Akarsu Biriktirmesiyle Oluşan Yerşekilleri

Akarsu biriktirmesi ile oluşan yer şekillerinden deltalar, birikinti ovaları, birikinti konileri ile ilgili olarak genel bilgilerin özetleme...

Akarsu biriktirmesi ile oluşan yer şekillerinden deltalar, birikinti ovaları, birikinti konileri ile ilgili olarak genel bilgilerin özetlemek gerekirse verildiği yazımız.



AKARSU BİRİKTİRMESİYLE OLUŞAN YERŞEKİLLERİ



Bir akarsuyun gücü azalırsa ya da yükü artarsa sürüklediği maddeleri bundan böyle taşıyamaz ve çökeltir. Bu çökelme sonucu türlü şekiller oluşur.



Akarsu biriktirmesi sonucu oluşan başlıca şekiller : Deltalar, birikinti konileri, dağ eteği ovalan, dağ içi ve taban seviyesi ovalan ile sekiler’dir.



1. Deltalar



deltalar

Delta terimi, Yunancada A (delta) harfinden alınarak yaygınlaşmış bir addır. Söz konusu ovalar biçim olarak çoğu zaman üçgene benzediklerinden bu adla anılır olmuşlardır.



Deltalar, deniz ya da göl kıyılarında meydana gelirler, akarsuyun, göl ya da denize ulaşmış olduğu yerde, taşımış olduğu alüvyonları biriktirmesi sonucu oluşurlar.



Deltalar,



• akarsuyun taşıma gücüne,



• göl ya da denizin derinliğine



• gel-git vakasının şiddetine



bakılırsa türlü büyüklüklerde olabilmektedir. Kıyılarımızda bir sürü delta ovası vardır. Buralar, bununla beraber çok verimli ziraat alanlarıdır.



Bir mekanda delta oluşabilmesi için ;



– Akarsuyun belirgin bir büyüklükte olması,



– Çok mil, kum vb. taşıması,



– Denizin çok derin olmaması,



– Denizde gelgit vakasının kuvvetli olmaması,



– Kıyı süresince kuvvetli akıntıların olmaması gerekir.



Yurdumuzda Çukurova, Bafra Ovası, Çarşamba Ovası delta ovalarının başlıcalarıdır.



2. Birikinti Ovaları



Çukur alanların alüvyonlarla kaplanmasıyla oluşan birikinti ovalarının başlıcaları dag içi, dag eteği ve taban seviyesi ovalarıdır.



Dağ içi Ovaları ; dağlık alanların iç kısımlarındaki az eğimli yerlerde, birikme sonucu oluşan ovalardır. Erzincan Ovası, Muş Ovası, Bolu Ovası, Amik Ovası …. söz konusu ovalardandır.



Akarsu ağızlarında, derinlemesine aşındırmanın sona erdiği yere taban seviyesi denir. Taban seviyesine yaklaşan akarsuyun hızı ve taşıma gücü azalır. Taşımış olduğu maddeleri biriktirerek geniş alüvyal ovalar oluşturur. Söz konusu ovalara taban seviyesi ovaları denir.


Dağ eteği Ovaları



Bir dağın yamacından aşağı inen akarsu ve sellenme sularının oluşturduğu birikinti konilerinin birleşmesi ile dağ eteği ovalan oluşur. Dag eteği ovaları, hafifçe dalgalı bir görünüme haizdir.



3. Birikinti Konileri

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Akarsu Biriktirmesiyle Oluşan Yerşekilleri
Akarsu Biriktirmesiyle Oluşan Yerşekilleri
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/deltalar.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/akarsu-biriktirmesiyle-olusan.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/akarsu-biriktirmesiyle-olusan.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content