Ünlü edebiyatçılarımızdan Ahmet Rasim’in yaşamı, eserleri ve edebi kişiliği ile ilgili kısa bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Ünlü yazar...
Ünlü edebiyatçılarımızdan Ahmet Rasim’in yaşamı, eserleri ve edebi kişiliği ile ilgili kısa bilgilerin yer almış olduğu yazımız.
Ünlü yazarlarımızdandır. 1864’te İstanbul’da dünyaya geldi, ilk öğrenimini mahalle okulunda yapmış oldu. Darüşşafaka Lisesi’ne girerek bu okulu birincilikle tamamladı. Bir süre Posta ve Telgraf idaresinde memurluk yapmış oldu. Bu sırada yazı yazmaya merak sararak ilk denemelerini zamanının ünlü gazetecisi, yazan Ahmet Mithat Efendi’ye yolladı. Ahmet Mithat Efendi o vakitler Tercüman-ı Hakikat adlı bir gazete çıkarıyordu. Genç yazarın eserlerini çok beğenerek ona gazetesinde iş verdi. Böylelikle Ahmet Rasim yaşam boyu sürecek olan gazeteciliğe, yazarlığa başlamış oldu. Ömrünün son yıllarında (1927-1932) milletvekili seçildi. 1932’de İstanbul’da öldü.
Çok yönlü bir yazar olan Ahmet Rasim, şiir de dahil olmak suretiyle, yazı türlerinin derhal her branşında eserler vermiştir. İnceleme, seyahat notları, siyasal, zamanı yazılar, anılar, romanlar, hikayeler yazdı. Onun tüm bu yazıları ayrı ayrı birer kıymet taşımakla beraber Ahmet Rasim bilhassa XIX. yüzyılın ikinci yarısındaki İstanbul’un türlü yaşantısını, çok türlü, değişik insan tiplerini, sorunlarını, eğlencelerini, geleneklerini, göreneklerini dile getiren söyleşi, yazı, fıkra türündeki yazılarıyla büyük kıymet taşır. Sonraları bir kısmının kitap haline getirilmiş olduğu onun bu şekilde yazıları dilimiz, edebiyatımız için olmasıyla birlikte yarınki uygarlık tarihimiz için de bir kaynak olarak, çok önemlidir.
Ahmet Rasim’in en büyük hizmetlerinden birisi ise edebi yazı dilimizi eski geleneklerinden kurtarıp berrak, rahat, temiz bir hale getirmesi, böylelikle günümüz Türkçesinin temelini atmış olmasıdır. Uygar Türk gazeteciliğinin gelişip evrimleşmesinde de bu yazarımızın büyük, şerefli bir oranı mevcuttur.
Ahmet Rasim’in, sayıları kırkı aşan eserlerinden başlıcaları şunlardır: Kent Mektupları; Eşkâl-i Vakit (fıkra ve sohbetler); Hamamcı Ülfet (roman); Muharrir Bu ya; Muharrir – Ozan – Edib (anılar, makaleler, sohbetler); Falaka (anılar); Şinasi (araştırma); Resimli ve Haritalı Osmanlı Zamanı (tarih); Romanya Mektupları (seyahat notları}.
YORUMLAR