Vitiligo Hastalığı (ALA) ve Vitiligo Hastalığı Tedavisi

Vitiligo Hastalığı (ALA) ve Vitiligo HastalığıTedavisi Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, tabip uya...

Vitiligo Hastalığı (ALA) ve Vitiligo HastalığıTedavisi


Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, tabip uyarısı ya da uzman önerisi değildir.






Halk içinde 'Ala' olarak da malum bu rahatsızlığın sebebi deriye renk veren hücrelerin görevini yapamamasıdır.

Sinirsel ve genetik faktörlerin etkisiyle ortaya çıkmış olduğu düşünülmektedir. Genel anlamda duyarlı yapılı insanlarda sıkıntılı, kederli bir devrin sonunda ortaya çıkmış olduğu görülmektedir.

Vitiligo, senelerce aynı bölümde kalabildiği şeklinde, kısa sürede vücudun değişik yerlerine de yayılabildiği görülebilmektedir. Vitiligo tedavisi için türlü kremler ve ışık tedavileri önerilse de, mevcut uygulamalarla tedavi şansı çok düşüktür. Vitiligo hastalığı tedavisinde görüldüğü kadarıyla Vitiligo rahatsızlığında kremler, ışık ya da krem + güneş tedavileri şeklinde haricen meydana getirilen uygulamalar netice verememektedir. Vitiligo tedavisi için haricen meydana getirilen uygulamalar mantıksızdır. Çünkü aslolan mesele, deriye renk veren hücrelere kafi sinirsel uyarı gelememesidir. Vitiligo hastalığı tedavisi için haricen meydana getirilen uygulamalarla bu hücreler ne kadar uyarılmaya çalışılsa da kafi olamamaktadır.

Dikkat: Vitiligo hastalığı'na yakalanan kişiler güneş altında uzun süre kesinlikle beklememelidir. Uzun süre güneş altında beklemenin vitiligolu bölgelerde ten kanseri oluşma riskini artırdığı tüm dünyaca bilinmektedir.

Vitiligo hastalığının tedavisinde kullanılmasını tavsiye edilen 6 tane nebat özünden oluşan damla, 5 tür nebat, saf arı poleni ve bitkisel krem vardır. Vitiligo hastalığı tedavisinde aslolan etkiyi damla halinde içilerek kullanılan nebat özleri yapmaktadır. Bunun yanı sıra gramajları ve kaynatma şekilleri ayarlanmış 5 tür bitkinin de içilerek kullanıması gerekiyor.
Bununla birlikte günde 1-2 çay kaşığı saf arı poleni yendiği süre Vitiligo hastalığı tedavisinin daha etkili olduğu görülmektedir. Nebat özlerinden oluşan krem de günde 1 kez haricen beyazlık olan mıntıkalara sürülecektir. Bu kremin tesiri o bölgedeki kan dolaşımını artırmasıdır. Her hastalıkta olduğu şeklinde vitiligo hastalığı'nın tedavisinde de beslenme düzeni önemlidir. Çay, kahve, sigara, alkol şeklinde sinir sistemini etkileyen alışkanlıkların oldukça fazla kullanılması Vitiligo tedavisini ters yönde etkilemektedir.
Vitamin eksikliği, kansızlık problemi olan kişilerde vitiligo hastalığı'nın daha süratli yayıldığını görülmektedir. Bu yazılanlar yanlış anlaşılmamalıdır. Vitiligo hastalığı kansızlık çekildiğinden ya da çay kahve fazla içildiğinden ortaya çıkmamaktadır. Yalnız vitiligo hastalığı'nın artışını hızlandırmaktadır diye düşünülmektedir. Buna bağlı olarak bitkisel Vitiligo tedavisinin yanı sıra belli başlı bir beslenme düzeni de oluşturularak Vitiligo tedavisi daha başarıya ulaşmış hale getirilebilir.
Bahsedilen bitkisel tedavi sistemi kullanılmaya başlandığında ilk 2 ay içinde beyazlık olan bölgelerde renk hücreleri emek vermeye başladıkça ten düzgüsel haline dönmeye başlamaktadır. Bu gelişme tamamen netice alınacağına işaret etmektedir. Bitkisel Vitiligo hastalığı tedavisi için bu bitkileri toplam 4-6 ay kadar kullanmak gerekmektedir.
Vitiligo hastalığı hakkaten tedavisi zor bir rahatsızlıktır. İlk 2 aylık kullanım süresi içinde az da olsa iyileşme görülüyorsa 6 ayda tamamen iyileşecek anlamına gelir.





