Yerbenzeri Gezegen (Dünyasal Gezegen)

Yerbenzeri Gezegen Yerbenzeri gezegen ( dünyasal gezegen ya da kayasal gezegen ) terimi, yapısının büyük kısımı silikat kayalardan ...

Yerbenzeri Gezegen






Yerbenzeri gezegen (dünyasal gezegen ya da kayasal gezegen) terimi, yapısının büyük kısımı silikat kayalardan oluşmuş gezegenleri tanımlar. Bir yerbenzeri gezegen, helyum, hidrojen ve suyun birbirlerinden değişik fazlarının karışımlarından oluşan ve katı bir yüzeye haiz olmayan gaz devlerinden oldukça farklıdır.

Yerbenzeri gezegenlerin tümü kabaca aynı yapıya sahiptirler:
  • Merkezde genellikle demir içeren metalik bir çekirdek.
  • Bu çekirdeğin çevresini saran silikat yapılı bir manto.
Ay da benzer bir yapıya haizdir, fakat demir bir çekirdekten yoksundur. Yerbenzeri gezegenlerin yüzeylerinde kanyonlar, kraterler, dağlar ve volkanlar bulunabilir.

Güneş Sistemi dört yerbenzeri gezegen barındırır:
  • Merkür
  • Venüs
  • Dünya
  • Mars
Etken bir hidrosfer taşımış olduğu malum tek gezegen, bir yerbenzeri gezegen olan Dünya'dır. NASA, güneş sistemi dışındaki yerbenzeri gezegenleri bulabilecek yeterliliğe haiz olacak olan Yerbenzeri Gezegen Bulucu adlı bir proje üstünde iş koşturmacasındadır.

10 Ağustos 2005 tarihinde, internasyonal bir astronomlar topluluğu, Akrep takımyıldızı yöresinde, ortalama 21.000 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldızın çevresinde dolaşan, OGLE-2005-BLG-390Lb olarak adlandırılan, Dünya hacminin 5.5 katı kütleye haiz soğuk bir yerbenzeri gezegenin izlerini görüntülemiştir. Gezegen ortaya çıkarılırken, şu an için en geçerli ve yeterlilikleri açısından eşi olmayan olan yerçekimsel mikromercek ismi verilen bir yöntem kullanılmıştır. Bu yöntem, hacmi ortalama olarak Dünya kadar olan gezegenlerin keşfinin yolunu açmıştır. Keşfedilmiş en ufak güneşdışı gezegen, 15 ışık yılı uzaktaki Gliese 876d adlı kırmızı cücenin çevresinde dolanan üç gezegenden biridir.

Kuramsal olarak, iki tür yerbenzeri gezegen vardır: genellikle silikon bileşiklerinden oluşanlar (örn. Dünya), genellikle karbon bileşiklerinden oluşanlar. Bu tür durumlar sırasıyla silikat gezegenler ve karbon gezegenler olarak adlandırılırlar.






  • Sıradışı Gezegen Dizgesi


  • Ay niçin gezegen değildir?


  • Gezegen Halkası


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Yerbenzeri Gezegen (Dünyasal Gezegen)
Yerbenzeri Gezegen (Dünyasal Gezegen)
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/yerbenzeri-gezegen-dunyasal-gezegen.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/yerbenzeri-gezegen-dunyasal-gezegen.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content