah İrice Sofralık Kadınparmağı Sarı-yeşil Çok iri-beyzi Sofralık, kurutmalık Kişmiş Kırmızı Çok küçük-yuvarlak Sofralık Kozak Yeşilimsi İri-yuvarlak Sofralık Misket Beyaz yuvarlak, orta büyüklük Şaraplık, sofralık Müşküle Beyaz-kehribar Beyzi Sofralık Narince Kirli yeşil İri beyzi Sofralık, kurutmalık Razakı Sarımsı yeşil İri beyzi Sofralık, kurutmalık Yapıncak Sarımsı yeşil Yuvarlak Sofralık, şaraplık Yediveren Siyah-kırmızı Çok iri-yuvarlak Sofralık Kalecik Karası Siyahımsı kırmızı
Şaraplık Narince Siyah Orta yuvarlak Şaraplık Öküzgözü Siyah
Şaraplık Boğazkere Siyah
Şaraplık üzüm, üç binden fazla renk ve tadıyla taze ve kuru olarak yiyebileceğimiz en yaygın ve sevilen meyvelerden biri olma özelliğini taşıyor.
üzümün; anti-oksidan, anti-aging, kan yapımına yardımcı ve kanserden koruyucu etkileri bilinmektedir. Siyah üzüm kabuğunda bulunan 'Resveratrol' maddesi, anti-kanserojen ve anti-oksidan olma özelliklerini taşımakta ve beyin hücrelerini korumaktadır. üzümün çekirdeğindeki diğer bir madde olan 'Quersetin' ise, kan yapımına yardımcı olmaktadır. Bu yolla damarların sağlığını da olumlu yönde etkilemektedir.
üzümün güçlü anti-oksidan özelliği, E vitamininden 50, C vitamininden ise 30 kat daha fazladır. üzüm şırasında; su (%70-80), karbonhidratlar (%15-25), organik asitler (%0.3-1.5), tanenler (%0.01-0.10), azotlu bileşikler (%0.03-0.17), mineral bileşikler (%0.3-0.5) bulunmaktadır


üzüm (Vitis vinifera L.) yeryüzünde kültürü yapılan en eski meyve türlerinden birisidir.üzüm Çekirdeği Yağı

Tarihçesi M.Ö. 5000 yılına kadar dayanır. Anavatanı Anadolu'yu da içine alan Küçük Asya, Kafkasya'yı da kapsayan bölgedir. Diğer meyvelerle kıyaslandığında en fazla çeşide sahip olan türlerden biri olan üzümümn 15.000'nin üzerinde üzüm çeşidi bulunduğu tahmin edilmektedir. Anavatanı Anadolu olan çeşitler 1200'ün üzerindedir

Eskiden meyve suyu ya da şarap üreticileri sıkma işleminden sonra çekirdekleri atarlardı. Ancak şimdi sağlık açısından olumlu özellikleri anlaşıldığından üzüm çekirdeğine ve de ondan üretilen birçok ürün çeşidine olan talep artmıştır.

üzüm çekirdeği yağı en çok Fransa İtalya ve İspanya da üretilmektedir. ülkemizde üzüm çekirdeği tozu daha fazla ilgi görmesine rağmen giderek üzüm çekirdeği yağına olan talep de artmaktadır. üzüm çekirdeğinin yararları hakkında olumlu araştırma sonuçları ortaya çıkmaya başladıkça üzüm çekirdeği içeren ürün çeşitleri de artmaya başlamıştır.

üzüm çekirdeği yağı linoleikasit ve oleik asit diye bilinen doymamış yağ asitleri bakımından zengindir.



üzüm Çekirdeği Yağı Faydaları Nelerdir?


üzüm çekirdegi yağı içeriğindeki E vitamini ve omega 6 kolesterol sağlığı açısından faydalıdır.


üzüm çekirdeği yağı kızartma ve salatalarda da kullanılmaktadır. Yanma derecesi 250 derecedir. Zeytinyağının yanma sınırı ise 120 derecedir. Bu yüzden kızartma gibi yüksek dereceye ihtiyaç duyulan yemeklerde öncelikli olarak tercih edilmektedir.


1 yemek kaşığı yaklaşık 120 kcal dır. Ancak pişirme esnasında diğer yağlardan daha az kullanıldığı için kilosuna dikkat edenler açısından tercih nedeni olabilir.


üzüm çekirdeği yağı cilt için koruyucu etkilerde bulunur. Değerli bir cilt bakım üründür. üzüm çekirdeği yağının faydaları cilt kırışıklıklarını giderici ve cilt sarkmasını önleyicidir. Aromaterapi de masaj yağı olarak kullanılır.
alıntı:


üZüM

Çok taraflı tesiri olan kıymetli bir meyvedir...üzüm ve üzüm ürünlerinde bulunan demir, kalsiyum ve potasyumun düzenli kemik gelişiminin yanında, güç ve dayanıklılık kazandırdığı bilinir...üzümde %20 - %25 oranında hazma gerek kalmadan doğruca kana geçen şeker vardır...Bu bakımdan bedenen ve zihnen çalışan herkese iyi bir gıdadır...üzümde bol demir ve şeker vardır...Demir ve şeker vücudumuza kan yapar...Kansız çocuklara, doğum yapmış kimselere, hastalara büyük faydası vardır...Mide de ülser ve gastriti olanlar, yemekten zehirlenenler, romatizması olanlar, karaciğer yada dalağı şişmiş olanlar ve peklik çekenler taze üzüm yemelidir...üzüm suyu kalbi kuvvetlendirir, kanı temizler, ciltteki sivilcelerin zamanla kaybolmasını sağlar...Şişmanlığı gidermede de faydalıdır...üzüm, yaş olarak ve dalından kesildikten sonra ne kadar erken yenilirse, o kadar şifalı olur...Yaş üzüm bulunmadığı zaman kuru üzüm kaynatılır, suyuna limon ve portakal suyu katılarak içilir...





  • Kuru üzüm ve Sağlık için Faydaları


  • üzüm Çekirdeği ve Sağlık için Faydaları


  • Güveyfeneri ve Sağlık için Faydaları


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Üzüm ve Sağlık için Faydaları
Üzüm ve Sağlık için Faydaları
http://www.cnntrap.net/NympH/uzum.JPG
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/uzum-ve-saglk-icin-faydalar.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/uzum-ve-saglk-icin-faydalar.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content