Yönlendirme Nedir?

YÖNLENDİRME a. Yönlendirmek eylemi. *Bilş. Uygulamada aldığı değere göre, birçok olası dizi arasından programı uygulamaya elverişli...

YÖNLENDİRME a. Yönlendirmek eylemi.


*Bilş. Uygulamada aldığı değere göre, birçok olası dizi arasından programı uygulamaya elverişli komut dizisi seçimini gösteren, önceden belirlenmiş koşul. (Yönlendirmeler, bir programın sıralı uygulamasını kesmeyi sağlar.)





*Ceb. n boyutu sonlu olan, aynı yönlendirmeli bir E gerçek vektör uzayının tabanları, E" nin nlileri olarak göz önüne alınmış, E nin (a) ve (b) tabanları, öyle ki n tane a-, vektörlerinin (b) tabanı üzerindeki determinantı pozitiftir. (Bk. ansikl. böl.)


*Denize. Yönlendirme halatı, birbumbayı, bir sereni ya da bir çubuğu cundasından yönlendirmede kullanılan halat.


*Geom. Yönlendirmek eylemi ya da bu eylemin sonucu, (iki eşdeğerlik sınıfı çakışmışsa geometrik yayın ya da yüzeyin ancak bir tek yönlendirmesi olur.) || Bir afin uzayın yönlendirmesi, bu uzaya eşlik eden vektör uzayının yönlendirmesine çoğu kez bağlı olan yönlendirme. || Fazlar doğrusunun yönlendirmesi, bu gerçek vektörel doğru üzerinde; bu doğrunun iki yarıdoğrusunun seçimi.


*Haritc. Bir planda ya da haritada temel noktaların doğrultusunu, özellikle Kuzey'i belirtmek için yapılan işlem.


*inş. Bir yapıyı uygun konumda yerleştirmek eylemi.


*Jeod. Yönlendirme hatası, bir teodolitin dürbününde optik eksenle geometrik eksenin koşut olmamasından doğan hata. (Yönlendirme hatası dürbünle karşılıklı ölçüm yapılarak düzeltilir.)


*Opt. Bir dürbünü belirli bir yöne yöneltmek, doğrulmak eylemi.


*Polim. Çifteksenli yönlendirme bir plastik madde filminin birbirine dik iki eksene göre yönlenmesini sağlayan yöntem. (Buna iki eksenli yönlendirme de denir.) [Bk. ansikl. böl.]


*Sibet Bir sistemin gelişmesini, belli bir hedefe doğru ya da uyulması zorunlu bir programa göre, uygun organlar (kumanda) yardımıyla sistemin durumunu değiştirebilen bir ya da birçok büyüklük üzerine etkiyerek ve davranışının istenildiği kadar iyi olmasını sağlayarak (denetim) yönetmeyi amaçlayan elle ya da otomatik olarak gerçekleştirilen işlem. (Kumanda işlemleri, yönlendirme sisteminin, denetim organları ya da işlemleriyle saptanan gerçek davranışı ile istenilen davranışı arasındaki sapmayı azaltacak biçimde düzenlenmiştir.) || Aşamalı yönlendirme, AŞAMALI KUMANDA' nın eşanlamlısı. || Doğrudan sayısal yönlendirme, etkileyicilere klasik ayarlayıcılardan geçmeksizin, doğrudan bilgisayarla kumanda edildiği, bilgisayarla yönlendirme biçimi. || Optimal yönlendirme, OPTIMAL KUMANDA"nın eşanlamlısı.


*Telekom. Uzaktan yönlendirme, bilgilerin ve uzaktan ölçümlerin yöneltildiği ve uzaktan kumandaların makinelere ve aygıtlara yollandığı bir merkezden, genellikle çoklu bir donanımı yönlendirme. (Uzaktan yönlendirme, elektrik enerjisi üreten ve dağıtan şebekeler gibi coğrafi bakımdan dağılmış donanımlarda uygulanır. Ölçüm sonuçları, gerekli kumandaları otomatik olarak gerçekleştirebilen ve diğer durumlarda karar öğelerini işlemcilere sunabilen organlarda çözümlenir)


*Topogr Yönlendirme pusulası, yöneltme bölüntüleri çap uçları biçiminde çizilmiş, koruyucu bir kutu içine yerleştirilen, bir milin ucunda serbestçe duran uzun, mıknatıslı iğne. (Bk. ansikl, böl.)


*ANSİKL Ceb. n boyutu sonlu olan bir E gerçek vektör uzayının, E" nın n-lileri olarak alınmış tabanlarının kümesi üzerinde, "yönlendirmesi aynı olmak†bağıntısı bir eşdeğerlik bağıntısıdır ve bir B tabanı seçilmişse, bu bağıntı bir iki sınıfa parçalanış tanımlar: biri, seçilen B tabanının sınıfı, yani B ile yönlendirmesi aynı olan tabanların kümesi, bunlara doğru ya da pozitif tabanlar denir, biri de B ile yönlendirmesi aynı olmayan tabanların sınıfı, bunlara ters yönlü ya da negatif tabanlar denir. Bu sınıflardan birini seçmek, E vektör uzayı için bir yönlendirme seçmek ya da E yi yönlendirmek demektir.


*-Polim. Çifteksenli yönlendirme sırasında molekül zincirleri, film düzlemine paralel olarak yerleşir; tekeksenli yönlenmenin tersine bu zincirler aynı düzlem içinde birbirlerine paralel olmadıkları gibi belli bir düzensizlik de gösterirler. Bu şekilde oluşan yönlenmenin derecesi, çifteksenli yönlendirmenin gerçekleştirildiği iki ayrı yönde, malzemeye uygulanan çekme derecelerine bağlıdır. Bu yolla elde edilen malzemenin çekmeye karşı direnci, tekeksenli bir malzemeninkinden daha düşük, ama amorf bir malzemeninkinden daha yüksektir. Uygulanan yönlendirme yöntemleri ile bu yöntemlerin uygulandığı sıcaklık, sözkonusu malzemenin türüne bağlıdır. Çifteksenli yönlendirme yoluyla hazırlanan filmler, camsı geçiş sıcaklığı ile yumuşama sıcaklığı arasındaki bir sıcaklıkta işleme sokulduklarında, işlenmemiş filmlere oranla çekmeye karşı kusursuz bir direnç, iyi bir bükülgenlik, kusursuz bir dokunun yüzeyi, özellikle büzülerek çekmek için iyj bir yatkınlık gösterirler Çifteksenli olarak yönlendirilmiş filmler, fotoğrafçılıkta, saydam kaplama malzemeleri olarak işe yarayan ince filmlerin hazırlanmasında (kılıf, zarf), özellikle besin sanayisinde çeker ambalaj malzemelerinin yapımında kullanılır.


*Topogr. Yönlendirme pusulası bir plançete ya da takeometreye bağlıdır. Plançete ya da takemotre, mıknatıslı iğne, yöneltme çizgileri arasına gelinceye kadar çevrilir, bu sağlandığında aletin sıfır bölüntüsü ya da plançete üzerindeki karelerine manyetik kuzeyle belli bir açı yapar. Küçük alandaki plan alımlarında bu açı değişmez; sıfırın yönü bir sonraki istasyondakiyle koşut kalır. Yönlendirme pusulası, mıknatıslı iğne yöneltme çizgileri arasına geldiğinde plançete coğrafi kuzeyi ya da Lambert kuzeyini gösterecek biçimde bağlanır.

Kaynak: Büyük Larousse








 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Yönlendirme Nedir?
Yönlendirme Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/yonlendirme-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/yonlendirme-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content