Zeytinde hangi vitaminler vardır? BESİN KAYNAKLARI E vitamini (a-tokoferol) için günlük önerilen miktar 10 mg (yaklaşık 15 I.U) o...
Zeytinde hangi vitaminler vardır?
BESİN KAYNAKLARI
E vitamini (a-tokoferol) için günlük önerilen miktar 10 mg (yaklaşık 15 I.U) olmasına rağmen E vitamini ihtiyacı diyetle alınan çoklu doymamış yağ asidi miktarına bağlı olarak değişir. Çoklu doymamış yağ asidi tüketimi arttıkça, verdiği hasar da artar. E vitamini bu hasarı önlediğinden doymamış yağ asidi tüketimi arttıkça E vitamini ihtiyacı da artar. İyi ki doğada doymamış yağ asidinin fazla bulunduğu yerlerde E vitamini de yüksek miktarlarda bulunur. En iyi E vitamini ları doymamış yağ asidi içeren bitkisel yağlar (zeytin, ay çiçeği), tohumlar, kabuklu çerezler ve tam tahıllar. Yiyeceklerin, özellikle unun pişirilmesi ve işlem görmesi içindeki E vitaminini azaltmaktadır. Kuşkonmaz, avokado, çilek, kiraz, böğürtlen, yeşil yapraklı sebzeler ve domates iyi birer E vitamini kaynağıdır.
Doymamış Yağ Nedir?
Doymamış yağlar vücudun gereksinim duyduğu zorunlu yağ asitlerinin en iyi larıdır. Oda sıcaklığında sıvı haldedirler ve büyük çoğunluğu bitkisel lıdır. Zeytin ve kanola yağları, kabuklu yemişler ( fındık, fıstık, ceviz), kabuklu yemiş yağları (yer fıstığı ve badem yağları) ve avokado gibi besinler tekli doymamış yağları içerir. Bu yağlar oda sıcaklığında sıvı halde kalırken buzdolabına konduğunda yavaşça katılaşır. Çoklu doymamış yağ asitleri ise omega-3 ve omega-6 yağ asitleri olmak üzere iki ana grup altında toplanır. Bu yağ soğuk su balıklarında (somon, sardalya, uskumru, ton balığı vs.) bol miktarda bulunmaktadır.
Yağlar ihtiyaçtan fazla alınmaya başladığında daha sonra kullanılmak üzere vücutta yağ depoları şeklinde birikmeye başlar ve bu biriktirilen yağ depoları tehlikeli seviyelere ulaşarak sağlığımıza zarar verir.
DEVAMI
Sütün içinde hangi vitaminler vardır?
Peynirde hangi vitaminler vardır?
Biberde hangi vitaminler vardır?
Zeytinin besin değeri; insan sağlığı açısından önemli bir yere sahip olan zeytin ve zeytinyağının besin değerleri tablo olarak aşağıda verilmiştir.
Sofralık Zeytinin Besin Değeri:
Siyah Zeytin (40-50 adet)
Yeşil Zeytin (40-50 adet)
Enerji (kalori) 207 --------------------144
Yağ (g) 21.0 --------------------------13,5
Karbonhidrat (g) 1.1------------------ 2.8
Protein (g) 1.8 --------------------------1,5
Kalsiyum (mg) 77----------------------- 90
Demir (mg) 1.6 ------------------------2,0
Vitamin A ( IU ) 60 ---------------------300
Vitamin B1 (mg) 0.02--------------------- 0.02
Vitamin B2 (mg) 0.02 -----------------0.02
Niasin (mg) 0.2 -------------------------0.1
Vitamin C (mg) 0--------------------------- 0
zeytinin fiziksel özellikleri bileşimi;
Tane ağırlığı--------- 2-12 g
Su ------------------% 50
Çekirdek oranı ---------% 13-30
Yağ -------------------% 22
Et (pulp) oranı ---------% 66-85
Protein ----------------% 1.6
Meyve kabuğu---------- % 1.5-3.5
Selüloz----------------- % 5.8
Şeker-------------------- % 19.1
Kül -----------------------% 1.5
zeytin yağının kimyasal bileşimi;
Trigliseritler ------------------------% 99.8
Doymuş yağ asitleri------------------ % 14
Palmitik asit------------------------ % 7.5-20
Stearik asit -------------------------% 0.5-5.0
Tekli doymamış yağ asitleri ----------% 72
Oleik asit ---------------------------% 55-83
Palmitoleik asit---------------------- % 0.3-3.5
Çoklu doymamış yağ asitleri---------- % 12L
inoleik asit------------------------- % 3.5-21
Linolenik asit-------------------------- % 0.0-1.5T
rigliserit olmayan öğeler------------------- % 0.2
Tokoferollar (Vitamin E) ----------------150 mg/kg
Polifenoller ----------------------------300 mg/kg
Kolesterol--------------------------------0
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
E vitamini (a-tokoferol) için günlük önerilen miktar 10 mg (yaklaşık 15 I.U) olmasına rağmen E vitamini ihtiyacı diyetle alınan çoklu doymamış yağ asidi miktarına bağlı olarak değişir. Çoklu doymamış yağ asidi tüketimi arttıkça, verdiği hasar da artar. E vitamini bu hasarı önlediğinden doymamış yağ asidi tüketimi arttıkça E vitamini ihtiyacı da artar. İyi ki doğada doymamış yağ asidinin fazla bulunduğu yerlerde E vitamini de yüksek miktarlarda bulunur. En iyi E vitamini ları doymamış yağ asidi içeren bitkisel yağlar (zeytin, ay çiçeği), tohumlar, kabuklu çerezler ve tam tahıllar. Yiyeceklerin, özellikle unun pişirilmesi ve işlem görmesi içindeki E vitaminini azaltmaktadır. Kuşkonmaz, avokado, çilek, kiraz, böğürtlen, yeşil yapraklı sebzeler ve domates iyi birer E vitamini kaynağıdır.
DEVAMI
Doymamış Yağ Nedir?
Doymamış yağlar vücudun gereksinim duyduğu zorunlu yağ asitlerinin en iyi larıdır. Oda sıcaklığında sıvı haldedirler ve büyük çoğunluğu bitkisel lıdır. Zeytin ve kanola yağları, kabuklu yemişler ( fındık, fıstık, ceviz), kabuklu yemiş yağları (yer fıstığı ve badem yağları) ve avokado gibi besinler tekli doymamış yağları içerir. Bu yağlar oda sıcaklığında sıvı halde kalırken buzdolabına konduğunda yavaşça katılaşır. Çoklu doymamış yağ asitleri ise omega-3 ve omega-6 yağ asitleri olmak üzere iki ana grup altında toplanır. Bu yağ soğuk su balıklarında (somon, sardalya, uskumru, ton balığı vs.) bol miktarda bulunmaktadır.
Yağlar ihtiyaçtan fazla alınmaya başladığında daha sonra kullanılmak üzere vücutta yağ depoları şeklinde birikmeye başlar ve bu biriktirilen yağ depoları tehlikeli seviyelere ulaşarak sağlığımıza zarar verir.
DEVAMI
Sütün içinde hangi vitaminler vardır?
Peynirde hangi vitaminler vardır?
Biberde hangi vitaminler vardır?
YORUMLAR