23 Eylül Nedir

Güneş ışınları 21 mart ve 21 eylül tarihlerinde ekvatora dik düşer . Her yerde gece ve gündüzler eşit olur . Bu duruma ekinoks denir. 23 Ey...

Güneş ışınları 21 mart ve 21 eylül tarihlerinde ekvatora dik düşer . Her yerde gece ve gündüzler eşit olur . Bu duruma ekinoks denir.


23 Eylül Ekinoksu



Dünya’nın yörünge üstündeki konumu sebebiyle eksen eğikliğinin tesiri ortadan kalkar ve güneş ışınları Ekvator’a dik gelir. Buna bağlı olarak alt taraftaki vakalar gerçekleşir:
1. Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a dik açı ile düşer.
2. Dünya’nın her yerinde gece ve gündüz eşitliği yaşanır.
3. Güneş her iki kutuptan da görünür. KKN’nda güneş batmaya; GKN’nda güneş doğmaya başlar.
4. Şimal Yarımküre’de güz, Cenup Yarımküre’de ilkbahar başlangıcıdır.
5. Aydınlanma çemberi kutup noktalarından teğet geçer.
6. Şimal Yarımküre’de geceler gündüzlerden; Cenup Yarımküre’de gündüzler gecelerden daha uzun olur.
7. Bir boylam üstündeki tüm noktalarda güneş aynı anda doğup, aynı anda batar.
8. Gölge boyu ekvatorda 0, Ekvator’la 45° enlemi içinde cismin boyu gölgenin boyundan büyük, 45° enlemlerinde cismin boyu gölge boyuna eşit, 45°-90° enlemleri içinde ise gölge boyu cismin boyundan uzundur.

21 Mart ve 23 Eylül Ekinoksların Ortak Özellikleri


o Güneş ışınları Ekvator’a dik gelir.
o Güneş ışınları her iki yarımküreye aynı açılarla gelir.
o Dünya’daki durgun sularda gel-git genliği artar.
o 21 Mart tarihinden 23 Eylül geçmişine kadar ışınlar Ekvator’un kuzeyindeki noktalara dik geldiğinden Şimal Yarımküre’de gündüzler, Cenup Yarımküre’den daha uzundur. 23 Eylül’den 21 Mart’a kadar ise Cenup Yarımküre’deki gündüzler Şimal Yarımküre’den daha uzundur.
o 21 Mart Şimal Kutup Noktası’nda, 23 Eylül ise Cenup Kutup Noktası’nda 6 aylık gündüzün başlangıç tarihleridir. Güneş, ekinokslarda tam doğudan doğup tam garptan batar.
o Güneş’ten her iki yarımküreye gelen enerji miktarı eşit olmasına karşın, ısı birikiminin değişik olması sebebiyle, sıcaklıklar eşit değildir.
o Güneş ışınları kutup noktalarına teğet geçtiğinden, aydınlanma dairesi kutup noktaları üstünde oluşmuştur. Kutuplarda alacakaranlık yaşanır.
o Tüm Dünya’da gece ve gündüz süreleri eşittir (Ekinoks).
o Aynı boylam üstündeki tüm noktalarda Güneş aynı anda doğup, aynı anda batar.
o Her iki yarımkürede bahar mevsimlerinin başlangıcıdır. 21 Mart Şimal Yarımküre’nin ilkbaharı, Cenup Yarımküre’nin sonbaharıdır. 23 Eylül Cenup Yarımküre’nin ilkbaharı, Şimal Yarımküre’nin sonbaharıdır.

21 Mart Ekinoksu



- Şimal Yarımküre’de ilkbahar, Cenup Yarımküre’de güz başlangıcıdır.
- Cenup Yarımküre yaz, Şimal Yarımküre kış mevsiminden çıkmış olduğu için (ısı birikimi sebebiyle) Cenup Yarımküre daha sıcaktır.
- 21 Mart’tan sonrasında ışınlar Ekvator’un kuzeyine daha dik geleceği için Şimal Yarımküre’de gündüzler daha uzun olur.
-Şimal Kutup Noktası’nda 6 ay süreli gündüzün, Cenup Kutup Noktası’nda ise 6 ay süreli gecenin başlangıcıdır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: 23 Eylül Nedir
23 Eylül Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/23-eylul-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/23-eylul-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content