  • Gelincik hastalığı ve tedavisi nedir?


  • Vitiligo hastalığı hakkında bilgi verir misiniz?


  • Vitiligo tedavisi nedir?



Vitiligo, düzgüsel ten görünümünde, pigment kaybı sebebiyle düzensiz ak alanların bulunmuş olduğu bir ten durumudur.

Herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Ama, belli başlı genetik özelliklere haiz ailelerde hastalığa yatkınlık görülmektedir. Kontrasta bağlı olaraki koyu tende kişilerde daha belirgindir. Vitiligoâ€nun sebebi tam bilinmemekle birlikte pigment üreten melanosit hücreleri olan melanositlerin ten ya da çevre dokulara hasar vermeksizin seçici yitirilmesine bağlı olarak otoimmünite üstünde durulmaktadır.




1- Vitiligo hastalığının emareleri nedir?

Vitiligo, derinin herhangi bir bölgesinde ansızın renksiz(depigmente) alanların görülmesi şeklinde ortaya çıkar ve bu alanların artması ve yayılmasıyla devam eder.

2- Bu hastalık kalıtımsal mıdır?


Vitiligo hastalarının %10 unun ailelerinde de aynı hastalık mevcuttur.

3- Bu hastalığın tedavisinde ilaçla tedavi mi yoksa, cerrahi operasyon mu önerirsiniz?


Cerrahi olarak hücre kültürü uygulamaları mevcuttur. Ama lüzumlu şartların düzenlenmesi ve uygulanması son aşama zor bir tekniktir.

Başka tedaviler ise;


. PUVA ve/ya da dar band UVB tedavileri en başarıya ulaşmış netice aldığımız yöntemlerdir. Bu yöntem hususi ışık kabinlerinde uygulanılmaktadır.

. Minik mıntıkalara uygulanan hedefe yönelik ışık tedavisi sistemleri mevcuttur.

. Pimekrolimus, Takrolimus, Calcipotriol, Steroid içeren kremler topikal uygulandığında renk yapmayan melanositler yeniden emek vererek pigment yapımına başlayabilmektedir.

. Bunlara ek olarak Beta karoten şeklinde deriyi boyayan ilaçlar oral olarak kullanılmaktadır.

4- Tedavi süresi ne kadardır?


Lezyonun genişliği, hastanın cevabının başlaması tedavi süresini etkilemektedir. 2 ay - 2 yıl arası çok değişken sürelerde tüm lezyonların tekrardan renklenmesi mümkün olabilmektedir.

5- Hastalığın kati çözümü var mıdır?


Hastalığın stresle çok yakın ilişkili olduğu bilinmektedir. Bundan dolayı tamamen düzelmiş olan hastalarda dahi stres sonrası yineleme görülebilmektedir.

6- Tedavi sonrası güneşten uzak durmak lüzumlu midir?


Güneş ışığı hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Tedavi sonrasında da güneşin ziyanı yoktur.

7- Seçenek tedavi seçenekleri nedir?


Ruhsal yardım(Psikiatri konsültasyonu, psikoterapiler)devamlı gerekmekte ve tedaviye yardım olmaktadır. İyi, doğru uygulanan ve psikosomatik yapıyı bozmaya yönelik gevşeme sistemleri,metotları, yoga, meditasyon, reiki de hastaya zarar vermediği sürece bu yolla tesir edebilmektedir. Hastalık kimi zaman kendiliğinden dahi gerileyebilmektedir.


