Akarsu Aşındırması ve Denge Profili Hakkında Bilgiler

Akarsu aşındırmaları ve gücü ile ilgili genel bilgiler. Akasu denge profili nedir ve ne gibi özellikleri vardır? Akarsular denge profiline n...

Akarsu aşındırmaları ve gücü ile ilgili genel bilgiler. Akasu denge profili nedir ve ne gibi özellikleri vardır? Akarsular denge profiline nasıl ulaşır?



Yeryüzünü şekillendiren dış kuvvetler arasında en önemlisi akarsulardır. Akarsular; yeryüzünün üçte ikisinden çoğunda aşındırma, taşıma ve biriktirme yoluyla etkilerini gösterirler.



Yer çekiminin etkisiyle eğimli bir araziden aşağıya doğru inen su, bir hareket gücü kazanır. Akarsuyun oyma ve sürüklemesi, bu hareket gücünden kaynaklanır.



Bir akarsuyun gücü,



• eğime ve



• su miktarına bağlıdır.



Akarsuyun eğimi ve taşıdığı su ne kadar çoksa aşındırma sürükleme gücü de o ölçüde fazladır.



Akarsuların yukarı yatakları çoğunlukla yer yer çakıllarla kaplı çıplak ve kayalıktır. Burada akarsuyun büyük bir aşındırma ve taşıma gücü vardır. En iri taşların dışında hemen her şeyi sürükleyip götürürler. Bu kesimde vadinin biçimi genellikle V şeklindedir, kenarları diktir.



Orta kesimde engeller az çok ortadan kalkmıştır. Akıntı, yukarı çığırdan kopardığı maddelerin önemli bir kısmını sürükleyecek güçtedir.



Aşağı kesimde ırmağın eğimi çok azalır. Buna bağlı olarak hızı düşer, iri taşları ve çakılları sürükleyemez. Denize ya da göle ulaştığı yerde taşıdığı maddeler dibe çökelir.



Akarsularda suyun en çok olduğu bölüm, ağız kısmıdır. Çünkü bu kısımda akarsu bütün kollarından aldığı suları taşır. Bu kesimdeki su fazlalığı nedeniyle akarsular, yataklarını denize döküldükleri yerden itibaren, geriye doğru aşındırırlar. Buna geriye doğru aşındırma denir. Bu aşındırma sonucu akarsuyun ağzı ile kaynağı arasında yatak boyunca bir eğri meydana gelir. Bu eğri, kaynağa doğru olan bölümü dikçe, ağıza doğru olan bölümü yatıkça bir biçim gösterir. Buna eğim eğrisi denir.



Akarsular; vadilerini kazıp derinleştirdikçe, yataklarının eğimi azalır. Bu yüzden zamanla akış yavaşlar. Derine aşındırma, eski hızını yavaş yavaş kaybeder; en sonunda hemen hemen sona erer. Bu duruma erişmiş bir akarsuyun yatağında artık başlangıçtaki pürüzler, şelaleler ortadan kaldırılmış bulunur. Bu sırada akarsuyun ağzından kaynağına doğru uzanan profil, yukarı doğru içbükey, düzenli bir eğri halindedir. Buna denge profili adı verilir.
Akarsu Denge Profili

Derine doğru aşındırma açısından, deniz düzeyi alt sınırdır. Hiçbir akarsu, içinde bulunduğu vadiyi deniz seviyesinin altına indiremez. Bir akarsuyun aşındırma gücü esas olarak şu etkenlere bağlıdır :



• Su miktarı,



• akış hızı,



• yük miktarı,



• akarsuyun yatağındaki kayaların niteliği



• bitki örtüsü.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Akarsu Aşındırması ve Denge Profili Hakkında Bilgiler
Akarsu Aşındırması ve Denge Profili Hakkında Bilgiler
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/akarsu-denge-profili.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/akarsu-asndrmas-ve-denge-profili.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/akarsu-asndrmas-ve-denge-profili.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content