Vatandaşlık ile ilgili kavramların anlamları, açıklamaları, devlet, anayasa, kamuoyu, demokrasi, referandum vb. nedir, açıklamaları. DEVLE...
Vatandaşlık ile ilgili kavramların anlamları, açıklamaları, devlet, anayasa, kamuoyu, demokrasi, referandum vb. nedir, açıklamaları.
DEVLET
Toprak bütünlüğüne bağlı olarak sınırları belli bir yurt üzerinde yerleşmiş, siyasi bakımdan örgütlenmiş olan ve toplumu yöneten merkezi otoriteye devlet denir.
Devlet gücünün kullanımına göre;
a) Merkezi (üniter) Devlet
b) Federal Devlet
c) Feodal Devlet şeklinde bölümlere ayrılır,
a) Merkezi (Üniter) Devlet:
Ülkenin illere ayrıldığı, merkezden gönderilen valiler ve idareciler tarafından yönetildiği devletlerdir. (Örnek; Türkiye Cumhuriyeti)
b) Federal Devlet:
İçişlerinde bağımsız dış işlerde merkeze bağlı devletler topluluğudur. (Örnek; Almanya, ABD)
c) Feodal Devlet:
Merkezi devlet otoritesinin kontrolü dışında varlığını devam ettiren küçük devletçikler topluluğudur. (Örnek; Beylikler dönemi. Ortaçağ Avrupası’ndaki derebeylikler)
ANAYASA
Bir devletin yönetim biçimini belirten, yasama, yürütme, yargılama güçlerinin nasıl kullanılacağını gösteren, yurttaşların kamu haklarını bildiren temel yasadır.
YASAMA
Kanun yapma yetkisidir. Günümüzde bu yetki Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndedir.
YÜRÜTME
Meclisin yaptığı yasaları uygulamadır. Günümüzde bu yetki Cumhurbaşkanı ve Başbakanın başkanlığındaki bakanlar kuruluna aittir.
YARGI
Uygulamada görülen aksaklığı gidermektir. Günümüzde bu yetki bağımsız mahkemelere aittir.
BİLDİRGE
Resmi bir makamın, kurumun veya bir topluluğun herhangi bir durumu ilgililere duyurmak için yazılan yazıya bildirge denir.
KAMUOYU
YORUMLAR