8- Bitkisel tedavi yöntemlerini önerir misiniz?


Ağızdan, karoten içeren havuç, portakal vb.'ini vermek haricinde bitkisel tedaviler dermatologların ilgi alanına girmemektedir.

9- Lazer tedavisi var mıdır?


Hedefe yönelik ışık tedavi sistemleri,metotları içinde 308 nm. Excimer lazer uygulaması da mevcuttur. Ama lezyonlar vücudun %20'sinden az alanda olmalıdır.



Vitiligo Hastalığı

Vitiligo, düzgüsel ten görünümünde, pigment kaybı sebebiyle düzensiz ak alanların bulunmuş olduğu bir ten durumudur.
Genel anlamda edinilmiş bir vaziyet olarak görülen vitiligo, herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Ama, belli başlı genetik özelliklere haiz ailelerde hastalığa yatkınlık görülmektedir. Kontrasta bağlı olaraki koyu tende kişilerde daha belirgindir. Vitiligo'nun sebebi tam bilinmemekle birlikte pigment üreten melanosit hücreleri olan melanositlerin ten ya da çevre dokulara hasar vermeksizin seçici yitirilmesine bağlı olarak otoimmünite üstünde durulmaktadır. Bu hastalık ABD Birleşik Devletleri'nde nüfusun % 1' ini etkilemektedir.
Lezyonlar düz, pigmentasyonsuz ve koyu sınırı olan olarak görülmektedir. Sınırlar tam olarak tanımlanabilmektedir, ama düzensizdir. Çoğunlukla etkilenen mıntıkalar yüz, dirsekler ve dizler, eller ve ayaklar ve genital bölgedir. Bununla birlikte, travma ve tazyik görmüş mıntıkalar de etkilenmektedir.
Hastalıktan korunma yolları bilinmemektedir.
Semptomlar içinde aile öyküsü belirten vitiligo, aniden ya da ansızın gelişen düz, tabii desenli pigment yitirilmesine uğramış ten bölgeleri görülmektedir.
Fizik muayene ve sorgulama tanı konması için yeterlidir. Ek bir tanı yöntemine başvurulmasına gerek kalmamıştır.
Vitiligo olgularının pek çok tedavi edilmeden deam etmektedir. Mevcut tedavi sistemleri,metotları zor ve tam olarak etkin değildir. Hastalar, fotosensitize edici bileşikler verildikten sonar ultra-viole ışığa maruz bırakılmaktadırlar. Topikal ya da oral 8-metoksipsoralen ya da trimetilpsoralen tedavileri kısmi pigmentasyon sağlamak amacıyla aniden fazla kez verilmelidir.
Hastalığın gidişatı değişkendir. Bir takım mıntıkalar pigmentasyon kazanabilir, fakat yeni başka mıntıkalar oluşabilir. Pigmentasyon kaybı ilerleyici olabilir.
Güneş yanığı şeklinde komplikasyonlar çoğunlukla görülebilirken, vitiligo pernisyöz anemi, hipertiroidizm ve Addison hastalığı şeklinde sistemik hastalıklar ile ilişkili olabilir.

Eğer cildinizde rengin kaybolduğu mıntıkalar görürseniz, en kısa zamanda aile hekiminize başvurunuz.






VİTİLİGO

vitiligo1

SORU: Vitiligo nedir?
YANIT: Derinin belli başlı bir kısmında ak kir ya da lekeler oluşmasıdır. Ama her ak kir vitiligo anlamına gelmemektedir. Kati tanısı için kesinlikle bir ten hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır.


SORU: Vitiligonun sebebi nedir?

YANIT: Hemen hemen kanıtlanmış kati bir sebebi yok. Deriye renk veren hücrelerin bilinmeyen bir nedenle yıkımı sonrasında cildin bu bölgesinde beyazlaşma olmasıdır. Bir takım kimyasal maddelerin de buna sebep olduğu bilinmektedir.


SORU: Vitiligo kalıtsal bir hastalık mıdır?

YANIT: Kalıtsal değildir ama aileyle ilgili yatkınlık olabilmektedir.


SORU: Vitiligo bulaşıcı bir hastalık mı?

YANIT: Hayır, bulaşıcı özelliği yoktur.


SORU: Vitiligo yayılır mı?

YANIT: Bu tutarsız bir mevzudur. Başlangıcı çoğu zaman yavaş olup, kimi zaman o şekilde kalabilmektedir. Ama aylar sonrasında lekelerde süratli bir artış da olabileceğinden hasta kesinlikle yakın takip altında olmalıdır.


SORU: Vitiligo kendiliğinden geçer mi?

YANIT: Çoğu zaman tek olan lezyonlar üzerlerinde çillenme göstererek kendiliğinden gerileyebilir ama artış da olabileceğinden hastalık ortaya çıktığında kesinlikle hekime başvurulmalı ve tedaviye başlanmalıdır.


SORU: Vitiligonun iç organlardaki bir hastalıkla ilişkisi var mıdır?

YANIT: İç organlarla ilgili bir hastalık değildir. Ama vitiligoyla birlikte bir takım hastalıklar görülebilmektedir: Tiroid bezi hastalıkları, saç kaybı, şeker hastalığı, böbrek üstü bezi hastalıkları şeklinde. Ama tüm bu hastalıklar yönünden mutlak incelem yapılması gerekmektedir


SORU: Vitiligonun stres, sorun ile bir ilişkisi var mıdır?

YANIT: Kati kanıtlanmamış olmakla birlikte, ağır stres vücudun müdafa sistemini etkilediğinden lekeler artabilmektedir. Bundan dolayı gereğinde kesinlikle ruhsal değerlendirme yapılması gerekmektedir.


SORU: Vitiligonun tedavisi var mıdır?

YANIT: Vitiligo çoğu zaman kozmetik bir sorundur. Türlü makyaj malzemeleri ile geçici de olsa fark edilemez hale getirilebilir. Türlü tedavi şekilleri vardır. Bu tür şeyler hastalığın yaygınlığına, lezyonların yerine, hastanın yaşına bakılırsa farklı olabilir. Ama tüm tedavi türleri belli başlı bir süre almaktadır. (Genel anlamda minimum 3 ay)


SORU: Vitiligo hastalığı olan bir şahıs nelere dikkat etmeli?

YANIT: Deriye renk veren madde bununla birlikte teni güneş ışınlarından da korur. Vitiligo lekelerinde bu madde yok olduğundan bu lekeler güneşe karşı korumasız hale gelmiştir. Rahatlıkla güneş yanığı oluşabilir. Aynı sebeple bu lekelerde bir takım ten kanserlerine de yatkınlık arttığından kesinlikle ten hastalıkları uzmanı bir hekimin önerisinde güneş koruyucu krem kullanılmalı ve mümkünse ak lekeler güneş ışınlarından korunmalı. Darbe, çizik ve sürtünme yerlerinde yeni lekeler çıkabilmektedir. Bundan dolayı cildin zararı olan etkilerden korunması gerekmektedir.





  • Gelincik hastalığı ve tedavisi nedir?


  • Vitiligo hastalığı hakkında bilgi verir misiniz?


  • Vitiligo tedavisi nedir?


Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Vitiligo Hastalığı (ALA) ve Vitiligo Hastalığı Tedavisi
Vitiligo Hastalığı (ALA) ve Vitiligo Hastalığı Tedavisi
http://www.itf.istanbul.edu.tr/dermatoloji/vitiligo1.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/vitiligo-hastalg-ala-ve-vitiligo.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/vitiligo-hastalg-ala-ve-vitiligo.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content